Sohbetlerimizde oldukça sık gündeme getirdiğimiz “Nitelikli eleman” konusu, her sektördeki önemini yitirmeden koruyor. Hattâ giderek daha da önem kazanıyor desek yeridir. Zira yurt çapındaki çalışmalarımız sırasında, ticaret ve sanayi erbabı dostlarımızla yaptığımız sohbetlerde, sorunun endişe verici bir şekilde derinleştiğini görüyoruz.
Bu durumu eleştirmenin yanı sıra “İğneyi kendimize, çuvaldızı başkasına batırmak” benzeri önerilerimizi de sıralıyoruz. Bu konuyu tartıştığımız dostlarımıza da “Siz elinizi taşın altına ne kadar koyup ne yapıyorsunuz?” diye ısrarla soruyorum. Zira çoğumuza, durumu eleştirmek kolay amma çözümün parçası olmak zor geliyor. Bazı dostlarımız da eğitim veya danışmanlık programlarının bedellerinin, bütçelerine ağır gelmesi ve uzman seçiminde yaşanan endişe ve sıkıntılar nedeniyle bu konuya uzak durduklarını belirtiyorlar.
Bu noktada, iş insanlarımızın kurduğu sivil toplum kuruluşları devreye giriyor. Ticaret/sanayi odaları, sektörel dernekler, organize sanayi yönetimleri vb. kuruluşlar toplu organizasyonlarla, hem personel ve hem de bütçe yeterlilikleri nedeniyle, ticaret ve sanayi erbabının eğitim ve danışmanlık ihtiyaçlarını karşılayabiliyorlar. Bu konuda gösterilen çabalar, çözüme tamamen yardımcı olmasa da farkındalığın belirlenmesi ve çözüm arayışlarının artmasına yol açıyor. Geçtiğimiz hafta, bu konuda yapılan çalışmaların sergilendiği ve hizmet alanlarla, hizmet verenlerin bir araya getirildiği güzel bir toplantıya katıldık.
Antalya Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) yönetimi 2015 yılından bu yana yaptıkları eğitim faaliyetlerini anlatan ve 2017 çalışmalarını sergileyen bir toplantı düzenlemiş. Gösterilen çabaları ve sonuçlarının ne kadar olumlu olduğunu duymak bizleri çok memnun etti. AOSB başkanı Sayın Ali Bahar, “Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün sözlerinde de ifade ettiği üzere, ilim ve fen için kayıt şart yoktur…. toplumsal alanda, sağlıkta, ekonomide, sanayide, sanatta, bilimde ve spordaki başarı ve başarısızlıkların temelinde eğitim sistemi yatmaktadır” dedi. Gerçekleştirilen 101 eğitim programı ve bilgilendirme toplantısına, toplam 107 firmadan 3 bin 445 çalışan ve iş sahibinin katıldığını belirtti. Eğitim hizmetlerinin toplu olarak verilmesi ve AOSB üyelerinin aktif katılım göstermesi neticesinde, bölge hizmet içi eğitim harcamalarında 2015 yılından bu yana 1 milyon 532 bin TL tasarruf sağlandığını belirtti.
Bu son verinin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Hem 40 farklı firmadan 70 uzman ile yaygın ve kaliteli hizmet verilmiş ve hem de yapılan harcamaların, verimlilik ilkesi gözetilerek yapılması sonucunda yüklü bir finans kaynağının boşa harcanması engellenmiş. Eğer bu çalışmaları firmalar kendi başlarına yapmaya kalksalardı ne o firmaların ne de uzmanların çoğuna erişemezler ve kaynaklarını ciddi boyutta israf edebilirlerdi.
Dileriz benzer çalışmalar diğer OSB’ler tarafından da yapılıyor olsun. Yapılmıyorsa, bu sohbetimiz onlara ilham versin. Bu tür çalışmaların arttırılması “Nitelikli eleman açığı” sorunumuza bir nebze de olsa olumlu katkıda bulunacaktır.