Otomotiv sektörü uçuşa geçti…

Ömer Faruk ÇİFTÇİ BURSA'dan omer.faruk@dunya.com

Otomobil uçar gider diye bir şarkı var biliyorsunuz. Şarkı bu yıl gerçek oluyor. 2008 yılından beri bir türlü beklenilen düzeye gelemeyen sektör bu yıl rekorlar kırmaya aday. Otomotiv Sanayii Derneği'nin (OSD) ‘2015 Nisan Ayı Üretim, İthalat, İhracat, Satış Değerlendirme Raporu’ tezimizi destekliyor. Rapora göre, Ocak-Nisan döneminde geçen yılın ilk dört ayına kıyasla toplam üretim yüzde 28, otomobil üretimi ise yüzde 15 arttı. Bu dönemde, toplam üretim 455 bin, otomobil üretimi ise 266 bin düzeyinde gerçekleşti.  

Ticari araçlarda üretim bu dönemde, minibüste yüzde 166, kamyonette yüzde 46, büyük kamyonda yüzde 37, otobüste yüzde 19, küçük kamyonda yüzde 6 artarken, midibüste ise yüzde 4 azaldı.Bu dönemde, traktör üretimi yüzde 4 artışla 16 bin 731 oldu. 

Üretim böyle iken peki ihracat ne durumda?  Ocak-Nisan döneminde geçen yılın aynı dönemine göre, toplam otomotiv ihracatı adet bazında yüzde 17, otomobil ihracatı ise yüzde 10 arttı. Bu dönemde toplam ihracat 335 bin, otomobil ihracatı ise 211 bin düzeyinde gerçekleşti. İlk dört ayda ticari araç ihracatı yüzde 33 artışla 124 bin düzeyinde kaydedildi. Traktör ihracatı da yüzde 1 artarak 4 bin 790 oldu. 

Buraya dikkatinizi çekmek istiyorum. Toplam pazar Ocak-Nisan döneminde, 2014 yılı aynı dönemine göre tam tamına yüzde 56 genişleyerek 280 bine ulaştı. Bu dönemde otomobil pazarında satışlar yüzde 49 artarak 197 bine yükseldi. 

Ocak-nisan döneminde hafif ticari araç pazarı geçen yılın ilk dört ayına göre yüzde 86 artarak 68 bine çıktı ve toplam pazardaki artışa önemli destek sağladı. Ağır ticari araç pazarı bu dönemde yüzde 40 artış kaydederek 15 bin düzeyinde gerçekleşti. İnşaat sektöründeki gelişmelerin etkisiyle ilk dört ayda 2014 yılı aynı dönemine göre kamyon pazarı yüzde 47 artarak 13 bine yükselirken, otobüs pazarında ise yüzde 20 artışla 604 araç satıldı. 

İşin bir de yan sanayi kısmı var ki onlar siparişe yetişememekten bitkin durumdalar. Şöyle ki; OEM’ler geçtiğimiz yıl Eylül-Ekim döneminde 2015 için temkinli davranarak üretim adetlerini düşük seviyede tuttular. Ancak özellikle Avrupa pazarı ve iç pazarda yaşanan talep patlaması hesapları alt üt etti. OEM’lerin üretim planına göre gardını alan yan sanayi firmaları gelen talep karşısında şaşkına döndü. İlk 4 ayda yüzde 10’lar seviyesinde beklenen büyüme oranı yaklaşık yüzde 30’u buldu. Yan sanayi firmaları yaşanan durumdan bir taraftan çok memnun diğer taraftan yetişemediği için zorda. Herşeye rağmen otomotiv sektörü doludizgin yoluna devam ediyor ve yılın sonunda üretim ve ihracat rekorları (ihracatta pariteden dolayı mağdur olsa da) kırmaya hazırlanıyor. 
 

Tüm yazılarını göster