Son yıllarda açıklanan ile hissedilen enflasyon arasındaki farkın açılması tasarruf sahiplerinin alım güçlerini koruma eğilimine itti. Ancak bunu başarmak o kadar da kolay değil. Yatırımcılar için 2023 yılı pek iyi başlamadı. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı son enflasyon rakamlarına göre, 4 aylık enflasyon yüzde 15 olarak gerçekleşti. Mayıs ayında aylık enflasyonun yüzde 2 civarında olacağını düşürsek 5 aylık enflasyon yüzde 17 olacak. Fakat yılın ilk 5 ayında yatırımcıların en çok tercih ettiği yatırım araçları arasında enflasyonun üzerinde getiri sağlayan yok.
Geçen yıl yüzde 200’e yakın yükselen Borsa İstanbul, yıla 5 bin 509 puan seviyesinden başlamıştı. 14 Mayıs’ta yapılan seçimlerin sonuçlarına yönelik belirsizlik borsada büyük dalgalanmalara neden oldu. Tam 4 kez 5 bin 200-300 seviyesinin üzerini test eden borsa hiç birinde bu seviyenin üzerinde tutunamadı ve geçen haftayı 4 bin 501 puan seviyesinden tamamladı. Yani 5 ayda BIST 100 Endeksi yüzde 18.29 düştü. Hisse bazlı bakıldığında kayıplar çok daha büyük. Hisse yatırımcısı bırakın enflasyon karşısında korunmayı bir de enflasyon oranı kadar portföyünde erimeye maruz kaldı. Peki ya döviz yatırımcısı? Son günlerde kurlarda yukarı yönlü hareketler olsa da hala enflasyondaki artışın çok gerisinde. Yıla 18.70 TL seviyelerinden başlayan dolar kuru 20 TL sınırından işlem görüyor. Başka bir ifadeyle dolar yatırımcısının 5 aylık kazancı sadece yüzde 7 ile sınırlı kaldı.
Mevduat yatırımcısı da bu süreçte mutlu olmadı. Her ne kadar son günlerde vadeli mevduatta faizler yüzde 40’lara gelse bile yılın geride bıraktığımız kısmında ortalama yüzde 20 seviyelerinde bir seyir izledi. Bunun 5 aylık getirisi ise yüzde 10’u bile bulmuyor. Yüzde 17’lik 5 aylık enflasyon göz önünde bulundurulduğunda Kur Korumalı hesaplar da dahil mevduat yatırımcısı enflasyonun altında bir getiriye sahip oldu. Altın yatırımcısı bu yıl yüzü gülen yatırımcı grubundan. Ons altında yaşanan artışın etkisiyle gram altın yılbaşından bu yana yüzde 25 getiri sağladı. Altın fiyatlarının artışında ithalata getirilen sınırlamaların etkisiyle Türkiye ile Londra arasındaki makasın yukarı yönlü açılması da etkili oldu.
Piyasalar cumhurbaşkanlığı seçiminde ikinci tur öncesi son haftaya giriyor. Hafta boyunca dalgalı bir seyir izlenecektir. Bu hafta özellikle hisse senedi yatırımcılarının dikkatli olmasında yarar var. Yeni pozisyon açmak için seçim sonuçları beklenebilir. Haftalık bazda sert satışlara rağmen endeks 4 bin 431-4 bin 491 puan üzerinde kaldı. Ancak endeksi bu noktadan uzaklaştıracak alımlar da bir türlü gelmiyor. Bu nedenle söz konusu bölgenin altına inilmesi halinde satışlar hızlanabilir. Böyle bir senaryoda 3 bin 719 - 3 bin 868 puan seviyelerinin görülme ihtimali var.
Yatırım fonlarının getirilerine bakıldığında özellikle serbest ve yabancı hisse senedi fonlarında enflasyonun üzerinde getirilerin oluştuğu görülüyor. Borsadaki dalgalanmaları kazanca çevirmeyi başarabilen serbest fonlarda yüzde 379’a varan kazançlar sağlandı. Tüm yatırım fonları arasında enflasyonun üzerinde getiri sağlayan fon sayısı 50 civarı. Yılbaşından bu yana en yüksek getiriyi ise yüzde 379 ile Hedef Portföy Ece Hisse Senedi Serbest fon sağladı. İkinci ve üçüncü sırada yine Hedef Portföy’ün serbest fonlarının olduğu görülüyor. Yabancı hisse senedi fonları arasında en yüksek getiriyi yüzde 30.54 ile Ak Portföy Yeni Teknolojiler Yabancı Hisse Senedi Fonu elde etti. Yapı Kredi Portföy Yabancı Teknoloji Hisse Fonu da yatırımcılarına yüzde 28. 96 kazandırdı.
Geçtiğimiz hafta yatırım araçlarından borsa ve altın yatırımcısına kaybettirirken dolar kazandırdı. Borsa İstanbul›da BIST 100 endeksi haftayı yüzde 6,13 kayıpla 4.501,73 puandan tamamladı. Endeks, hafta içinde en düşük 4.405,99 puanı, en yüksek 4.700,01 puanı gördü. 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı bu hafta yüzde 1,66 azalışla 1.246 liraya, Cumhuriyet altınının satış fiyatı da yüzde 1,65 kayıpla 8.348 liraya geriledi. Doların satış fiyatı yüzde 1,04 değer kazanarak 19,7910 lira, Euro’nun satış fiyatı da yüzde 0,07 yükselişle 21,3430 lira oldu.