Piyasalar Fed etrafında şekillenmeye devam ediyor

UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

VOLKAN ONAT /  Finansinvest

Yurtdışında gündem ağırlıklı olarak Fed etrafında şekillenmeye devam ediyor. Fed Başkanı Bernanke’nin yaptığı son sunumlar sonrasında genel algı, aylık 85 milyar dolar olan tahvil alımlarının 2013 sonuna kadar değişmeden devam edebileceği yönünde şekilleniyor. Fed politikaları ve Fed üyelerinin çıkış sürecini nasıl yöneteceği sadece finansal piyasaların seyri açısından değil, ekonomideki toparlanmanın gidişatı açısından da kritik önem taşıyor. Fed gündeminin yanı sıra Çin’de zayıf büyüme gibi risk faktörlerinin de piyasalardaki görünüm üzerinde etkili olduğu gözlemlenirken IMF tarafından yapılan açıklamalarda Çin’de büyümenin yavaşlayabileceğine değinilmekte.

Yurtiçine baktığımızda ise orta-uzun vadeli perspektifte Türkiye’nin güçlü büyüme performansının devam edeceğine yönelik beklentiler hala ağırlığını koruyor.  Son günlerde yurtiçinde siyasi tansiyonun azalması ve TL varlıkların yeniden güç bulması ile artan iyimserlik sonrasında BIST tarafında başlayan bilanço dönemi de hisse bazlı hareketliliğin artmasına neden olabilir. Ancak, zaman zaman baskın çıkan küresel büyüme endişeleri ve küresel çapta artan volatilite nedeniyle özellikle kısa vadeli trade amaçlı alınan pozisyonlarda yine de temkinli olmakta fayda var.

Haftanın son gününe girerken makro ajandanın zayıf olduğunu görüyoruz. Ancak, genel beklentilerin sürpriz bir açıklama gelmeyeceği yönünde olmasına karşın bugün Rusya’da başlayacak G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları toplantısından gelebilecek açıklamalar ileriye dönük alınabilecek sinyaller nedeniyle yakından takip edilmeli. 

Önümüzdeki haftaya baktığımızda ise Salı günü TCMB Para Politikası Kurulu toplantısı öne çıkıyor. Başkan Başçı hatırlanacağı üzere geçtiğimiz günlerde küresel bazda para ve maliye politikalarına ilişkin belirsizliklerin yol açtığı volatiliteye karşı bu toplantıda faiz koridorunu genişletici yönde ölçülü bir adım atılabileceğini söylemişti. Bu bağlamda kısa vadede TL varlıkların iyimser görünümünün bir süre daha destek bulmaya devam etmesi beklenebilir.

Tüm yazılarını göster