Play-Off olmasa kim düşerdi?

Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

34. hafta maçlarıyla kapanan normal sezonda Spor Toto Süper Lig'den düşen son takım Samsunspor oldu. Antalyaspor, mutlak puan parolasıyla çıktığı karşılaşmada ilk yarıdaki rölanti Fenerbahçe'ye iyi dirense de Aykut Kocaman ve Fenerbahçe'nin vites yükseltmesinden sonra maçın içinde kalamadı. Bu nedenle kırmızı-beyazlı takımın kaderi renktaşı Sivasspor tarafından çizildi. Genel tabloya baktığınız ve iki takımı objektif biçimde tartıya koyduğunuz zaman Sivasspor'un Samsunspor'u yenmesinden doğal bir sonuç yok ancak şu konuda da bir fikir jimnastiği yapmak lazım: Eğer ligimizde bu sezon uygulamaya konan Play-Off sistemi olmasaydı ya da bu sistem 5-8'e yayılıp Sivasspor'a "Avrupa bileti" şansı doğmasaydı ligden düşen kim olurdu? Bunun en güzel örneği tam bir "dış saha takımı" hüviyetindeki Mersin İdman Yurdu'nun ununu eleyip eleğini asınca Eskişehir'de yokları oynaması. Samsunspor bu duruma geçen sezon gelseydi Sivasspor'u yenme şansı çok daha fazla olacaktı. Enteresandır gelecek sezon için de benzer şeyler söylenebilir. Eğer basında yer aldığı gibi önümüzdeki yıl bir Play-Out uygulamasına geçilirse Samsunspor'un düştüğü durumdaki bir takıma ligde kalma şansı doğacak.

Anlayacağınız, belirsizliklerle dolu geçiş döneminin kurbanı Samsunspor olmuş görünüyor.


Maça dönecek olursak; Fenerbahçe'nin Alex, Sow ve Emre'den yoksun bir kadroyla sahaya çıkması, Antalyaspor'un ilk devrede oyunu kilitlemesindeki temel faktördü. Nitekim ikinci yarıda Aykut Kocaman'ın yaptığı müdahalelerle Fenerbahçe'nin topa hâkimiyeti anlam kazandı. Tipik 4-4-2 sistemi olmasa da gol bölgelerine hem Sow'un hem de Bienvenu'nün girmesiyle de Musa Nizam ve Ali Turan yerleşim yanlışlarına düşmeye başladılar. İki hareketli santrforun dolaştırdığı savunmanın açıklarını da Mehmet Topuz, Caner ve Emre iyi kullandılar. Esasen Mehmet Özdilek'in hem Mehmet Yılmaz tercihinden hem de Uğur İnceman'a biçtiği görevden Fenerbahçe'ye karşı "üzerinde düşünülmüş" bir plan yaptığı anlaşılıyordu. Mehmet Yılmaz, ileride top tutma ve dolayısıyla Fenerbahçe'nin boğucu baskısını kırma şeklinde özetleyebileceğimiz görevini layıkıyla yerine getiremedi ancak Uğur İnceman'ın her zaman görmeye alıştığımız bölgeden daha önde oynaması işe yaradı. Bilhassa Emre'nin yokluğunda defanstan çıkacak ilk topları baskı altına alan Uğur, Cristian ve Selçuk'un sağlıklı pas bağlantıları kurmasını engelledi. Fenerbahçe'nin büyük kozu Alex, böylesi durumlarda orta alana yaklaşıp iki ön liberoyu rahatlatarak topu ileri taşıma sorumluluğunu üstleniyor. Alex'in bölgesine sürülen Stoch ise yapısı itibariyle topu önüne ya da ayağına isteyen bir futbolcu olduğu için oyun içinde silinerek ikinci yarı kulübenin yolunu tuttu.

Saha parselasyonunu mükemmele yakın şekilde yapan Antalyaspor, Fenerbahçe'nin ataklarını olgunlaştırmasını da zorlaştırınca ilk 45 dakikayı mutlu kapattı. İkinci devrede vites yükselterek tempo yapan oyuna da bu anlayışa uygun isimleri alan Fenerbahçe'nin galibiyete hiç de zorlanmadan ulaştığını söylemeliyiz. Antalyaspor'un skorun değişmesiyle birlikte B planına geçme zorunluluğu doğdu ancak kırmızı-beyazlı ekibin hem fiziksel hem de mental anlamda yıpranmış kadrosunun Kadıköy'de bahsettiğimiz tipte bir geri dönüş yaşaması imkânsız gibiydi. Netice itibariyle kendi hedeflerini başarıyla kovalayan Sivasspor sayesinde Antalyaspor ligde kaldı ve 2-0 biten bir maçta iki tarafın da sevince boğulduğuna şahit olduk.

[34. HAFTANIN SEYRİ]

Beşiktaş yine takıldı


Spor Toto Süper Lig'de normal sezonun son haftasında Beşiktaş, deplasmanda Kardemir Karabükspor ile karşı karşıya geldi. Doktor Necmettin Şeyhoğlu Stadı'nda oynanan müsabaka 1-1'lik eşitlikle sona erdi ve iki takım sahadan birer puanla ayrıldı. Beşiktaş'ın tek golü Filip Holosko'nun ayağından gelirken; Karabükspor beraberliğe Mehmet Yıldız ile uzandı. Öte yandan Beşiktaş'ın Portekizli yıldızı Hugo Almeida 68. dakikada direkt kırmızı kart görerek, Egemen Korkmaz ise 83. dakikada ikinci sarı kartını görerek takımını eksik bıraktı. Karabükspor bu skorun ardından sezonu 44 puanla tamamlarken; Beşiktaş 55 puana ulaştı ve Süper Final Şampiyonluk Grubu'na 28 puan taşıdı.

Kayserispor'dan gol şov
 

Spor Toto Süper Lig'in 34. haftasına hedefsiz olarak giren Ankaragücü ile Kayserispor, Ankara 19 Mayıs Stadı'nda karşı karşıya geldi. Konuk ekip Kayserispor, ligdeki son 14 maçını mağlubiyetle kapayan Ankaragücü'nü 5-0'lık skorla geçti ve sezonu 3 puanla kapatan taraf oldu. Kayserispor'un gollerinin ikisi Emir Kujovic'ten gelirken; diğer golleri James Troisi ve Diego Biseswar kaydetti.

Ligdeki son puanını 15 hafta önce Beşiktaş karşısında 0-0'lık beraberlikle alan Ankaragücü, 1981 yılında yükseldiği Süper Lig'den ilk kez küme düştü. 1910 yılında kurulan sarı-lacivertli ekip, önümüzdeki sezon tam 31 sezon sonra ilk kez TFF 1. Lig'de mücadele edecek.

Galibiyete sevinemediler
 

Spor Toto Süper Lig 34. hafta maçında Bursaspor sahasında Gaziantepspor'u konuk etti. Bursa Atatürk Stadı'nda oynanan mücadeleyi kırmızı siyahlı ekip 2-0 kazandı. Gaziantepspor'a galibiyeti getiren golleri 55. dakikada Muhammet Demir ve 83. dakikada Cenk Tosun kaydetti. Bursaspor'da Pablo Batalla, Gaziantepspor da ise Marek Sapara bir penaltı atışından yararlanamadı. UEFA Avrupa Ligi play-off grubuna kalmayı garantileyen Bursaspor 49 puanda kalmasına rağmen adını ilk 8'e yazdırdı. Gaziantepspor ise mucize beklentisi ile geldiği deplasmanda galibiyet almasına rağmen 48 puanla ilk 8 dışında kaldı. Hikmet Karaman Gaziantepspor'daki başarısıyla sezonun en başarılı teknik direktörleri arasına adını yazdırdı.

Üçlü averaj Eskişehirspor'a yaradı
 

Spor Toto Süper Lig'de 34. hafta mücadelesinde Süper Final Avrupa Ligi Grubu'na katılma yarışı veren Eskişehirspor ile Mersin İdmanyurdu karşı karşıya geldi. Eskişehir Atatürk Stadyumu'nda oynanan maçta gülen taraf 2-0'lık skorla Eskişehirspor oldu. Eskişehirspor'u galibiyete taşıyan golleri 20. dakikada Diomansy Kamara ile 37. dakikada Rodrigo Tello kaydetti. Bu sonuçla Eskişehirspor puanını 50'ye çıkartarak üçlü averaj sonrası normal sezonu 5. sırada bitirdi ve Süper Final Avrupa Ligi Grubu'na katılmaya hak kazandı. Süper Lig'e bu sezon başı yükselen Mersin İdman Yurdu ise sezonu bir maç fazlasıyla 42 puanla 13. sırada bitirdi.

Webo'dan altın gol
 

Spor Toto Süper Lig'in 34. haftasında İ.B. Belediyespor sahasında Gençlerbirliği ile karşılaştı. İlk yarısı golsüz geçen mücadelede İBB ikinci yarının 75. dakikasında Webo'nun golüyle rakibini 1-0 mağlup ederek Avrupa kupalarına gitmek için karşılaşacak takımlar arasına adını yazdırmayı başardı. Gençlerbirliği ise bu mağlubiyetle iyi götürdüğü sezonu 9. bitirerek Avrupa kupalarına katılmak için mücadele edecek takımların yer aldığı 5-8. sıralar arasında kendisine yer bulamadı.

Statü gereği İ.B. Belediyespor, ligi 5-8 arasında bitiren kendisi dışındaki takımlarla grubu birinci tamamlamak için mücadele edecek. Bu grubun birincisi ile şampiyonluk grubunun dördüncüsü Avrupa kupaları için tek maç oynayacak.

Samsunspor'un vedası


Spor Toto Süper Lig 34. hafta karşılaşmasında Samsunspor, kendisi açısından hayati önem taşıyan karşılaşmada Sivasspor'u konuk etti. 19 Mayıs Stadı'nda oynanan karşılaşmayı Sivasspor 2-1 kazanarak Samsunspor'un ligde kalma umutlarını söndürdü. Karşılaşmada Samsunspor 24. dakikada Fink'in attığı gol ile 1-0 öne geçti. Sivasspor'un cevabı ise 33. dakikada Eneramo'dan geldi ve ilk yarı bu skorla sona erdi. Antalyaspor'un Fenerbahçe deplasmanında yediği golün ardından avantajlı duruma geçen Samsunspor, elindeki fırsatı değerlendiremedi. 80. dakikada sahneye çıkan Erman Kılıç takımını öne geçirerek Samsunspor'un Süper Lig'e veda ettiğini ve Antalyaspor'un ligde kaldığını ilan etti.

Orduspor geçit vermedi


Spor Toto Süper Lig 34. hafta maçında iki Karadeniz ekibi, Orduspor ile Trabzonspor, Ordu 19 Eylül Stadı'nda oynanan mücadelede golsüz berabere kaldı. İki takımın da gol pozisyonu yaratmakta zorlandığı ve kısır bir şekilde geçen maç golsüz sona erdi. Ligde en son 28. hafta mücadelesinde Kayserispor'u yenen Orduspor, üst üste dördüncü beraberliğini alan Trabzonspor karşısında da galibiyet yüzü göremedi. Spor Toto Süper Lig Süper Final'e kalma hakkını elde eden Trabzonspor, bu sonuçla ligi 3. sırada noktaladı. Bordo - mavilililer, bu sonuçla normal sezonu 56 puanla tamamlarken Süper Final'e 28 puanla girecek.

HAFTANIN TAKIMI: Gaziantepspor

HAFTANIN İNCİSİ: "Trabzonsporlular 'Bize her yer Trabzon' diyor. Antalyasporlular için de her yer deplasman." Ömer ÇATKIÇ

KARE AS:   Selçuk İnan (Galatasaray)
                    Emir Kujovic (Kayserispor)
                    Rodrigo Tello (Eskişehirspor)
                    Pierre Webo (İ.B. Belediyespor)

GOL KRALLIĞI:     32 Gol - Burak Yılmaz (Trabzonspor)
                                15 Gol - Herve Tum (Gençlerbirliği)
                                14 Gol - Alex De Souza (Fenerbahçe)
                                13 Gol - Pierre Webo (İ.B. Belediyespor)         
                                13 Gol - Diomansy Kamara (Eskişehirspor)

TakımOGBMAYPuan
Galatasaray342383692477
Fenerbahçe342086613468
Trabzonspor3415118603956
Beşiktaş3415109503955
Eskişehirspor3414812424150
İ.Büyükşehir Bld.3414812484950
Sivasspor34131110575450
Bursaspor34131011443549
Gençlerbirliği34131011494849
Gaziantepspor3413912393348
Kayserispor3413516423944
Kardemir Karabük3413516445644
Orduspor34101212283442
Mersin İ. Yurdu3412616344542
M.P. Antalyaspor3410915324239
Samsunspor349916364736
Manisaspor348818315232
Ankaragücü342527227711

Şampiyonu belirleyecek Süper Finali'n ilk maçı 14 Nisan'da


Spor Toto Süper Lig'de 34 maçlık normal sezon maratonu hafta sonu oynanan maçlarla sona erdi. Gözler Süper Final ve Avrupa Ligi Play-off maçlarına çevrildi. Ataköy Atatürk Olimpiyatevi'nde  Şampiyonlar Ligi formatına göre gerçekleştirilen Spor Toto Süper Final Şampiyonluk Grubu ile Spor Toto Süper Süper Final Avrupa Ligi Grubu maç fikstürleri belirlendi. Çekilen fikstüre göre, Şampiyonluk Grubu'nun ilk haftasında Fenerbahçe-Trabzonspor, Beşiktaş-Galatasaray ile karşılaşacak. Avrupa Ligi Grubu'nda ise ilk hafta İstanbul Büyükşehir Belediyespor-Eskişehirspor, Sivasspor-Bursaspor maçları oynanacak. Final grubu maçları 14 Nisan'da başlayacak 13 Mayıs'ta bitecek.

Spor Toto Süper Final Şampiyonluk Grubu fikstürü
 

1. Hafta
Fenerbahçe -Trabzonspor
Beşiktaş-Galatasaray
 

2. Hafta
Galatasaray-Fenerbahçe
Trabzonspor-Beşiktaş
 

3. Hafta
Trabzonspor-Galatasaray
Fenerbahçe-Beşiktaş
 

4. Hafta
Galatasaray-Trabzonspor
Beşiktaş-Fenerbahçe
 

5. Hafta
Trabzonspor-Fenerbahçe
Galatasaray-Beşiktaş
 

6. Hafta
Fenerbahçe-Galatasaray
Beşiktaş-Trabzonspor

Spor Toto Süper Final Avrupa Ligi Grubu fikstürü
 

1. Hafta
İ.B.Belediyespor-Eskişehirspor
Sivasspor-Bursaspor
 

2. Hafta
Bursaspor-İ.B.Belediyespor
Eskişehirspor-Sivasspor
 

3. Hafta
Eskişehirspor-Bursaspor
İ.B.Belediyespor-Sivasspor
 

4. Hafta
Bursaspor-Eskişehirspor
Sivasspor-İ.B.Belediyespor
 

5. Hafta
Eskişehirspor-İ.B.Belediyespor
Bursaspor-Sivasspor
 

6. Hafta
İ.B.Belediyespor-Bursaspor
Sivasspor-Eskişehirspor

Süper Final puan durumu
 

Takımlar                      Normal sezon puanı         Süper Final puanı
Galatasaray                77                                         39
Fenerbahçe                68                                         34
Beşiktaş                      56                                         28
Beşiktaş                      55                                         28

Avrupa Ligi Play-of Grubu puan durumu
 

Takımlar                                  Normal sezon puanı            Süper Final puanı
Eskişehir                                50                                             25
İstanbul B.B.                          50                                             25
Sivasspor                               50                                             25
Bursaspor                             49                                              25

HAFTANIN MAÇI


(Fenerbahçe - Antalyaspor)

Kadro Değeri                                                                                 Yaş Ortalaması
Fenerbahçe  :         128.050.000 Euro (27 Futbolcu)              Fenerbahçe  : 26,2
Antalyaspor  :           24.950.000 Euro (27 Futbolcu)               Antalyaspor  : 28,7

Tüm yazılarını göster