Piyasa ‘Barış’ veya ‘Ateşkes’’i bekliyor

Gündemin ana başlığı olan İsrail-Filistin savaşında gerilimin hat safhada olduğu bir haftayı geride bıraktık. İsrail’in Gazze’de hastaneyi hedef almasıyla gerilimin şiddeti artarken, gelişmeler uluslararası alanda tepkilerin oldukça büyümesine neden oldu.

Volkan DÜKKANCIK Yatırım Dünyası volkan.dukkancik@dunya.com

Gündemin ana başlığı olan İsrail-Filistin savaşında gerilimin hat safhada olduğu bir haftayı geride bıraktık. İsrail’in Gazze’de hastaneyi hedef almasıyla gerilimin şiddeti artarken, gelişmeler uluslararası alanda tepkilerin oldukça büyümesine neden oldu.

İsrail-Filistin çatışmasında İsrail’in Gazze’ye kara harekâtı yapıp yapmayacağına ilişkin endişeler varlığını korurken, çatışmaların daha geniş bir alana yayılma ihtimali risk algısının yüksek seyretmesine neden oluyor. Bununla birlikte ilk etkiyi atlatan piyasalarda yeni haftanın ilk günlerinde toparlanma çabası öne çıkmış durumda.

Endeks gecikmiş bir düzeltme yaşadı

 İsrail-Hamas gerginliğinin ötesinde, endekste yaşanan momentum kaybının gecikmiş bir düzeltme ihtiyacından kaynaklandığı kanısındayız. Yükselen faizler ve arka arkaya gelen ortak satış haberleri bu noktada endeksin momentum kaybında etkili oldu demek daha gerçekçi bir yaklaşım olacaktır.

Yaşanan jeopolitik gerginlik bu düzeltmenin tetikleyicisi oldu. Borsa İstanbul cephesinde son yaşanan volatiliteyi bu anlamda beklenen bir gelişme ve uzun vadeli trend içerisinde yaşanması kaçınılmaz bir süreç olarak görüyoruz.

Borsada uzun vadede olumlu eğilim korunuyor

 Borsa cephesinde kısa vadede bu volatil süreç öne çıkarken orta-uzun vadeli resimde ise genel olumlu eğilim korunuyor. Ekonomi yönetimi, kamuoyu ve yabancı yatırımcılarla ile iletişim kanallarını etkin kullanarak ekonomik normlara dönüş mesajlarını güçlü şekilde vermeye devam ediyor.

Bu kapsamda sıkılaşma adımları devam ediyorken ekonomi yönetiminde şeffaflık ve normlara dönüş adımları pozitif tarafta önemli hikâyeyi oluşturmaya devam ediyor.

Kısa vadede endekste geri çekilmelerin süreceği ihtimali olsa da büyük resimde pozitif senaryonun devam ettiğini düşünüyoruz. Mevcut dönemde karlılığını artıran, yabancıların ilgi odağında olabilecek şirketleri daha güvenli buluyoruz. Bu anlamda bu hafta açıklanmaya başlayan 3Ç23 bilançoları endeksin sıkıntılı döneminde bir nebze can suyu görevi görebilir.

Bilanço dönemi savaşın gölgesinde başladı

 3. Çeyrek bilanço dönemine ise İsrail-Filistin savaşı gölgesinde girmiş bulunuyoruz. Geçtiğimiz hafta Cuma günü Arçelik ve Kalekim’in finansallarını açıklamasıyla başlayan dönemde şua ana kadar şirketlerden gelen bilanço rakamlarının güçlü olması dikkat çekiyor.

Süreç içerisinde şirketlerden gelebilecek güçlü finansallarla, İsrail-Filistin arasında ateşkes ve barış sürecine geçilmesiyle endekste tekrar pozitif senaryodan bahsedebiliriz. Bu kapsamda savaş bölgesindeki gelişmeleri ve bilanço dönemini yakından takip edeceğiz.

Mevcut gelişmelerin sadece yurt içi piyasalarda değil küresel tarafta da satış baskısına neden olduğu görülüyor. Bu süreçte yurt içinde yükselmiş bir endeksin yatırımcıların satış eğilimini daha da artırdığı ve baskının daha sert gerçekleştiği söylenebilir. Mevcut dönemde kredili/kaldıraçlı işlemlerin her zaman olduğundan daha riskli olabileceğini hatırlatarak yatırımcıların daha temkinli hareket etmesini sağlıklı buluyoruz.

Tüm yazılarını göster