Para

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Kredi kartı kullanımı ne kadar artsa da alış verişlerin büyük bölümü nakit olarak yapılıyor. Halkımız kağıt para alışkanlığından kolay kolay vazgeçemiyor. Az da olsa madeni para kullanımı devam ediyor.

Madeni parayı Darphane basarak piyasaya sürüyor. Kağıt parayı (banknotu) Merkez Bankası basıyor, piyasaya sürüyor.

Ne var ki bizde madeni para kullanımı giderek azalıyor. Fiyatlar  en ufak kağıt para olan 5 TL'ye göre ayarlanır oldu. Madeni paradan en fazla kullanılan ise 1 lira ile 50 kuruşluk madeni paralar.

Darphane kayıtlarına göre piyasada 916 milyon adet 1 liralık madeni para var.

Merkez Bankası kayıtlarına göre ise piyasada 96 milyar TL değerinde, 1.5 milyar adet değişik değerde kağıt para bulunuyor.

En büyük sayıdaki kağıt para, 485 milyon adet basılan 100 TL'lik banknot. Türk halkı en çok 100 TL'lik  banknotla  alış veriş ediyor.

En büyük kupür olan 200 TL'lik banknot  miktarı ise 135 bin. En küçük banknot olan 5 TL'lik banknottan 173 bin adet basılmış.

Eskidikçe eskiyen kağıt paraları, yenileriyle değiştiriyor ama ekonominin büyümesine, işlem hacmine göre de piyasaya ek banknot çıkarıyor.

2014 Haziran ayından 2015 Haziran ayına  piyasadaki banknot sayısında kupürlere göre en büyük artış 200 TL'lik banknotlarda oldu.Yüzde 33 dolayında banknot sayısı artırıldı. 100 TL'lik banknot sayısındaki artış yüzde 17, diğerlerindeki artış yüzde 6-yüzde 9 arasında..

Değer olarak  piyasadaki banknotların değeri bir yılda 80 milyar TL'den, 96 milyar TL'ye yükseldi.

Her yıl ekonominin büyümesi dikkate alınarak banknotların adedi de değeri de artırılıyor.

                                              

Tüm yazılarını göster