Piyasalarda kısa vadeli düzeltme sürebilir

UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

Mert Ülker, CFA-Finansinvest

Aralık başında 2010'da büyüme ve kârların pozitif sürpriz yaparak İMKB-100'ün yeni tarihi zirveler görmesini beklediğimizi yazmıştık. Büyüme ve kâr beklentilerinde yukarı yönlü revizyonlar görüyoruz ve endeks eski zirvelerine beklediğimizden de daha erken geldi.

2009 rallisinin bu sene devam etmesi bizi şaşırtmadı. Borsa halen faizlere göre tercih edilir noktada. Merkez Bankalarından beklenen "genişlemeci politikalardan çıkış" sinyalleri henüz gelmedi. İlk çeyrekte sıkılaştırmadan ziyade halen genişleme hareketleri gördük; Yunanistan'a verilen destek, Obama'nın mortgage planı gibi. ABD'de istihdam verileri yeni yeni artıya geçiyor. Ayrıca ABD'deki yatırımcı güveni anketlerine göre Şubat başında borsalarla ilgili karamsarlar daha fazlaydı; bu da çoğu zaman fiyatlara ters yönlü yansıyor (Herkes karamsarken genellikle alım zamanıdır).

Ancak ABD'de güçlü Mart istihdam verisi Fed'in bu aydan itibaren bir miktar "dil değişikliği"ne gitmesine önayak olabilir. Son 12 ayda ekonomiyi canlandırma paketleri ve yükselen ekonomik indikatörler piyasalara hakimdi. Önümüzdeki 6 ayda ise bu paketlerin kısmen geri çekildiği ve görece zayıflayan öncü göstergelerin gözleneceği bir dönem olabilir. ABD ve OECD bazlı bazı öncü göstergelerde şimdiden bir miktar zayıflama var. ABD'de kurumsal yatırımcıların nabzını tutan "Investors Intelligence" anketinde bu hafta karamsarların sayısı %19'a kadar gerilerken, VIX volatilite endeksi de 16 seviyelerine kadar indi. Bu göstergelerde kısa vadede tepki yükselişleri olabileceğinden borsalarda da temkinli olmak gerekiyor.

Biz 2. çeyrekte bir tepe görülüp birkaç ay süreyle bunun hazmedildiği bir düzeltme süreci yaşanabileceğini sanıyoruz. Zaten yüksek ölçüde pozisyonlar taşınan gelişen piyasalarda negatif şoklara karşı kırılganlık daha fazla olduğundan dolar bazında piyasa getirileri gelişmiş piyasaların gerisinde kalmaya devam edebilir. İMKB, mevcut faizlerle ve diğer gelişen piyasa değerlemeleriyle kıyaslayınca görece ucuz olduğu için diğer gelişen piyasalara göre tercih edilmeye devam edilebilir; ancak politik gelişmeler önümüzdeki aylarda kısa süreli dönemsel volatiliteye neden olabilir. Bu arada ilk çeyrek kârları beklentileri aşabileceğinden kısa vadede kâr satışları yaşasak da büyük çaplı bir düzeltme görmeyebiliriz. Yurtdışı piyasalar ciddi şekilde bozmadıkça olası bir düzeltme hareketi bankaların ilk çeyrek kârları sonrasına da (Mayıs ayına) kalabilir.

Orta - uzun vadede ise verim eğrisi düzleşmeden (kısa vadeli faizler uzun vadeli faizler seviyesine yükselmeden) ve faizler nominal GSYİH büyüme oranlarının altında kaldıkça hisse senetleri için cazip ortam devam edecektir. Arada birkaç aylık bir konsolidasyon süreci yaşayabileceksek de biz bu sene içinde İMKB-100 endeksinin 63.000 - 70.000 aralığına çıkmasını bekliyoruz. Kısa vadede ise Yunanistan gelişmeleri ve ABD'de önümüzdeki hafta açıklanmaya başlayacak olan ilk çeyrek kârları global piyasaları etkisi altında tutacak.  İçeride ise Merkez Bankası'nın 14 Nisan'daki "çıkış stratejileri" duyurusu önem taşıyor.

Tüm yazılarını göster