Adında dostluk geçen belki de dünyadaki ilk kenttir Philedelphia. Kuruluşu tarihi ise günümüzden nerdeyse 2000 yıl öncesine dayanır.
Ülkemizde bir çok insan, Philedelphia denince Amerika'da bulunan bir kent olan Pensilvanya'daki Philedelphia'yı anımsar. Oysa ki, onun binlerce yıl öncesinden aynı adı taşıyan kentin elimizin altında olan Alaşehir'imiz de kurulu olduğunu çoğumuz bilemeyiz.
Adı eski yunanca Philos (sevgi) ile adolphos (kardeş) kelimelerinin birleştirilmesinden alan günümüzün Alaşehir'i, şimdi bir başka atağı ile dünyanın dikkatini çekecek bir atılım başlattı. Alaşehir'in (Âlâşehir) sevilen ve çalışkan Belediye Başkanı Dr. Gökhan Karaçoban, bir tarih hazinesine sahip olan, kentin yine bir başka değeri olan üzüm ile anılmak için çalışmalar başlattı.
Kendisi de deneyimli bir bağcı olan Dr. Gökhan Karaçoban, en değerli ürünü olan üzümü sayısız ülkeye giden Alaşehir'i, artık 'Üzümkent' olarak tanıtacak çalışmaları başlatırken, ''Üzüm Alaşehir'in her şeyidir. Ülkemizin en geniş kapsamlı bağlarından, önce Türkiye'ye, ardından da tüm dünyaya yayılmasını arzu ettiğimiz bir vizyonumuz var. Bu vizyonu gerçekleştirmek için odaklandık. Bunun için tüm gücümüzle çalışmalara başladık. Öncelikli hedefimiz, bu Âlâşehrimizin değişimini ve gelişimi sürdürülebilir kılmak ' diyerek, hedefini vurguluyor.
Asıl bizim olan Philedelphia'mızda, (Alaşehir), uçsuz bucaksız üzüm bağları var. Tüm dünya pazarlarında, sofralarında ve marketlerinde gerçek bir Sultan olmayı bileğinin hakkıyla elde etmiş Sultaniye (Sultanin), buralı.
Üzümün başkenti sadece çeşit anlamında değil, rekolte anlamında da lider. Ortalama 300 bin ton üzümün yetiştirildiği bu bereketli topraklarda, üzüme bağlı ciddi bir endüstri ve iş alanı oluşmuş bulunuyor.
Denizle ve kara sınırıyla bağlantısı olmamasına karşın, ülkemizde bu yönde tek gümrüğüne sahip olan Alaşehir, Sultaniye üzümü, Alaşehir Ekmeği, Alaşehir Kapaması gibi coğrafi işaret almaya aday ürünleri ile de haklı bir gurur duyuyor.
Alaşehir Belediye Başkanı Dr. Gökhan Karaçoban, kentin sahip olduğu diğer değerleri olan en sıcak su kaynakları, verimli tarım toprakları, inanç ve doğa turizmi ile rakipsiz doğa güzellikleriyle, 'Üzümkent' Alaşehir'in gerdanlığındaki diğer halkalar olduğuna dikkat çekiyor.
Binlerce yıllık tarihi mirası da koynunda taşıyan Alaşehir, bu yönüyle de ayrı bir özellik arz ediyor.
Dr. Gökhan Karaçoban, belediyeciliğin, yol yapma, asfaltlama, temizlik gibi görevlerinin sıradan ve olması, yerine getirilmesi gereken görevleri olduğunu, bunun zaten yerine getirilmesinin gerektiğini vurgulayarak, kendisinin, ilçeyi adeta bir kurumun CEO'su, ya da bir orkestra şefi gibi yöneterek, tüm hemşerileriyle birlikte zirveye taşımak olduğunu belirtiyor.
Alaşehir yılda ürettiği, birbirinden farklı tat ve lezzetteki yaklaşık 350 bin ton üzümle, yılda 2 milyar 500 milyon dolarlık bir ticaret hacmi yaratıyor.
Alaşehir'de üzümün yanında, kiraz, kestane, zeytin gibi ürünler de üretiliyor. Kentte 70 civarında büyük boyda ihracat kuruluşu, 350 civarında da iş hacmine katkıda bulunan küçük ve orta boy şirket bulunuyor.
Alaşehir'de 750 bin dekar ekilebilir arazi ile bundan geçimini aktif ziraatla sağlayan 20 bin, hayvancılıkla da geçinen 10 bin aile yer alıyor.
Dr. Gökhan Karaçoban'ın yaklaşımları, politik amaçlı olmayıp, ağırlıklı olarak siyaset üstü değerlerle, tolumun uzun vadeli menfaat ve geleceğine yönelik.
Karaçoban, Alaşehir'in önce yurt, daha sonra da yurt dışında markalaşma çalışmalarının öncelikli olduğunu, bunu başarmak için, tüm Alaşehirlilerin bir ortak anlayış etrafında kenetlendiklerine dikkat çekiyor.
Alaşehir, bu amacından sapmazsa, tarihteki gibi layık olduğu unvanı, bir marka şehir, 'Üzümkent' olarak alacak. Dr. Gökhan Karaçoban, ödün vermeden bu amacı, gerçekleştirme yolunda kararlı...
Kutsal vatanımızın savunmasında da özel bir yeri ve önemi olan kent, Kurtuluş Savaşımızda da yarattığı destanı, 5 Ekim 2017 tarihine kadar sürecek, Üzümkent'in kurtuluşunu dile getiren bir sergiyi de Alaşehir Gençlik Merkezi'nde açmış bulunuyor.