Piyasalar II. LTRO'ya kilitlendi

UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

Serhan YENİGÜN / Finansinvest

Hisse senedi piyasalarında son dönemde yaşanan ralliyi açıklamak için tek bir neden sorulsa herhalde en doğru cevap "küresel likiditede artış beklentileri" olacaktır. Bu beklentinin fitilini ilk olarak 21 Aralık'ta 523 Avrupa bankasına 489 milyar EUR tutarında üç yıl vadeli ve %1 faizli kredi dağıtan Avrupa Merkez Bankası (ECB) ateşledi. ABD Merkez Bankası'nın (Fed) daha önce "2013 ortasına" adres ettiği düşük faiz periyodunu Ocak toplantısı ile "2014 sonuna kadar" uzatarak bir buçuk yıl genişletmesi de bu ateşe destek verdi ve ralli Şubat ortasına kadar sürdü. Yunanistan odaklı beklentilerin hafta başında toplanan Euro Bölgesi Maliye Bakanları (Eurogroup) ile artık gerçeğe dönüşmesi ise piyasalarda "beklentiyi al, gerçekleşmeyi sat" dinamiğinin çalışması ile kâr satışlarına zemin hazırladı.

Peki şimdi ne olacak, piyasalar ne yöne devam edecek? Görülen o ki, bu sorunu cevabı için birkaç gün (çok değil Çarşambaya kadar) beklememiz gerekecek. Çarşamba günü Avrupa Merkez Bankası ikinci kez "uzun vadeli refinansman operasyonu (II. LTRO)" düzenleyecek ve bölgenin mali sistemine fon sağlamayı sürdürecek. İşte, piyasaların merakla beklediği kritik soru burada soruluyor. ECB, ne kadar fonlama sağlayacak?

İhale öncesi farklı analist beklentilerinin seslendirildiğini görüyoruz. II. LTRO'da 1 trilyon EUR'ya kadar devasa bir fonlama sağlanacağını düşünen analistler de var, ilki kadar olur, hatta daha altında 300 - 400 milyar EUR arasında kalır diyenler de. ECB Başkanı Draghi'nin "ikinci LTRO'ya katılım ilkinden düşük, tutar da ilkinin altında olabilir" sözleri bile bu konudaki spekülasyonları ve gelecek hafta Çarşamba günü yapılacak ihaleye ilişkin beklenti karmaşasını engellemeye yetmiyor. Ağırlıklı beklentinin ilk LTRO'ya paralel olacak şekilde 500 milyar EUR civarında olduğunu söyleyebiliriz.

İlk LTRO sonrasında borç ve bütçe sorunlarıyla boğuşan bir çok Avrupa ülkesinin borçlanma dinamiklerine yönelik hararetin söndüğünü, faizlerde ılımlı bir iyileşme trendine girildiğini görmüştük. II. LTOR ile bu iyileşmenin stabilizasyona döndüğünü ve artık kalıcı ve sağlıklı bir borç dinamiği oluştuğunu görebiliriz. Ancak, burada ECB her ne kadar "ne gerekiyorsa o verilecek" söyleminde olsa da piyasalar rakamlara kilitlenmiş durumda. Bu nedenle, Çarşamba günü ECB'nin 500 - 1,000 milyar EUR arasında bir fonlama sağlamasının etkisi ile 500 milyar EUR'nun altında bir fonlama sağlamasının farklı etkileri görülebilir. İlk ihtimal risk iştahının yeniden canlanmasına, ikincisi ise kâr satışlarının daha da derinleştiği bir piyasaya hazırlanmamızı gerektirecek.

Tüm yazılarını göster