Plastikçilerden iki güzel proje…

Hilmi DEVELİ EKONOMİDE SATIR ARASI hilmideveli@gmail.com

PAGDER Başkanı Hüseyin Semerci ile bir toplanıda birlikte oldum. Toplantı da plastik sektörüne yönelik küresel krizin etkisiyle değişen ve ağırlaşan dünya rekabet ortamına uygun çözümler üretmeyi sağlamak için çalışmalardan söz edildi. Toplantı sonunda Başkan Semerci ile sohbet etme olanağını bulduk. Sohbetimizde plastik sektör mensuplarına “Dünya Plastik Atlası” gibi çok kapsamlı bir veri setini sunmaktan mutluluk duyduklarını söyleyerek projeden iki söz etti.

Biraz söz edermisiniz soruma;

Birincisi; yeni rekabet koşullarını, küresel fırsatları ve yeni ticaret rotalarını ve belirledikleri 97 ülkenin pazar durumunu analiz eden “Dünya Plastik Atlası” adlı proje çalışmalarını başlattık. Proje kapsamında; Afrika, Amerika, Orta ve Batı Asya, Doğu-Güneydoğu Asya-Okyanusya, Doğu ve Batı Avrupa, Kuzey ve Güney Avrupa olmak üzere belirlenen 6 ayrı alan için özel birer kitap yayınlanacak.

Projenin sektörün hangi bileşenlerini kapsadığı soruma ise;

Türkiye’nin plastik ürünlerde, hammaddelerde, plastik işleme makinelerinde görüş alanına giren bütün ülkelerin iç pazarları ve ithalat-ihracat durumlarına yönelik bilgileri değerlendiren Dünya Plastik Atlası, ihracatçılarımıza hangi pazarda ihracat olanaklarının olabileceğini, hangi pazarlarda onları yoğun rekabetin beklediğini aktarıyor ve yurt dışı atılımları için yol göstererek zaman kazandırıyor. Aynı zamanda plastik sanayicilerinin, makine ve hammadde üreticileri-satıcılarının “Hangi ülkede, hangi ürünle, kimlerle ve nasıl rekabet edeceğini” görme ve inceleme fırsatı bulacağı Dünya Plastik Atlası’nda sadece plastik mamulleri değil, hammadde ve makine sektörleri için de kullanılabilecek.

Proje kapsamında hangi veriler üretiliyor? Soruma da;

GTİP sınıflandırmasının kullanıldığı Dünya Plastik Atlası’ndaki analizlerde; her bir ülke dünya ticaret verilerinden elde edilen istatistikler ve rasyolar yardımıyla yorumlandı.

Analize konu ülkenin ithalat talebinin neredeyse tamamını karşılayan ülkeler kapsama alındı. İncelenen ülkenin iç pazarının plastik mamul, hammadde ve makine açısından mevcut durumları belirlendi. Yine her bir ülkenin pazarının potansiyeli analiz edildi.

Bütünleyici bir bakış açısıyla; Türkiye’nin bu pazarlara yaptığı toplam ihracat, plastik sektörünün bu toplam içindeki payı ve son dönemlerdeki ithalat talep büyümesi ülke bazında incelendi.

Türkiye’nin bu ülkeye ihracatı, pazarın ve ihracatın büyüme oranı, alt sektör kırımları belirlendi.

Analizlerde, Türkiye’nin alt sektör bazında yaptığı ihracatın birim fiyatı ve söz konusu ülkenin bu alt sektörde yaptığı ithalatın birim fiyatları; dış ticaret alanında detaylı bir analize imkan veren BACI veri seti kullanılarak karşılaştırıldı ve plastik ihracatçısına fiyat-kalite ekseninde bir analiz fırsatı sunuldu.

Ayrıca analiz edilen her bir ülkede, mamul, hammadde ya da makine üreticisinin, sektörün hangi alt kırımında rekabetçi olabileceği, bu alanlarda hangi ülkelerle rekabete girebileceğine ve ihracat yaptığı bu pazara yayılma potansiyeline yönelik veriler üretildi.

Üyelerimiz yurt dışı açılımlarını bu veriler ışığında daha verimli ve hızlı bir şekilde yapabilecekler.

Bir başka projemiz de “Bir yuva her canlının hakkıdır” sloganıyla büyük bir sosyal sorumluluk projesine imza atıyoruz.

Amacımız tüm plastik atıkları yerinde ayrıştırarak toplumuzda geri dönüşüm bilincini ve alışkanlığını oturmaya çalışarak, önemli ve anlamlı bir proje olan “Bir yuva her canlının hakkıdır” projesiyle birçok sahipsiz can da kurtulacak.

Geri dönüşümle sokaklarda çaresiz ve kaderine bırakılan hayvanlarımıza barınabilecekleri bir yuva kazandırmış olacağız .

PAGDER projenin detaylarını, 21 Ocak Salı günü, Kemerburgaz’daki SHKD Hayvan Bakımevi’nde düzenleyeceği basın toplantısı ile açıklayacak.

Bu proje çerçevesinde, iletişim fakültelerinin radyo, televizyon ve sinema (RTS) öğrencilerine 10 bin Lira para ödüllü bir de kamu spot film çekimi yarışması düzenliyor; bu yarışmanın detaylarını da önümüzdeki günlerde hem medyada hem de ilgili duyuracak.

Başkan Hüseyin Semerci’yi iki güzel projesi nedeniyle kutluyorum .

Değerli Okurlarımız, yeni yılın; ülkemize huzur sizlere de sağlık, başarı ve bol kazanç getirmesini dilerim.

Tüm yazılarını göster