Politikaya turizm

Edip Emil ÖYMEN YENİLEŞİM edip.oymen@outlook.com

Batılı bir ülkede dünyadan haberli aydınlara "politika turizm turu" düzenleyen bir şirket var. Türkiye turunu (özel isim kullanmadan) özetliyorum:

İstanbul'a varıştan sonra Boğaz'da akşam yemeği. Ertesi sabah Galata Kulesi civarında, bir siyaset bilimciden, ülkenin bugününe dair brifing. Galata ve yöresinde yürüyüş. Sinagog, Katolik ve Rum Ortodoks Kiliselerine uğrayıp, Balık Pazarı'na. Öğle yemeğine iki Türk siyaset bilimci katılıyor. Akşam, Türkiye'ye yerleşmiş eski bir AB uzmanı ve bir Türk AB uzmanıyla yemek.

Üçüncü gün Türk dış siyaseti yoğunluklu. Soru: Türkiye, Doğu'ya mı kayıyor? Beyoğlu'nda Türk yorumcularla kahvaltı. Tarlabaşı yöresinde mimari soylulaştırma işlerine bakış. Bir Kürt vakfını ve bir Rum Ortodoks Kilisesi'ni ziyaret. Akşam, Türk stk üyeleriyle buluşma.

Dördüncü sabah, bir sosyal demokrat vakıf ve bir üniversiteden iki kişiyle Kürt Sorunu brifingi. Bir iş adamıyla öğle yemeği. Sonra klasik İstanbul: Ayasofya ve yöresi. Programda, Anadolu tarafına geçmek ve "dolmuşla" geri dönmek de var.

Beşinci gün: Ankara. Biri eski ve biri yeni siyasetçiyle Anıt Kabir ve TBMM ziyareti. Öğle yemeğinde bir siyaset bilimciyle insan hakları sohbeti. Akşam, iki hukukçuyla aynı konuya yemekte devam.

Altıncı sabah Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nden sonra Alevi brifingi. AB Türkiye Heyeti'ni ziyaret. Önemli bir prof'la yemek. Akşam, Mülkiyeliler Birliği'nde yemek (Bu adresi vermesem olmazdı artık!) ve sonra bir Türk lig maçını izlemek.

Turu yaratan Politicaltours şirketi, başka yerlere de benzer nitelikte ve yoğunlukta turlar yapıyor.

Örneğin Bosna turunu, yirmi yıl önceki savaşı dünyaya en acı görüntüler ve sözlerle aktaran BBC muhabiri Katie Adie götürüyor... Gelecek Eylül'de 8 gün sürecek Bosna Turu'na genç bir gazeteci de katılıyor: Haftalık İngiliz siyasi haber dergisi The Economist'ten Tim Judah. O da Balkan yöresi uzmanı. Bu iki "baba" gazeteciyle bir Bosna Turu 2,300 Sterlin. Bizim parayla 7 bin Liraya yakın.

Ama en ilginç tur: "Erdoğan ve Anadolu Kaplanları..."

Evet, yanlış okumadınız. Bu da bir Türkiye turu. Kasım'ın 12-20'si arasında yapılacak. Üç gün İstanbul'da, Ergenekon Davası'ndan İslami giyim kuşama kadar yoğun bilgilendirme. Türk ve yabancı uzmanlarla görüşmeler. Sonra iki gün Ankara, iki gün Gaziantep. Yerel sanayici ve iş adamlarıyla buluşma. Bu arada, tura ilgi duyanlara, New York Times'da Gaziantep'le ilgili bir yazı, "ev ödevi okuması" olarak öneriliyor. Antep'in ünlü lokantası İmam Çağdaş'ta akşam yemeğinden sonra ertesi sabah İstanbul'a ve oradan "memlekete" dönüş.

Bir tur ille deniz güneş eski eser mi gösterir? Yok böyle bir kural. Ama yerli yabancı pek çok turda ana tema bu ortalama üzerinden işler. Dünya ile ilgili aydınların "başka" tür turlar isteyebileceğini hissedip ona göre bir iş planı yapan Politicaltours ise bu alanda "ilk" olmanın hem sorunlarını hem cirosunu yaşıyor olmalı.

Tüm yazılarını göster