Ender Yorgancılar…
EBSO Yönetim Kurulu Başkanı. Ve TOBB Başkan Yardımcısı… Geçenlerde, Çin’den sonra en çok doğrudan yatırımı Türkiye’den çeken Kuzey Ren Westfalya Yatırım Ajansı (NWR Invest) ve Ruhr Metropolü’nden Belediyeler Birliği ile birlikte düzenlediğimiz toplantıda açılış konuşmasını yaptı. Ekonomideki gelişmeleri değerlendirdi. Sonra sözü, Almanya’nın bir devlet politikası olarak kurgulamasıyla tüm dünyada bir gündem haline gelen Sanayi 4.0’a getirdi ve şöyle dedi:
Uyum sağlayamayan kaybedecek!
★ ★ ★
Yılın son günlerinde elime geçen EBSO Araştırma Müdürlüğü tarafından hazırlanan bir kitapçık da aynı vurguyu yapıyor:
Sanayi 4.0 -Uyum Sağlayamayan Kaybedecek!
Kitapçığın alt başlığı da şöyle:
Bilgi Çağının Ötesine Hazırlanın!
★ ★ ★
Son dönemde, hem İstanbul’da hem de Anadolu’da Sanayi 4.0’ı konu eden çalışmalarda kıpırdanma var. Kayseri Sanayi Odası’nın dergisi KAYSO Bilgi’nin son sayısının kapağı Sanayi 4.0; Akıllı Üretim Geliyor başlığını taşıyordu.
Keza, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın BTSO Ekonomi…
İstanbul Sanayi Odası’nın Sanayi dergilerinde konuya ilişkin yazılar da dikkatimi çekiyor…
Gaziantep Sanayi Odası da web sayfasında yer veriyor bu konuya…
★ ★ ★
Kıpırdanma dememin nedeni de bu. Türkiye’de birkaç önde gelen odanın dışında fazla bir hareket yok.
Haklarını yemeyelim; TÜSİAD ve MÜSİAD da zaman zaman değiniyor. Ama o kadar…
Doğrusu, kapımıza gelip çatan Sanayi 4.0 için ülke çapında bir ‘rüzgar’ estiğini kimse iddia edemez…
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık da Türkiye'de çıtayı yükseltecek işlere yeterli ilgi gösterilmemesi konusunda sitemkar…
Geçen hafta İSO Meclisi’nde, Türk Tasarım Danışma Konseyi 13. Toplantısı’na meslek kuruluşlarından katılımın düşük olmasından hayli yakındı ve şöyle dedi: “Bu kadar önemli ve hayati bir konuda herkes vekilini gönderiyor…”
★ ★ ★
Özetle şöyle diyor Bakan Işık:
“Artık dünya ‘Endüstri 4.0’a koşarak gidiyor. Endüstri 4.0 denen kavram, belki üretimde köklü bir paradigma değişimi oluşturacak. Artık tüm nesnelerin birbiriyle haberleşerek üretim yaptığı bir dünyaya gidiyoruz. Türkiye olarak ‘endüstri 4.0’da, buharlı makinelerin icat edildiği birinci sanayi devrimi, elektriğin kullanılmaya başlamasıyla çıkan ikinci sanayi devrimi, elektronikle başlayan üçüncü sanayi devrimini arkadan takip ettiğimiz gibi acaba dördüncü sanayi devriminde de yine tribünden seyreden, ciddi para ödeyip, satın alıp tüketen bir ülke mi olacağız yoksa yeni sanayi devriminde, Türkiye rol alan, üreten, satan ve kendi gelir ve refahını yükselten bir ülke mi olacak? Odaklanmamız gereken önemli alanlardan biri bu.”
★ ★ ★
EBSO’nun çalışmasında Türkiye sanayiinin, fazla söze gerek bırakmayan bir fotoğrafı çekilmiş…
Yer verilen tablolar Sanayi 4.0’ın eşiğinde durumumuzu net bir şekilde ortaya koyuyor…
Ayrıca, tabloyu netleştiren başka çalışmalardan da faydalanılmış…
Örneğin; TÜRKONFED’in ‘Orta Gelir Tuzağı’ndan Çıkış; Hangi Türkiye’ çalışmasından 1950 sonrasında düşük-orta gelirli olup, yüksek- orta gelir düzeyine ulaşan ülkeler tablosu… Bu tabloya göre, düşük orta gelir düzeyinde geçirilen süre; Çin’de 17 yıl, Tayvan ve Güney Kore’de 19 yıl, Malezya’da 27 yıl…
Bizde ise tam 50 yıl…
Yine tabloya göre bu süreci bizden daha uzun yaşayan iki ülke var:
Biri 53 yılla Bulgaristan…
Diğeri 54 yılla Kosta Rika…
★ ★ ★
Uzun lafın kısası, Türkiye, bir üst lige çıkmak için bir daha bu kadar beklemek istemiyorsa, öncelikle firmalarımızın Sanayi 4. 0’a uyum sağlamak için hızla kollarını sıvaması gerekiyor…
Bakan Işık'ın da ifade ettiği gibi, “dünya, Endüstri 4.0’a koşarak gidiyor'. Bütün saygın iş liderlerinin ve uzmanların görüşü de bu yönde… 20-23 Ocak tarihleri arasında İsviçre’nin Davos kasabasında yapılacak 46’ncı Dünya Ekonomik Forumu toplantısının ana teması da ‘Dördüncü Sanayi Devrimi’nde Ustalaşmak’…
Davos’taki toplantının detaylarını bu yıl da Osman Ulagay’ın usta kaleminden okuyacaksınız…
★ ★ ★
Sanayi 4.0 ile bugüne kadar alıştığımız iş yapma biçimi kalıcı bir biçimde değişecek ve bizim burada geç kalma tehlikemiz, dolayısıyla da hazırlık yapmaya ihtiyacımız var...
Öncelikle de, Ar-Ge politikaları, inovasyona yaklaşım, teşvik sisteminde… Yazarımız Güven Sak da 24 Aralık’taki ‘Dördüncü sanayi devrimini öncekilerden ayıran nedir?’ başlıklı yazısında; “İnovasyon tartışması bugün ‘soft’ değil, son derece ‘hard’ bir konudur” derken bunun altını kırmızı kalemle çiziyordu…
★ ★ ★
EBSO’nun kitapçığında Sanayi 4.0’a uyum için firmalara öneriler sunuluyor…
Biliyorum, söylemesi kolay, uygulaması pek öyle değil… Bir yandan giderek sıkışan bir rekabet ortamında ayakta kalmak, bir yandan değişimi yönetmek kelimenin gerçek anlamıyla zor!
Üstelik, aşmamız gereken bir de mentalite sorunu var… Şimdilik, Sanayi 4.0, bırakın hazırlık yapmayı, üzerine düşünmesini bile ‘sıkıcı, yarının meselesi, bugün için anlamsız’ bulduğumuz bir konu…
Öyle ya, içinde bulduğumuz ortam zaten sıkıntılı… Şimdi bu durumu açıklayacak mazeretler bulup, piyasa koşullarından, hükümetten ya da ne bileyim işi gücü Türkiye’yi geri bıraktırmak olan şer güçlerin, dış mihraklardan şikayet etme kolaylığı varken…
Neden bizi zorlayacak ‘sakıncalı gerçekler’in peşinden koşalım?
Neden durup dururken konforumuzu bozup, kafamızı yoralım?
★ ★ ★
EBSO’nun Sanayi 4.0 kitapçığını karıştırırken, hazırlanan derli toplu çalışma doğrusu umut verdi…
Ama bir yandan da bu ‘zor’ konunun ne kadar ilgi göreceğini düşünmeden de edemedim…
Peki, sen yılın başında yazacak başka konu bulamadın mı diye sorarsanız… Sanayi 4.0’ı bugün yazmaya başlamadık ki… Ayrıca, sadece ben değil, geçen yıl pek çok yazarımız iş dünyamızın dikkatini çekmeye çalıştı… En çok da Rüştü Bozkurt hocamız yazıyor bu konuda…
Şöyle düşünüyoruz gazete olarak:
Bugün bir CEO’muzun, bir KOBİ sahibinin ya da bir bürokratımızın bile kafasını karıştırdıysak…
Bir kişi bile, kolay olan yerine, doğru olanı seçtiyse…
Bize yeter…
Yeni yılda, hepimiz için sağlık, başarı ve zihin açıklığı diliyorum…