Piyasalar birden rahatladı mı?

Gündüz FINDIKÇIOĞLU GLOKAL BAKIŞ debrovian@gmail.com

Faiz yüzde 9.5, beklenen reel faiz yüzde 2.5 civarında. Bankaların 2012'de kazandırması bekleniyor, ki ben aylardır bunun olabileceğini düşünüyorum. Fonlama 7.5. giriş var; ne oluyor? Aşırı yukarı giden faiz şimdi da aşırı aşağı geliyor; biraz yukarıda dengelenecektir. 9.80-10 aralığı altı dolu bir aralık. 9.80 önemli. Burada faizden kasıt gösterge DİBS faizidir.

Ocak ayında yabancıların mevduat, hisse ve DİBS portföylerinin toplamı 184 milyar TL (101 milyar dolar) seviyesinde bulunuyor. Bu rakam aralık sonunda 180 milyar TL (95 milyar dolar) seviyesindeydi.  Ocak ayında TL bazında mevduatta ve bonoda hafif gerilemeler izlenirken, hisse senetlerinde adet ve değer bazında artışlar izlendi. Dolar/TL'nin yüzde 5 gerilemesi nedeniyle dolar bazında yabancı portföylerindeki hafif düşüş TL bazında görülmüyor. Son altı ayda üç kez denediği 49.000-50.000 bandını güçlü destek haline getiren  İMKB endeksi, çeşitli açılardan bu seviyelerden yükselişe işaret eden çift dip formasyonları oluşturdu. Son oluşturulan çift dip formasyonun kısa vadeli hedefi 60.000'ler olarak görülebilir. Bu hedefte 200 günlük ortalamanın bulunduğu 58.500 seviyesi ilk direnç olarak oluşabilir.  Destek seviyelerinin test edildiği 9 Ocak'tan beri soluksuz yükselişini sürdüren ve bu seviyeden %14 yükselen İMKB endeksinde şubat ayı içinde direnç seviyelerinden kar realizasyonu görülmesi ihtimalinin yüksek olduğunu düşünüyoruz. Bu durumda 55.000'in önemli bir destek seviyesi olacağını  tahmin ediyoruz. Düzeltmede bu seviyenin altına gelinmediği sürece yükseliş trendi korunacaktır.

20 Eylül 'de likidite sağlamayacağını duyuran Fed, DXY'nin 80'e ulaştığı noktada yani 25 Ocak toplantısında faizini sürpriz olarak 2014'e kadar düşük tutacağını açıklayınca DXY'de dönüş başladı. Bu etkinin ne kadar devam edeceğine euro/dolar karar verecek. Doların güçlenmesi, euro bölgesindeki sorunların euro/dolar'a yansımasına neden oldu. 1,30'un altına sarkan euro/dolar, İtalya'da faizlerin gerilemesi ve Fed'in son hamlesiyle yukarı döndü. Doların değer kazanması gelişmekte olan ülkelerde risk algılamasını artırdı. Hızlı yükseliş son bir ayda yerini gerilemeye bıraktı.

Avrupa tarafında Yunanistan'ın kısa vadeli fon ihtiyacı çözülmezse piyasalarda güçlü bir kâr realizasyonu gelebilir. G20 toplantısında IMF'nin kaynaklarının artırılması konusunda anlaşma sağlanamaması olasılığını da düşük de olsa göz önünde bulundurmak gerekir. Bu beklentilere göre Ocakta %11 getiri sağlayan hisse senetlerinde pozitif görünümün korunabileceğini, endeks bazında pozitif getiri sağlanabileceğini düşünüyoruz. İMKB'de yabancı payı ay başından beri yüzde 62,08'den yüzde 62,64'e yükseldi. Bu değişim henüz önemli bir boyutta olmasa da yabancıların işlemleri anlamında pozitif bir gösterge olarak alınabilir. An itibariyle IMF; WB; IIF gibi kurumlar riskleri vurgularken, yatırım bankaları üstü örtük euro miktar genişlemesi, faiz indirimi beklentisi ve düşen spreadler, tüm likidite göstergelerinde olumlu seyir gibi parasal (risk ve likidite) göstergelerine odaklanıyor. Baltık endeksi, üstelik bu sefer konteyner endeksiyle aynı yönde, yerlerde sürünüyor. Ama Fed faiz artışını öteledikçe öteliyor ve QE3 yeniden gündemde. AB ve ECB biraz daha muslukları açarsa 2012 sanki rahatça atlatılacak gibi bir manzara var. Yarın enflasyon raporu var; rakam yüksek çıksa bile sepetin durumu ve son likidite gelişmeleri ışığında olumlu görünüm açıklaması yapılacağını düşünüyorum.

Tüm yazılarını göster