PepsiCo'nun global liderleri Ümran Beba'ya emanet

DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

Ümran Beba, 21 yıldan bu yana PepsiCo'da farklı görevler üstleniyor. 2010'da Asya Pasifik Bölge Başkanlığı ve 2013'te Asya, Ortadoğu ve Afrika (AMEA) Bölgesi İnsan Kaynakları Başkanlığı'nı yürüten Ümran Beba, şimdi de New York'a taşınmaya hazırlanıyor. Bunun nedeni başarılı çalışmalarından dolayı PepsiCo İnsan Kaynakları Yönetim Hizmetleri ve Operasyonları Başkanı olarak atanmış olması. Yeni pozisyonuna, yeni yılın şubat ayı itibariyle başlayacak olan Beba’nın görevi PepsiCo’nun faaliyette olduğu tüm ülkeleri kapsayacak. PepsiCo’nun dünya çapında 200 ülkede 271 bin çalışanı var. Beba yeni süreçte, PepsiCo’nun dünya merkez ofisi olan New York, Purchase’da yerleşik olacak. 

Ümran Beba, Türkiye’de ve dünyada ilham veren iş kadınlarından biri olarak gösteriliyor. Beba, yeni görevinde insan kaynakları sistem ve süreçlerinin global olarak standardizasyonunda en yetkili isim olacak. Beba, bu görev tanımına ek olarak, insan kaynakları sistemlerinin sürekli yenilenmesi ve iyileştirilmesinde de birinci derecede söz sahibi olacak. Yeni dönemde, PepsiCo’nun kurmayı amaçladığı 'İnsan Kaynakları Profesyonel Hizmetler Grubu'nun liderliğini de Ümran Beba üstlenecek. 

3 yıl üstüste Fortune 50'de yer aldı

Üç yıl üst üste dünyanın en güçlü kadınlarını belirleyen Fortune Global 50 listesinde yer alan Ümran Beba, global bir lider ve "Global bir lider olmaktan mutluyum" diyor. 

PepsiCo Asya Pasifik Bölgesi, Ümran Beba döneminde 'Kadınlar İçin En iyi Şirket' ödülüne layık görüldü. 2012 yılında ise Ümran Beba, PepsiCo’nun en yüksek liderlik derecesi onur ödülü olan Global Steve Reinemund Çeşitlilik ve Dahil Etme Liderlik Ödülü’nün sahibi oldu. Beba bu başarıda eşi Ali Beba'nın da önemli desteği olduğunu dile getiriyor.

Kadın istihdamına ihtiyaç arttı

Bugün ülkelerin en önemli değeri insan kaynakları. Ülkeler rekabette insanları ile ön plana çıkıyor. İstanbul'da bir araya geldiğimiz Ümran Beba, özellikle gelişmiş ülkelerde işgücünün yaşlanması ile kadın işgücüne duyulan ihtiyacın arttığını söylüyor. Beba, "Örneğin Japonya, kadınları işgücüne katmamanın ciddi bir sıkıntısını çekiyor. Kadınların işgücüne dahil olmaması durumunda, ekonomik büyümenin olmayacağını anladılar" diyor. Beba'dan aldığımız bilgilere göre PepsiCo, farklı kültürel dinamiklere yönelik global reçeteler sunuyor. Örneğin Suudi Arabistan'da ofis ve fabrikalarda sadece kadınlara özel bölümler oluşturuluyor. Pakistan'da aile baskısını azaltmak amacıyla çocuklar için kreşler kuruluyor. Avustralya'da ise doğum yapanlara bir seneye kadar ücretsiz izin veriliyor. Beba Çin'de kadın yönetici oranının yüzde 57'lere ulaştığını; Asya Pasifik'te yüzde 36; Asya, Ortadoğu ve Afrika bölgesinde ise yüzde30'larda olduğunu söylüyor. 

PepsiCo'nun dünya genelinde kadın yönetici oranı yüzde 30. 12 kişiden oluşan Yönetim Kurulu'nda ise 4 kadın üye var. Bu arada, dünyanın ilk kadın yönetim kurulu üyesi 1952 yılında PepsiCo'da göreve atanmış. Ümran Beba, "Farklı yetenekleri olan kadınları şirkete çekmek gerekiyor. Kızlara yatırım yapmamız lazım. Biz PepsiCo olarak '1 milyon kadına mentorluk' programına imza attık. Geçtiğimiz kadınlar gününde 10 ülkeden 31 kadın yöneticinin kendi hayat hikayelerini anlattıkları bir kitap bastık. Rol modellerin büyük önem taşıdığına inanıyoruz" diyor. 

Bünyesinde 20’den fazla global, 100’den fazla yerel marka bulunan dünyanın en büyük gıda ve içecek şirketlerinden PepsiCo’nun Dünya Başkanı ve CEO’sunun da bir kadın olduğunu unutmamak gerekiyor. Hindistan doğumlu olan Indra Nooyi, Yale Üniversitesi mezunu ve 2006 yılından bu yana PepsiCo'nun CEO’su konumunda.

"Liderliği tanımlamak zordur; iyi liderliği tanımlamak daha da zordur. Eğer insanların sizi dünyanın bir ucuna kadar takip etmesini sağlarsanız, o zaman iyi lidersiniz demektir" diyor Indra Nooyi. Biz de Ümran Beba'ya yeni liderlik alanında yeni başarılar diliyoruz.

Rakamlarla PepsiCo

- Türkiye’deki endüstriyel patates üretimi 500 bin tona ulaşıyor. Türkiye’de 2015 yılında üretilen patateslerin yaklaşık 180-200 bin tonu cips üretiminde kullanıldı. PepsiCo Türkiye için ise bu oran yine 130 bin ton oldu. 

- PepsiCo 2015 yılı için koyduğu “suyu verimli kullanma” hedefini  çok erken ulaştı ve 2011 yılında bu hedefi yakaladı. Yani yüzde 20 su tasarrufu gerçekleştirdi. 3 milyon kişiye temiz su sağlama hedefini 2015 itibari ile tutturdu. Yeni hedef 6 milyon kişiye temiz su sağlamak.

Tüm yazılarını göster