Piyasalarda ezberler bozuluyor

UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com
Alper KOÇ / Yatırım Finansman
 
Geçtiğimiz Şubat ayında IMKB'de gerçekleşen 11.000 puanlık düzeltme sonrası, haftalardır yurtdışı piyasalarda devam eden yükselişlere paralel oluşan iyimser hava, geçtiğimiz günlerde endeksi tekrar 84.000 seviyesine kadar taşıdı. Bir süredir 82.000 - 84.000 aralığında yatay bir bant oluşturan endeks, günlerdir her iki yöne de gitmekte kararsızlık sergiliyor.  
 
Yurtdışı piyasalara baktığımızda ise; son dönemde ABD ekonomisine ilişkin oluşan göreceli olumlu hava sonrası nihayet DJI endeksinin geçtiğimiz günlerde 2007 zirvesini geçtiğini gördük.  DJI endeksinin eski zirvesini geçmiş olmasının getirdiği coşkunluk bir yandan ABD, öte yandan Almanya, Japonya hisse senetleri piyasalarında olumlu rüzgarlar esmesine neden oldu. ABD piyasalarında sentiment ölçümü yapan analistlere göre, 2007 yılından sonra piyasalardaki en büyük pozitif sentiment oluşum süreci haftalardır devam ediyor.  
 
Bugünlerde dikkatimizi çeken şey, Mart 2009'dan bu yana yurtiçi piyasalarda devam eden toparlanma süreci içerisinde çok nadir görülen ayrışmalardan birinin daha yaşanıyor olması. Şubat ayında IMKB 100 endeksinde yaşanan düzeltme sonrası başlayan yükseliş havası hala devam ediyor olmasına rağmen, son haftalarda bilhassa uzun vadeli faizlerde yaşanan yükseliş dikkat çekici hale geldi. Merkez Bankası'nın son dönemdeki uygulamaları paralelinde faiz cephesinde yaşanan yukarı yönlü fiyatlama eğilimiyle birlikte USDTL kurunda da yaşanan yükseliş havasının şimdilik IMKB endeksine pek yansımamış olması, uzun zamandır süregelen bir ezberi de bozuyor. Halbuki yurtiçi piyasalarda çok uzun yıllar boyunca süregelen ters korelasyon, yükselen faiz ve döviz kuru ortamında hisse senedi yatırımcılarının tedirgin olmasına yol açmıştır. Bu seferki ayrışmanın arka planında USD kurunun küresel çapta güçlenme eğilimi ve ABD tahvil piyasalarında son haftalarda gözlemlenen yükselişlerin de etkisi olduğunu söyleyebiliriz. Ancak bu iki cephede süren yükseliş eğiliminin ABD hisse senetleri piyasalarında da yukarı yönlü eğilime destek veriyor olması, acaba yurtiçi piyasalarda da benzer bir eğilimin oluşmasına mı neden oldu, yoksa IMKB 100 tarafında geçici bir bahar havası mı yaşanıyor? 
 
Bu sorunun cevabını Nisan ayında alacağız. ABD hisse senetleri piyasalarında haftalardır süren yükseliş eğiliminin momentumu düşük bir şekilde ilerliyor olması şimdilik dikkat çekiyor, ancak derin bir düzeltmenin işaretleri de henüz gelmiyor. Japonya, Almanya,İngiltere gibi gelişmiş piyasalarda da benzer eğilimler gözlemliyoruz.
 
Uzun zaman sonra yine ezberlerin bozulduğu bir döneme girdik. Bakalım bu sefer hikaye nasıl bitecek?
Tüm yazılarını göster