OSD'de Turgay Durak'tan devam sinyali

Gültekin KARA OTOSTOP gultekin.kara@dunya.com

Otomotiv Sanayi Derneği'nin geçtiğimiz Cuma günü yapılan seçimli genel kurulunun ardından mevcut başkan Turgay Durak'ın görevine devam etme ihtimali belirdi. Bu ihtimali ise genel kurulda yapılan oylamada FordOtosan Genel Müdürü Nuri Otay'ın yedek listeden ana yönetime girme şansının olmaması doğurdu.

Bu yıl 36'ın kez yapılan genel kurul öncesinde Turgay Durak, Koç Holding CEO'su olacağı için OSD Başkanlığını bırakacağını açıklamıştı. Durak'ın bu açıklamasının ardından OSD tarihinde ikinci kez, seçim öncesinde bir başkan adayı üzerinde konsensüs sağlanamamış ve dernek yönetimi için iki ismin adaylık için yarışacağı belirtilmişti.

Seçimde, Koç Holding Savunma Sanayi ve Diğer Otomotiv Grup Başkanı Kudret Önen ve Oyak Renault Genel Müdürü Tarık Tunalıoğlu'nun isimleri başkanlık için geçerken genel kurulda yapılan oylama bir anda bütün stratejiyi değiştirdi.

1974 yılında kurulan derneğin tüzüğü gereği tüm üye firmalardan bir temsilci derneğin yönetim kurulunda yer alıyor. Yönetim kurulunun seçilmesinin ardından,  ilk yapılan toplantıda ise kurul görev dağılımı yapıyor ve başkanı seçiyor.

48 üyesi bulunan derneğin 40'a yakın üyesinin katılımıyla gerçekleşen genel kurulda 15 firmadan, 15 temsilci OSD Yönetim Kurulu'na seçildi. Bu seçim sonucunda mevcut başkan Turgay Durak, FordOtosan'ı temsilen yönetimde yerini aldı.

Ancak, edindiğimiz bilgiye Durak'ın devamına yol açan asıl gelişme dernek yönetim kurulu yedek üyeliklerinin seçiminde yaşandı.

Yapılan oylamada bazı üyeler FordOtosan Genel Müdürü Nuri Otay'ın isminin üzerini çizerek, kendisine oy vermedi. Otay, birinci sırayı beklerken yedek listede dördüncülüğe geriledi. Seçimin bu sonuçlarla bitmesi, "Turgay Durak, görevi bırakma kararını gözden geçirmesine neden olacak" yorumlarına yol açtı. Zira, eğer Turgay Durak istifa ederse yerine yedek listedeki ilk isim (ki yedek listeler henüz açıklanmasa da o ismin BMC'den Turgut Cankılıç olduğu söyleniyor) yönetime girecek. Böyle bir durum olduğunda ise FordOtosan'ın yönetimde temsilcisi kalmayacak.

Seçimden böyle bir karar çıkması üzerine, Turgay Durak'ın genel kurula hitaben "Siz beni bırakmak istemiyorsunuz" demesi de "herhalde devam edecek" yorumlarına yol açtı.

Nitekim, oylamanın ardından konuştuğumuz üyeler net açıklamalardan kaçınsa da "Herşey eskisi gibi devam edecek" diyerek seçime dair ipuçları verdiler.

Hatta, başkanlığa aday olduğunu açıklayan Tunalıoğlu bile "Herhalde eskisi gibi yola devam ederiz" açıklamasını yaptı. Sonuçta yönetimin ilk toplantısında Türk otomotiv sanayine kimin başkanlık edeceği netleşecek. Ancak, farklı bir formül bulunmaz ve Durak devam kararı alırsa, üyelerin çoğunluğunun bu kararı destekleyeceği söylenebilir.

Tüm yazılarını göster