Enerji fiyatları ve enflasyon ilişkisi; Geçtiğimiz hafta İran-İsrail gerginliğinden dolayı yaşanan vites değişikliği, enerji fiyatları üzerinde yukarı yönlü risklerin masada kalmasına yol açtı.
Petrol fiyatlarında yılbaşından bu yana yaklaşık %13’lük yükseliş yaşanması ister istemez manşet enflasyonun neden dirençli kaldığını bize söylüyor. Bu yükselişin arkasında küresel flaş PMI’larda Almanya ve Fransa hariç toparlanmanın devam ettiğini, genişleme bölgesine geçildiğini hatırlatmak isterim.
Tarihi hesaplamalar petrolde yaşanan her %15’lik yükselişin enflasyon üzerinde %0,7’lik bir artışa yol açtığı göstermekte.
Yatırım bankalarından Morgan Stanley geçtiğimiz günlerde Brent petrol hedefini 94 usd/varile yükseltmişti.
Fed toplantısı öncesi beklentiler;
30 Nisan-1 Mayıs tarihlerinde yapılacak Fed FOMC toplantısı öncesinde bu hafta 26 nisan Cuma günü açıklanacak olan aylık PCE verisi artık daha da çok önem kazanmış vaziyette.
Beklenti aylık değişimin şubatla aynı kalarak %0,3 olması şeklinde Bu veri ile piyasalar üzerinde beklentiler yeniden şekillenebilir. Aynı zamanda bu hafta içinde muhteşem 7’li olarak adlandırılan 7 büyük teknoloji firmasından Tesla 23 nisan, Meta 24 nisan, Alphabet, Microsoft’un 25 nisanda bilançoları açıklanacak. Önümüzdeki haftada Apple ve Amazon’dan bilanço bekliyor olacağız.
Bu hisseler geçen yıl yaklaşık %25’lik yükselişle piyasaları taşıyan ana hisseler olmuşlardı. Bu seneye başlarken Fed’den 160 baz puan faiz indirimi bekleyen piyasa şu anda son gelen verilerle fed politika faizinde 40 baz puanlık indirim beklentisine kadar gerilemiş vaziyette. Hatta artık Fed’den bu sene faiz indirimlerine gidilemeyebilir beklentileri bile dillendirilmeye başladı. Bu kurumlardan başında dünyanın en büyük fonlarından Blackrock’ı gördük.
Piyasalar da deprem etkisi yaratacak enstrümanlar ve kritik seviyeler nereler?
Bundan sonraki süreçte ABD 10 yıllık tahvilinde %4,7 seviyesinin piyasalar için oldukça kritik eşik olması beklenmeli. Bu seviyenin aşılması halinde daha da derinleşen, hatta dalga boylarının yüksek olduğu satışların piyasalara geldiğini görebiliriz.
SP500 adına baktığımız da tarihi F/K ortalamasının 15,7 çarpanda olduğunu görüyoruz. Mevcut durumda F/K çarpanının 20 çarpan üzerinde işlem gördüğünü gözlemlemekteyiz. Son günlerde yaşanan gelişmeler sonrasında VIX korku endeksinde de yukarı yönlü riskler oluşmaya başladı.
Son 4 aydır 20 üzerini göremeyen VIX endeksi, bu bölgeye girmek üzere. Bu da ister istemez acaba hisse senedi piyasalarında satışların daha da derinleşip derinleşmeyeceği sorularını akıllara getiriyor. ABD 10 yıllık tahvilinde 4,7% geçilmediği sürece bu risklerin tetiklenmesini beklememek gerekir. Eğer geçiliyorsa da bu sene Fed’den bir faiz indirimi beklememek gerekir.
Olası senaryolar; Faiz kararı, ülke kredi not değerlendirmesi ve yabancı yatırımcılar üzerinde etkileri?
Yurtiçinde en önemli gelişme olarak takip edeceğimiz başlık, bu hafta yapılacak olan TCMB faiz kararı toplantısı olacak. Piyasada beklentiler politika faizinin %50 seviyesinde sabit bırakılması şeklinde.
Öte yandan piyasaların odağında ekonomi yönetiminin önümüzdeki hafta New York’ta yabancı yatırımcılarla bir araya gelecek olması katalizör etkisi yapabilir. Borsada oyuncularının satın almak isteyecekleri bir hikâye olabilir. Cuma günü açıklanan Fitch Raitings’in 24 Nisan tarihinde Türkiye’deki sektörler hakkında bir panel düzenleyecek haberi piyasaya alıcıların gelmesine yetmişti. Hatırlanacağı üzere Fitch Ratings 8 Mart tarihinde Türkiye’nin kredi notunu ‘B’den ‘B+’ya yükseltmiş ve not görünümünü ‘durağan’dan ‘pozitif ’e çıkarmıştı.
Yine piyasanın satın almak isteyeceği bir diğer başlıkta 3 Mayıs’ta S&P Global Ratings Türkiye kredi notu gözden geçirme kararı ve olası not artışı beklentisi olarak değerlendirebiliriz. Bu gelişmeler ve beklentiler sonrasında Borsa İstanbul’da yatırımcılar gözlerini yukarı hedeflerine çevirmesine yol açabilir. Son günler de piyasaya düşen şirket satış beklentisi haberleri de piyasa için önemli bir katalizör olabilir. Bist100 endeksi adına 9.850 seviyesinin aşılması halinde 10.400/10.700/11.250 sırasıyla yükseliş hedeflerimiz olması gündeme gelecektir.