Özel sağlık sigortası primlerinden SGK kesintisi olmamalı!

İbrahim IŞIKLI SOSYAL GÜVENLİK VE İŞ HUKUKU dunyaweb@dunya.com

Personelin kendisi, eşi ve küçük çocukları için yaptırılan hayat, ölüm, kaza, sağlık, sakatlık, işsizlik, analık, doğum ve tahsil gibi şahıs sigortaları için ödenen primler belli limitler dahilinde stopaj matrahından düşülebilmektedir.

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile bireysel emeklilik sistemine ödenen ve aylık toplamı asgarî ücretin % 30'unu (bugünkü asgari ücret üzerinden 199,8.-TL) geçmeyen özel sağlık sigortası primi ve bireysel emeklilik katkı payları tutarlarından prim alınmayacağı öngörülmüştür.

İşçilerinin daha iyi koşullarda sağlık yardımı alması için fedakarlık yapan ve sigortalıları için özel sağlık sigortalarına prim veya katkı payı ödeyen işverenlerin ayrıca SGK'ya sigorta primi de ödemesi istenmektedir. Özellikle Sosyal Güvenlik Kurumu'nun sağlık alanındaki harcamalarını azaltacak uygulamaların desteklenmesi gerektiği açıktır.

İşveren tarafından çalışanlarına özel sağlık sigortası yaptırılmış olmasından dolayı hem Sosyal Güvenlik Kurumu'nun sağlık alanındaki harcamalarında azalma olacak, hem kamu sağlık kuruluşlarındaki hasta sayısı yükü düşerek diğer sigortalıların sağlık hizmetlerinden daha rahat faydalanmaları söz konusu olacak, hem de işverenlerin personeline sağlık sigortası yaptırması suretiyle moral ve motivasyonları yükselerek üretim artışı sağlanacaktır.

Çalışanlara özel sağlık sigortası yaptırılmasının ayni bir yardım olduğu açıktır.  Zira, personele özel sağlık sigortası yaptırılması halinde herhangi bir ücret artışı olmamaktadır.

Özellikle SGK'nın sağlık alanındaki harcamalarını azaltacak önlemlerin geliştirilmesi ve bu bağlamda özel sağlık sigortası işveren katkı payından prim alınmaması suretiyle işverenlerin bu yöndeki girişimlerinin desteklenmesi gerektiğidir. Bu nedenle, asgari ücretin yüzde 30'u olarak sınırlandırılan özel sağlık sigortalarına ödenen işveren katkı payları tutarlarının tamamından sigorta primi alınmamalıdır.

Sosyal güvenlik reformunda kaynak kitap

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu, 1 Ekim 2008 günü yürürlüğe girdi. Özellikle üst üste yapılan değişiklikler reformla ilgili kaynak kitap ihtiyacını artırdı. Bir çok okurumuz, sosyal güvenlik reformuna ilişkin kaynak kitap arayışlarını iletiyordu.

Resul Kurt ve Ali Tezel tarafından birlikte kaleme alınan "Sosyal Güvenlik Reformu Yorum ve Açıklaması" isimli kitabın 3. baskısı da yine Yaklaşım Yayınları tarafından piyasaya çıkarıldı. "Sosyal Güvenlik Reformu Yorum ve Açıklaması" adlı bu çalışmada, 5754, 5763 ve 5797 sayılı kanunlarla yapılan değişiklikler işlenmiştir. Ayrıca, Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği ile Genel Sağlık Sigortası Yönetmeliği ve uygulamaya ilişkin yayınlanan yönetmelik ve tebliğlerin tümü de kitabın sonuna alınmak suretiyle okuyucuya mevzuata ulaşmada önemli bir kolaylık sağlanmıştır.

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu madde metnine eklenen yorum ve açıklamalarla zenginleştirilmiştir. Kitabın muhasebeci ve mali müşavirlere, yeminli mali müşavirlere, insan kaynakları (personel) müdürlerine, işletme müdürlerine, avukatlara, sendikacılara, öğrencilere, şirket sahiplerine, 4857 sayılı yasaya tabi personel çalıştıran kamu kuruluşları ile özel sektörde görev yapan müfettiş, kontrolör, uzman ve denetçi gibi denetim elemanlarına yararlı olacağını düşünüyorum.

"Sosyal Güvenlik Reformu Yorum ve Açıklaması" isimli kitabı Yaklaşım Yayıncılık'ın Yıldızevler  Mh. 11. Sokak Çankaya Konakları A Blok, No: 7 Çankaya / Ankara adresinden, Yaklaşım Yayıncılık bölge bayilerinden, www.yaklasim.com internet sitesinden, Yaklaşım Yayıncılık kitaplarını satan yayınevlerinden alabileceğiniz 0312-439 43 43 numaralı telefondan bilgi alabilirsiniz.

Tüm yazılarını göster