İçeride faiz seviyeleri nedeni ile yüksek şirket değerlemeleri olmayabileceğini ancak şirket karlarının beklentilerden iyi gelmesi durumunda Borsa Endeksi'ni yukarı itecek bir katalizör olabileceğini belirtmiştik. Ayrıca global fon girişlerinin de yardımı ile BIST 100 endeksinde yeni zirvelerin olabileceğini ifade etmiştik. Beklentilerin oluşması ile endekste yeni zirveler görüldü. Ancak 100.000 endeks hedefi için daha fazla senaryoya ihtiyaç olacak gibi duruyor. Şimdilik endekste iki nokta önemsenebilir. Birincisi 93400 seviyesindeki tarihi zirve üzerine endeksin yerleşip yerleşemeyeceği. Bir diğeri ise 2.75 sent seviyesindeki (yaklaşık 96400) dolar bazındaki direnç seviyesi. Endeksin 93400 seviyesi üzerine yerleşmesi gelecekte daha yüksek seviyeleri zorlama şansının yükseleceği anlamına gelebilir.
Bu nedenle önümüzdeki günlerde endeksin seyrini bu açıdan incelemekte fayda var. Aksi durum ise kar satışlarının habercisi olabilir. Bu durumda yükseklik korkusu satışların şiddetli olmasına neden olabilir. Hem teknik hem de stratejik açıdan Borsa'nın kritik noktalarda olduğunu söyleyebiliriz.
Mayıs ayında ne gibi riskler olabilir diye bakıldığında, mayıs ayının istatiksel açıdan güçlü bir ay olmadığı söylenebilir. Yabancıların meşhur "Mayısta sat ve uzaklaş" deyimini hatırlatmakta fayda var. Son on yıla bakıldığında ABD S&P endeksinde 5 kez düşüş görülüyor. BIST 100 endeksinde bakıldığında ise yine son on yılın 8'inde düşüş yaşamışız. ABD piyasalarında bu istatistik daha zayıftı son yıllarda bir miktar güçlenme var. Kısaca ABD S&P endeksinde yaşanacak sert satışlar içeride BIST endeksini bozabilir.
Diğer yandan petrol fiyatlarının seyri önemli olabilir. Brent petrolün 50$ seviyesinin altına sarkması piyasaların algısını bozabilir. Fed kanadında ise sürpriz beklenmiyor. Bunların dışında önemli denilebilecek risk görünmüyor. Mayıs istatistikleri bu yıl nasıl oluşacak göreceğiz.