Oylama sonuçları gösteriyor ki, insanlar "istikrar istiyor"

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Referandumda beklenenin üzerinde evet oyu çıkması, insanların "istikrar" istediğini gösteriyor.

Şu bir gerçekki eğer "hayır" oyları daha fazla olsa idi, ülkede her alanda yeni bekleyişler, belirsizlikler ortaya çıkacaktı.

Hükümet farklı uygulamalara yönelmeye mecbur kalacaktı. Gelecek milletvekili seçimlerinin şimdiden hesabı yapılmaya başlayacaktı.

Dışarıda ve içeride ülkenin geleceğine bakarak politika belirlemeye çalışanlar tereddüde düşecekti.

Oylardaki "evet reylerinin çokluğuna bakarak" halkın çoğunluğunun hükümetin tüm politikalarından "genel hatları itibari ile" memnun olduğu söylenebilir.

Çünkü oy kullananların çoğu anayasa değişiklik maddelerinden çok oylarını hükümetin genel politikalarına, daha da doğrusu Sayın R. T. Erdoğan'ın kişiliğine güven veya güvensizlik oyu olarak sandığa attılar.

Demek ki halkın büyük çoğunluğu krizin getirdiği ek sorunlara, işsizliğe, gelirlerdeki azalmaya rağmen genel hatlarıyla Sayın R. T. Erdoğan'ı beğeniyor. Destekliyor.

Öncelikle bu tespit çok önemlidir. Bu tespitin arkası vardır. Demek ki önümüzdeki milletvekili seçimlerinde iktidar değişmeyecektir.

Sayın R. T. Erdoğan halkın bu güvenini. Değişik şekillerde değerlendirecektir.

Öncelikle belli ekonomi politikalarını uygulamada daha cesur hareket edecektir. Bugüne kadar gündeme almak istediği halde değişik nedenle alamadığı politikaları gündeme getirecektir.

Oylama sonuçları dış ilişkilerde de Sayın R. T. Erdoğan'ın elini güçlendirecektir. Yabancı sermaye girişleri devam edecektir. Kısa dönemde döviz sorunu gündeme gelmeyecek, dolar fiyatı 1.50 TL'nin çevresinde dolanacaktır.

Oylama sonuçlarının işsizliği önlemeye ne katkısı olabilir. Eğer oylama sonuçları ortaya çıkan güven ortamında üretim ve yatırımlar artar ise, tabii olarak işsizlik de azalır.

Esnafın derdi ise durgunluk. Anadolu'da piyasaların canlanması iç talebin uyanmasına bağlı. Hükümet'in iç talebi canlandırmak için neler yapacağını önümüzdeki günlerde göreceğiz.

Tarım üretimindeki gerilemenin kısa sürede durdurulması ve üretim artışının sağlanması kolay değil ama, bu yöndeki politikalar uygulamaya konulabilir. Kullanılmayan topraklarda ekimin başlatılması hayvancılığın teşviki Hükümet'in seçin öncesi önem vereceği konular arasına girebilir.

Açık anlatımıyla evet oylarının çoğunluğu ekonomide istikrar ve iyileşme bekleyişin de olanların çoğunluğu teşkil ettiğini gösteriyor. Önemli olan Sayın R. T. Erdoğan'ın bu bekleyişleri cevaplayacak politikalar geliştirerek uygulamaya koymasıdır.

Tüm yazılarını göster