Otomotiv ABD ve İran ile büyüyecek

Gültekin KARA OTOSTOP gultekin.kara@dunya.com

Türk ekonomisinin lokomotif sektörü konumundaki otomotiv endüstrisi, ihracat rekoru ile kapattığı 2015’in ardından 2016’da yeni bir rekor hedefliyor. Endüstri, bu rekora ulaşmada radarına ABD ve İran’ı aldı.

Son 10 yıldır ihracat şampiyonu olan otomotiv endüstrisi, 2016’da hedef büyüttü. 2015 sonunda 21 milyar 156 milyon dolar ihracat gerçekleştiren sektörün 2016 hedefi 23 milyar dolar. Otomotiv, bu hedefe ulaşmak için Amerika ile İran’ı radarına aldı. 2015’te Amerika’ya ihracatını yüzde 65 artıran otomotiv endüstrisi, aynı başarıyı bu yıl İran’ı da ekleyerek sürdürmeyi planlıyor.

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Başkanı Orhan Sabuncu, 2015’te euro/dolar paritesinden kaynaklı 3 milyar dolar kayıp yaşanmasına rağmen yine de başarılı bir yılı geride bıraktıklarını söyledi. 2015’te Türk otomotiv endüstrisinin dünyanın 200 ülkesine ihracat yaptığını kaydeden Sabuncu, “Parite kaybı olmasa otomotiv ihracatının yüzde 8 artışla 24 milyar doların üzerine çıkacaktı” şeklinde konuştu.

Rusya’nın son yıllarda otomotiv endüstrisinin hedef pazarı olduğunu hatırlatan Sabuncu, bu ülkedeki ekonomik sıkıntılar ve Türkiye ile yaşanan uçak krizi nedeniyle beklentilerin çok gerisinde kalındığına dikkat çekti. Sabuncu şöyle devam etti:

“Rusya’daki gelişmeler nedeniyle yeni pazarlara odaklandık. Komşumuz İran’ın küresel anlamda yaşadığı kısıtlamalar sona erdi. Bu ülkede de otomotiv endüstrisinde gidilecek çok yol var. Bu ülkeye ihracatta beklentimiz büyük. Tahran’a sektörel ticaret heyeti düzenleyerek önümüzü daha iyi göreceğiz. Burada temsilcilik açarak endüstrimize destek olacağız.

Yeni pazar olarak Amerika’da büyük fırsatlar sunuyor. Özellikle buraya ticari araç ihracatıyla başlayan faaliyetler hızla gelişiyor. Geçen yıl yüzde 65 artışla ihracatımızı 780 milyon dolara yükselttik. Rusya pazarında kaybettiklerimizi buradan yeniden kazandık. Gözümüz yeni dünyada. Bu yıl da çifte haneli büyüme bekliyoruz.”

Yeni pazarlar için etkinliklerini artıracaklarına değinen Sabuncu, Meksika, Cidde, Şangay, Frankfurt, Wolfsburg gibi şehirlerde düzenlenecek, önemli fuarlara da milli katılım statüsünde yer alarak ‘Turkey Discover the Potential’ diyeceklerini kaydetti. Otomotiv endüstrisinde katma değeri yükseltebilmek için Ar-Ge, tasarım ve inovasyona büyük önem verdiklerini de ifade eden Sabuncu, bu yıl 5’inci kez düzenleyecekleri Ar-Ge Proje Pazarı ve Komponent Tasarım Yarışması’nı 5-6 Mayıs’ta TÜBİTAK MAM işbirliğiyle gerçekleştireceklerini belirtti.

Yan sanayi ihracatta yüzde 40 pay aldı

Yan sanayi ihracatı 2015’te yüzde 9 gerilemeyle 8 milyar 566 milyon dolar gerçekleşti. Buna rağmen, yan sanayinin toplam ihracattaki payı yüzde 40 oldu. Bunu yüzde 33 pay ve 6 milyar 889 milyon dolarla binek otomobil, yüzde 20 pay ve 4 milyar 241 milyon dolarla eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar izledi.

En fazla ihracat Almanya'ya

Türk otomotiv endüstrisinin en iyi müşterisi 2015’te Almanya oldu. Geçen yıl Almanya’ya yapılan ihracat yüzde 10 kayıpla 3 milyar 295 milyon dolar olarak gerçekleşti. Almanya’yı yüzde 8 büyüme ve 2 milyar 657 milyon dolarlık ihracatla Birleşik Krallık ile yüzde 17 azalış ve 2 milyar 110 milyon dolarlık ihracatla Fransa izledi. İtalya’ya yüzde 6 büyüme ile bir milyar 870 milyon, Belçika’ya da yüzde 12 artışla bir milyar 86 milyon dolar ihracat dikkat çekerken, geçen yıl en önemli gelişmeyi yüzde 65 oranında büyüme ve 779 milyon dolarlık dış satışla Amerika’ya gerçekleştirdi.

Otomotivde ihracat lideri ana sanayiden

Otomotiv endüstrisinde ihracat liderliğini 2015 yılında Ford Otomotiv, ikinciliği OYAK-Renault, üçüncülüğü ise TOFAŞ elde etti. Bu markaları daha sonra sırasıyla Kibar Dış Ticaret, Toyota Otomotiv, Bosch Sanayi, Mercedes-Benz Türk, MAN Türkiye, Good Year Lastikleri ve Türk Pirelli Lastikleri izledi.

Tüm yazılarını göster