Yılın son ayları genelde sigorta poliçelerinin yenilenme dönemi olarak düşünülebilir. Sigortacıları yaz ayları ertesinde hızlı bir tempo bekler hep. Acenteler, brokerler poliçe yenileme telaşına düşerler. Sigorta şirketleri de yılın bu son aylarında yapılan atakla prim üretimini artırma hedefine odaklanır. Sigortalılar ise aynı telaş ve heyecanı duymasalar da poliçelerini en uygun şekilde nasıl yenilebileceğinin araştırmasına başlarlar. Bu durumu iki farklı gözle bakarak incelemekte fayda var.
Bireysel sigortalarla ilgili yıl sonuna endeksli bir durumun olduğunu söylemek pek mümkün değil. Bireysel sigortalılar sigortalarını yılın her ayına denk getirebilirler. Bu poliçelerin hazırlandığı tarihin bir yıl sonrası yenileme zamanıdır. Ama burada konu poliçe yenileme ise bu hem bireysel, hem de kurumsal sigortalıları ilgilendirdiği söylenebilir. Çünkü poliçe yenilenirken dikkat edilecek noktalar her iki kesim için de aşağı yukarı aynıdır.
Riskler teker teker kontrol edilmeli
Önce kurumsal sigortalıların poliçe yenileme döneminde dikkat etmesi gereken konulara dikkat çekmek istiyorum. Kurumsallaşmış firmalarda bu işler belirli yetkilendirilmiş kişi ve departmanların denetiminde yürütülüyor. Bir bütçeleri var ve bu her yıl revize ediliyor. Burada yapılacak ilk şey riski doğru tespit etmek olabilir. Bir yıl önceki yapılan poliçe tekrar incelenerek riskler teker teker kontrol edilmeli. Yeni oluşabilecek risklerin olup olmadığına göz atılmalı. Sonrasında yıl içerisinde yapılan yatırımlara yeni alınan makinelerin olup olmadığı incelenmeli.
Örneğin bir fabrika sigortalanacaksa bunun içerisindeki bütün riskler göz önünde bulundurulmalı. Bir yıl önceki poliçe sonrası yeni bir makine parkı yatırımı olduysa bu poliçeye dahil edilmeli. Diyelim ki 30 milyon TL değerinde bir fabrikanız var. Buna yıl içerisinde 5-10 milyon TL'lik yeni bir yatırım yaptınız. Yeni poliçeyi eski teminatlar üzerinden az prim ödeyeyim diye yaptığınızda hatalar zinciri başlamış demektir. Allah korusun oluşabilecek hasar sonrasında yeni yatırımlarınız poliçede olmadığı için ve eskime payını da göz önünde bulundurduğunuzda fabrikanızı tekrar eski haline getirmek için gerekli paranın neredeyse yarısını bile ödemeyecektir sigorta şirketiniz. Bunu unutmamak gerekir.
İyi bir sigorta aracısı derdinize derman olur
Bu gibi olumsuz durumlarla karşılaşmamak için poliçenizi yenilerken risk analizinizi tekrar yaptırmanızda fayda var. Bu hizmeti size sigortacınızda veriyor. İşini iyi bilen sizin güveninizi kazanmış bir acenteniz ya da sigorta brokeriniz varsa rahat olun derim. Sigorta şirketinizden de memnunsanız küçük prim farkları için sigorta şirketinizi de değiştirmemelisiniz. Teminatlar birebir olsa bile bazen muafiyet oranları ile ilgili durumlar primleri ucuzlatabilir veya pahalılaştırabilir. Çünkü yıl sonunda elinde poliçe kapı kapı dolaşıp ucuza sigorta yaptırmak isteyenleri biliyoruz. Ucuz en iyi olmayabilir. Bu nedenle öncelikle kendinize iyi bir sigorta acentesi ve brokeri seçtiğinizde onların önereceği sigorta şirketleri ile çalışın. "Beş parmağın da beşi bir değil" diyorsanız size en uygun sigortacınızla çalışmanızda fayda var. Ama ne olursa olsun "eksik sigorta" yaptırmaktan kaçının. Çünkü ilk başta kar etmiş gibi görünebilirsiniz ama hasar anında bunu acısını hissedebilirsiniz.