Piyasaların notları

UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

Yeşim Sarışen / Yapı Kredi Yatırım

Bilindiği üzere yurtdışı piyasalarda Eylül ayı başlarında merkez bankalarından gelen yeni parasal genişleme adımlarıyla birlikte etkili olan kar satışları sonrasında yaşanan tepki hareketleri kalıcı olmadı ve piyasalar tekrar satış baskısı altında kaldı. Geçtiğimiz hafta ise İspanya'nın Avrupa İstikrar Mekanizması'ndan (ESM) ihtiyati kredi hattı kullanabileceğine yönelik haberler risk iştahına destek olmuştu. İspanya'nın olası yardım talebi ile ilgili spekülasyonlar piyasalar üzerinde etkili olmaya devam etse de bizim görüşümüz yakın zamanda bu konu ile ilgili bir gelişme olmayacağı yönünde. Hafta sonu İspanya'da gerçekleşen özerk yönetimlerdeki seçimlerin Başbakan Mariano Rajoy'un tasarruf planı için test olarak algılanması bir diğer önemli konuydu. Bölgesel yönetimlerden Galicia'daki seçimleri, Başbakan Rajoy'un Halk Partisi kazandı. Bask'taki yerel seçimlerde ise bölgedeki en büyük siyasi parti olan Bask Milliyetçi Partisi (PNV) yine birinci parti olarak çıktı. En büyük bölgelerden biri olan Katalonya seçimleri ise 28 Kasım'da yapılacak.

Diğer taraftan AB Liderler Zirvesi'nde bankacılık denetimi konusunda liderler, 2012 yılı sonuna kadar bankacılık birliği için bir çerçeve oluşturulması ve 2014 yılı başlarında tamamlanması konusunda prensipte anlaştılar. Bu olumlu bir gelişmeydi ancak detaylar konusundaki uyuşmazlıklar hala ön planda. Özellikle bankaların yeniden sermayelendirilmesinde Almanya'nın zamanlama ve içerik konusunda bazı çelişkileri var. Bu konu ile ilgili gelişmeler izlenmeye devam ediliyor.

Büyük resimde ise büyüme tarafında ABD ve Çin öncülüğünde bir toparlanma döneminin başlayıp başlamayacağının sorgulanabileceği bir döneme giriyoruz. Bu doğrultuda önümüzdeki günlerde büyüme ile ilgili sinyal verecek veriler ön planda olabilir. Hatırlanacağı üzere Eylül ayı küresel Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) son beş aydır ilk kez yükseliş sinyali vermişti. Ayrıca geçtiğimiz hafta Çin'de açıklanan üçüncü çeyrek büyüme verisindeki stabilizasyon sinyallerini de not edelim. Bu doğrultuda bu hafta Avrupa ve Çin'de açıklanacak Ekim ayı öncü PMI endekslerinden gelecek sinyaller önemli. Bu hafta ABD'de önemli bir değişikliğin beklenmediği FED faiz toplantısı ile birlikte, yeni konut satışları, dayanıklı tüketim mal siparişleri (önceki ayki sert düşüş sonrasında Boeing siparişlerinin de etkisiyle yükseliş bekleniyor, yüzde 6,8) ve üçüncü çeyrek GSYİH rakamı ön planda olabilecek makro veriler olarak sıralanabilir. ABD'de ayrıca 25 Ekim'de açıklanacak Apple (beklenti:8.853$) finansalları önemli. Avrupa tarafında ise Euro Bölgesi Ekim ayı PMI endeksleri (sınırlı artış bekleniyor) ve Reel Sektör Güven Endeksi'nden (IFO) gelecek sinyaller oldukça önemli. Ayrıca İngiltere'de üçüncü çeyrek büyüme rakamı ön planda olabilir. Asya tarafında ise Çin Ekim ayı HSBC PMI endeksi ön planda olacak.

Yurtiçinde ise Merkez Bankası Çarşamba günü çeyreksel dönem enflasyon raporunu açıklıyor. Merkez Bankası son Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısından da görüldüğü üzere enflasyondaki düşüşün yılın son çeyreğinde belirginleşeceğini tahmin ettiğini vurgulamaya devam ediyor. Not artırımı beklentilerinin tekrar ön plana geçmesi ile yurtdışı piyasalardan olumlu ayrışan İMKB'de ise 71.000 seviyesinde bulunan hedef direnç  noktasını test eden atakların sürdüğünü gözlemliyoruz. Ancak bankacılık sektöründeki zayıflama sinyallerini ve önemli direnç noktalarına ulaşılmış olmasını yukarı hareketin devamı açısından iki önemli risk unsuru olarak not edelim.

Tüm yazılarını göster