Postacı kapıyı iki kere çalar

Serhat GÜRLEYEN GENİŞ AÇI sgurleyen@isyatirim.com.tr

Anayasa Mahkemesi, AKP'nin kapatılmaması yönünde karar aldı. Mahkemede 11 hakimden 10'u AKP'nin "laiklik karşıtı eylemlerin odağı" olduğu kararına vardı. Ancak kapatma kararı için gerekli olan 7 oya ulaşılamayıp altı oyda kalındığı için AKP kapatılmaktan kurtuldu. Anayasa Mahkemesi, AKP'yi uyarmakla ve Hazine tarafından yapılan yardımı yarıya indirmekle yetindi.

Anayasa Mahkemesi'nin gerekçeli kararını görmeden konuyla ilgili sağlıklı bir değerlendirme yapmamız mümkün değil. Ancak alınan kararla Türkiye'nin olası bir iş kazasını ucuz atlattığını, politik belirsizliğin azaldığını ve kısa vadede erken seçime gidilmesi ihtimalinin ortadan kalktığını söyleyebiliriz.

Piyasalar Anayasa Mahkemesi'nin kararına olumlu tepki verdiler. Anayasa Mahkemesi'nin kararı geçtiğimiz haftalarda büyük oranda satın alındığı için piyasaların kararın açıklanmasından sonraki tepkisi sınırlı kaldı. Ancak gün içi gelen k‰r satışlarına rağmen yukarı yönlü dalgalı seyir devam etti.

Temmuz ortasında yazdığımız ve basına kısa bir özetini sunduğumuz strateji raporumuzda hisse senedi ve tahvil piyasasındaki pozisyonların artırılmasını tavsiye etmiştik. Piyasalarla ilgili olumlu görüşümüzü mevcut fiyat seviyesinin ekonomi ve politika alanındaki riskleri büyük oranda yansıtmasına bağlamıştık.

AKP'nin kapatılıp erken seçime gidilmesini içeren olası bir senaryoda bile Türkiye'de alınan pozisyonların iyi para kazandıracağını savunmuştuk. Yapılan öneri ve zamanlaması doğru çıktı. Türk hisse senetleri ve tahvilleri dünya piyasalarının çok üzerinde getiri sağladı.

Hisse senedi ve bono piyasaları hakkındaki olumlu görüşümüzü halen koruyoruz. İMKB 2009 yılı için 7.5 tahmini fiyat kazanç oranı çarpanı ile gelişmekte olan ülkelerdeki en ucuz piyasalardan biri olmaya devam ediyor. Devlet İç Borçlanma Senetleri %19 civarındaki faizleri ile gelişmekte olan ülkeler içinde en yüksek getiriyi sunuyor.

Ancak geldiğimiz noktada piyasalardaki hızlı bir yükselişler karşısında kar satışı gelebileceği konusunda yatırımcıları uyarmak istiyoruz. Geçtiğimiz haftalarda Anayasa Mahkemesi'nin kararı piyasalar tarafından büyük oranda satın alındı. Piyasanın yükselmeye devam etmesi durumunda k‰r satışlarıyla karşılaşabiliriz. Nitekim geçtiğimiz hafta bazı küresel oyuncular Türkiye ile tavsiyelerini aşağı çekmeye başladılar.

Türkiye piyasasının önümüzdeki dönemdeki seyri küresel yatırımcıların risk alma iştahı, Avrupa ekonomisindeki yavaşlama, enerji fiyatlarındaki gerileme gibi bir dizi küresel faktöre bağlı olarak belirlenecek.

Ancak bizce AKP hükümetinin önümüzdeki dönemdeki izleyeceği politikalar en az dış konjonktür kadar önemli.

2007 yılı genel seçimleri Türkiye ekonomisindeki iktisadi ve siyasi dönüşümü tamamlamak için AKP hükümetine altın bir fırsat vermişti.

Seçmenin verdiği bu tarihi fırsat maalesef değerlendirilemedi. Toplumun geniş kesimlerini kucaklayan bir uzlaşma sağlayarak genel seçimler sırasında bozulan siyasi istikrarı tesis edilemedi. Seçimler sırasında bozulan mali disiplini düzeltecek ve yapısal sorunları çözecek adımlar atılarak piyasalara güven verilemedi. 

Anayasa Mahkemesi hakimleri verdikleri kararla AKP'ye yeni bir fırsat verdiler. AKP hükümetinin bu fırsatı iyi kullanacağını umuyoruz.

Tüm yazılarını göster