Hisse senedi piyasalarında bir süredir momentum azalırken BIST 100 endeksi yaklaşık iki aydır izlediğimiz yatay bandın alt sınırı olan 88000 seviyeleri çevresinde dolaşıyor. Endekste son dönemdeki seyir miktar rahatsız edici olabilir. Yeni bir yükseliş oluşması için 91500 seviyesinin üzerine yükselme fırsatı birkaç hafta önce kullanılamadı. Bu nedenle 88000-91500 aralığındaki dalgalanma devam etmekte.
Nisan ayında piyasaların önündeki en belirgin takvim içeride referandum tarihi olacak. Referandumdan nasıl bir sonuç çıkarsa piyasalarda nasıl seyirler oluşur en çok sorulan soruların başında geliyor. Pek çok sanayici ve işadamları ile yapılan söyleşilerde referandumdan çıkacak sonuçtan daha ziyade referandum sonrasında erken seçim olup olmayacağı piyasaların en fazla üzerinde durduğu konu olarak dikkatimizi çekiyor. Pek çok kesim referandum sonrasında sonuç ne olursa olsun artık hükümetin ekonomik reformlar üzerine hızla eğilmesini istiyor. Doğal olarak piyasalarda da genel beklenti bu yönde. Referanduma kadar içeride piyasalarda temkinli bir seyir görebiliriz.
Referandum sonrasında her iki ihtimalde de yukarı ve aşağı yönlü sınırlı ama sert hareketler alabiliriz bu hareketin bir iki gün sürmesi ve ardından seçim belirsizliğine yönelik bekle-gör sürecinin başlaması tahmin edilebilir. Erken seçimin gündeme gelmesi durumunda ise endeksin 87000 kritik seviyeleri üzerinde kalmasını beklemiyorum. Böyle bir ihtimalde satış baskısı artabilir.
Aksi durumda piyasalar içerideki gelişmeleri bırakıp dışarıya daha fazla bakmaya başlayacaktır. Dışarıda ise Fed’e yönelik artık fazla bir sürpriz görülmüyor. Üç faiz artırım algısı zaten piyasalarda fiyatlanmış durumda. Trump’ın vergi reformunun akıbeti küresel piyasalarda daha fazla takip edilecektir. Fransa’daki seçimler ve İngiltere’nin Brexit görüşmelerinin tonlaması yine küresel piyasalarda izleyeceğimiz diğer bir konu. Ayrıca bizim ve G.Afrika’nın yatırım yapılabilir seviyenin altına düşürülmesi gelişmekte olan ülkelere yönelik olumsuz bir algı yaratabilir.