ABD ile Çin arasındaki gümrük vergisi kararları ve Fed faiz toplantısının geride bıraktığı mesajlarla mart ayını geride bırakıyoruz. ABD ile Çin arasındaki gümrük vergisi haberleri küresel piyasalarda ticaret savaşlarına yönelik endişeleri masaya getirirken, piyasalarda dalgalanmalara yol açtı. ABD borsaları Trump’ın uygulamalarının ekonomilere zarar vereceğine yönelik endişelerle yükseliş trendini sonlandırdı ve yerini dalgalı seyirlere bıraktı. ABD borsalarındaki düşüşler doğal olarak küresel piyasaları da olumsuz etkiledi. Buna paralel Borsa BIST100 endeksi 121600 seviyelerini görmesinin ardından 115000 seviyesine kadar geri çekildi. Bu durum bir süre daha böyle devam edecek görünüyor.
Fed tarafında ise yeni başkan Powell ile ilk toplantı yapıldı ve Fed beklendiği gibi 25 baz puanlık faiz artırımı gerçekleştirdi. Ancak Fed’in mesajları çelişkiliydi denilebilir. Bir yandan karar metninde şahin olan tonlamalar daha güvercin olurken, bazı cümlelerde ise güvercin den şahine dönüş vardı. Ayrıca büyümeyi yukarı revize ederken enflasyon konusunda değişmeyeceği yönündeki beklentisini korudu. Benim en yakından ilgilendiğim konu ise daha önceden üç kişi olan dört faiz artırımı bekleyenlerin sayısı, bu projeksiyonlarda altı kişiye ulaştı. Şu anda üç ve dört faiz artırımı bekleyenlerin sayısı eşit. Bu bana göre önemli bir şahin gelişme ve Fed yıl içerisinde üç yerine dört faiz artırımı yapabilir.
Ancak piyasalar tahvil faizlerini yükseltirken, ABD dolarında önemli güçlenme oluşmadı. Piyasalar şimdilik enflasyonun artmayacağı yönündeki beklentiyi fiyatlamayı tercih ediyor. Ancak piyasalar bu daha fazla faiz artırımı konusunu not alır ve unutmaz. Zamanı gelince masanın üzerine koyar ve fiyatlar. Bunu defalarca gördük.
Dolar endeksinde teknik olarak bir yükseliş görülmüyor ancak 88 seviyesinde taban yapmış ve giderek güç kazanıyor görüntüsü olduğunu söylemek mümkün. Gelecek aylarda dolar endeksinin 91 seviyesinin üzerine yükselmesi durumunda yeni bir dolar rallisi riski ortaya çıkabilir.