Piyasalarda aktif takip dönemi

UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

Dilek Akdemir / Yatırım finansman

Ocak ayında diğer piyasalardan ayrışarak, daha kuvvetli durmayı başaran hisse senedi piyasamız, Şubat ayında düzeltme hareketine başladı.  Bu hareket İMKB 100 endeksini 55615 den 48080 e kadar gerilettikten sonra, gelen not artırımının etkisiyle de hızlı bir yükseliş hareketi yaşadı. Tekrar 53000 seviyelerine gelen endeksin bu aşamada dikkatli takip edilmesi gerekiyor. Bizim piyasamızdan bir adım daha önce hareket eden dış piyasalara baktığımızda, bir önceki tepe noktalarına yaklaştıklarını görüyoruz. Yakından takip edeceğimiz bu hareketin devamı bizim de bundan sonraki hareketimizi belirleyecektir. Dış piyasalarda, aşılamayan bir önceki tepe noktaları yeni bir düzeltme hareketini beraberinde getirecektir. IMKB 100 endeksinin bu senaryo karşısında kuvvetli kalabilmesi için 53000 endeksi aşıp bir kaç gün onun üstünde kalması gerekmektedir.

Diğer taraftan iç dinamiklerimizde siyasi riskin arttığını gözlemliyoruz. Anayasa reformu için bir referandum, erken seçim olasılığı, AK parti hakkında açılabilecek bir kapatma davası kötümser senaryoları beraberinde getirebilir.

Sakinliğini koruyan faiz cephesi, açıklanan çift haneli enflasyon rakamından sonra tepki verdi. Yüzde 9 seviyelerinin üstüne çıkarak, geçen hafta bu yılın en yüksek değeri yüzde 9,24 leri gördü. Geçen hafta beklentilerin üzerinde açıklanan enflasyon, arkasından Merkez Bankası Başkan'ının yaptığı açıklamalar bono piyasası üzerinde etkili oldu. Bir süre daha çift haneli olarak devam edeceği gözüken enflasyon rakamları paralelinde, Merkez Bankasının para politikası yönetiminde alacağı önlemler, faiz cephesinde de sert hareketler yaratabilir.

Bütün bu belirsizlik ve yükselen siyasi risk karşısında yatırımcıların daha dikkatli olması gerekiyor. Gelen ve gelecek olan makro datalar olumlu bir hava yaratsa da, pasif beklemek yerine, piyasa koşullarına göre aktif hareket etmek, olası sert tepkilere karşı yatırımcıları koruyabilir.

Henüz yatırım sepetini oluştur, bekle dönemi değil. Özellikle de getiri maksimizasyonu adına sepete konacak enstrümanlar da, çeşite ve yeni ürünlere açık olmaya ihtiyaç var. Karşımızda geçen yıl % 97 oranda yükselmiş, bu yıl daha seçici olmamızı gerektiren bir borsa, faizlerde olası yükselme ihtimali, tatmin etmeyen hazine bonosu, mevduat faizleri varken, yatırımcının işi zor.

Bu koşullar altında yatırımcı profesyonel portföy yönetiminden yardım alabilir. Geçen yıllarda başlayan giderek artan anapara korumalı yapılandırılmış fon ihraçlarına katılabilir, Akfen Holding le başlayan Özel Sektör Tahvil ihraçlarını değerlendirebilir, bu yıl yapılacak hisse senedi halka arzlarında seçici olmak kaydıyla yatırım yapabilir.

Tüm yazılarını göster