Piyasalar hevesli

UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

Ali Nihat Özel / Yatırım Finansman

Para Politikası Kurulu, Merkez Bankası politika faiz oranlarında beklendiği gibi değişiklik yapmadı ve sabit tuttu. Ancak daha fazla merak edilen faiz oranları değil çıkış stratejilerine ilişkin açıklamalardı. Enflasyonun yakın takip edileceği , geçici yüksek rakamlara rağmen hedefin üzerine çıkmayacağının açıklanması ve faiz oranlarının daha uzun süre mevcut seviyelerde tutulacağı anlamı çıkan PPK açıklamalarından sonra Merkez Bankası'nında çıkış stratejisini açıklarken koruduğu yumuşak söylem piyasalar tarafıdan olumlu algılandı. Goldman Sachs tedirginliği ile 9.10 seviyelerine kadar yükselen gösterge faiz şu sıralar tekrar 8.95 seviyelerinde seyretmekte.

Euro / Dolar paritesi bant aralığı 1.33 - 1.36 seviyelerine taşınmış durumda.Euro bölgesinden gelen her olumsuz haberde 1.33'e doğru geri çekilmeler yaşanırken; tersi durumda 1.35 üstüne ataklar deneniyor. Yunanistan'ın nasıl kurtulacağı ve diğer bölge ülkelerinin durumu netleşmeden yukarı hareketlerde daha fazla zorlanacağını söyleyebiliriz. Dolar/TL de ise 25.02.2010 daki 1.5585 zirvesinden başlayan ve 22.03.2010 da 1.5495 ile tekrar denediği ve üzerinde kalamadığı 1.55 direncinden başlayan düzeltme hareketi devam etmekte. İzlenmesi gereken önemli destek seviyesinin 1.4650 olduğunu söyleyebiliriz. 1.50 üzerinde kapanışlar gerçekleştiremediği sürece destek seviyelerine geri çekilmeler yaşanacaktır. Son dönemde daha çok parite etkisiyle yön bulan Dolar / TL içeride Anayasa Değişiklik Paketi sürecindeki gelişmelere de hassas olacaktır.

Geçtiğimiz hafta yine Yunanistan ve AB ülkeleri yardım paketi - IMF gündem yoğunluğu içerisinde satış baskılı seanslar izledik. Haftanın son günü ise bu kez ABD'den Goldman Sachs haberleri nedeniyle tüm dünyayla birlikte bizde de sert satışlar yaşandı. Toparlanmanın da bir o kadar hızlı olmasında Goldman Sachs'a dava açan SEC'in üyeleri arasında da görüş ayrılığı olduğu ve kararın 2 ye karşı 3 oyla alındığının açıklanması oldu. Endeks kritik destek seviyesi olan 57150 bölgesini test ederek yakın desteği 57950 üzerinde seyretmekte. Piyasalarda kırılganlığa sebep olabilecek gündem maddelerini; Goldman Sachs'a bağlı gelişmeler ile benzeri uygulamaların diğer bankalarca yapılmış olabileceği endişelerinin artması, Yunanistan konusundaki gelişmeler ve içeride Anayasa Değişiklik Paketi'ne ilişkin süreç olarak sayabiliriz.Bunun yanında son dönemde olumlu haberlerin daha çabuk fiyatlandığını söyleyebiliriz. Takip edilen verilerden olumlu rakamlar geldikçe ve ekonomik toparlanmaya ilişkin açıklamalar moral verdikçe borsalar yeni zirveler arayacaktır. Tarihi zirvelere yakın olunması sebebiyle riskin yüksek olduğunu göz ardı etmeden İMKB özelinde 59000 üzerinde kapanışlar 62000 - 65000 seviyelerini hedef haline getirecektir.

Tüm yazılarını göster