OSB'ler bürokrasi yorgunu...

Hilmi DEVELİ EKONOMİDE SATIR ARASI hilmideveli@gmail.com

Bir haftalık aradan sonra bugünkü yazımda, Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu’nun (OSBÜK) Antalya'da düzenlediği çevre OSB’lerin başkan ve bölge müdürleri ortak toplantısında dile getirilenleri, OSBÜK başkanı Cahit Nakipoğlu’nun değerlendirmesini   aktarmak istiyorum.

Antalya OSB Başkanı ve OSBÜK Yönetim Kurulu Üyesi Ali Bahar’ın havza olarak tanımladığı Isparta Süleyman Demirel, Isparta Deri, Isparta Yalvaç, Burdur I, Burdur II., Burdur Bucak, Antalya Kumluca OSB'lerinin başkan ve müdürleri bölgelerinin kurulma çalışmalarının başlangıcından bugüne kadar bürokraside yaşadıkları sorunları çözmekte zorlandıklarını bu bağlamda OSBÜK’ten yardım istediklerini dile getirdiler...
Dile getirilenler özetle şunlardı: 

- Organize Sanayi Bölgeleri için hayati öneme sahip doğalgazın, OSB’ye getirilmesi noktasında yaşanan bürokratik sorunların aşılarak, OSB’lerin yatırımcılar için daha cazip hale getirilmesi amacıyla konunun BOTAŞ ve ilgili kurumlar nezdinde görüşülerek çözüme kavuşturulması,

- OSB’lerin elinden alınan kamulaştırma yetkisinden kaynaklanan sorunlar artarak devam etmekte. Kamulaştırma işlemi yetkisinin OSB’ler için çok önemli olduğu vurgusu yapan katılımcılar, kamulaştırma işlemlerinin OSB dışında farklı kurumlarca yapılmasının gereksiz bürokratik prosedürler ve uzun zaman alması nedeniyle yatırımcıların yatırım yapmaktan vazgeçmelerine neden olduğu, ayrıca yatırım talebi olan OSB’lere kamulaştırma desteklerinin verilmesinin faydalı olacağı,

- OSB’lerde bulunan arıtma tesislerinden çıkan çamurun bertaraf edilmesinin oldukça maliyetli olduğu bu sorunun çözüme kavuşması için çalışma yapılması gerektiği,

- Bazı kanun ve yönetmeliklerin OSB’lerin iş ve işlemlerini kolaylaştırmaktan ziyade zorlaştırdığı belirtilerek, yatırımcıların gereksiz formalitelerle zaman kaybetmelerinin önüne geçilecek yasal düzenlemelerin acilen hayata geçirilmesi gerektiğii,

- OSB mevzuatında son düzenleme ile emsal oranın 0.70’e çıkartılmasıyla ilgili memnuniyet dile getirilirken uygulamada karşılaşılan özellikle plan değişikliği istenmesinin gereksiz zaman kaybı ve oldukça maliyetli olduğu.

Bunlar dile getirilirken OSBÜK’ten bu konuda destek talebinde bulundular.

Toplantı sonrası konuşma olanağını bulduğum İbrahim Derya, Bucak Organize Sanayi Bölgesi'nde granit işleyerek yurtdışına yaptığı ihracat yapan işletmenin sahibi.

OSB'de yaşanılan sorunlarını ve geleceğe yönelik umutlarını şu sözlerle dile getirdi:

“OSB ye giriş ve çıkışı kontrol edileceği  kapımız olmadığı için güvenlik konusunda sıkıntımız var..

Doğal gaz, telefon ve diğer altyapı hala bitirilemediği için yolumuz yok. İşletmeler yurtdışından gelen müşterilerini bu olumsuz koşullarda konuk etmeye çalışıyor.

Telefon olmadığı için internet bağlantılarımız yok.

OSB'de tapu sorunumuz var, bu nedenle bütün işletmeler banka kredisi kullanırken bu konuda ciddi sıkıntı çekiyor. 

Bütün bu olumsuz koşullara rağmen OSB’mizde benimki gibi çok sayıdaki işletmeler, istihdam yaratarak, ihracat yaparak ülkemize döviz kazandırma mücadelesini veriyoruz.

Eksikliklerin, olumsuzlukların giderileceğine olan umudumuzu hiç yitirmedik, tam aksine  sıraladığım sorunlar çözüldüğünde OSB'mizde ürettiklerimizle, Bucak’la, Burdur’la güzel Türkiyemiz gurur duymaya devam edecek.”

Dile getirilenlerin büyükçe bölümünde işlerin çok yavaş yürümesi, bazı konularda çözüm bulunmada karşılaşılan güçlüklerin bu süreçte OSB yöneticilerini yorduğu gözlemleniyor. 

OSBÜK Başkanı Cahit Nakipoğlu dile getirilenleri şöyle cevaplandırarak toplantıyı sonlandırdı: 

“OSBÜK olarak bizler, OSB’lerin yükünü hafifletmeye, onların çözmekte zorlandıkları sorunları çözüme kavuşturmaya çalışıyoruz.

Bu manada, ülkemizin 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat ve dünyanın ilk 10 ekonomisi arasında yer alma hedefine ulaşabilmesi adına, OSB’lerimizi her alanda geliştirip güçlenmeleri için faaliyetlerimizi aralıksız sürdürmekteyiz.

Bugün itibarıyla ülkemizde; 85 bin hektar üretim alanına sahip, 12'si tarıma dayalı ihtisas, 281’i sanayi olmak üzere toplam 293 OSB’de, 1 milyon 600 bin kişilik istihdam sağlanmıştır.

Bu veriler bile organize sanayi bölgelerimizin artık ülke ekonomisinin, ülke istihdamının en önemli unsurlarından biri haline geldiğini göstermektedir.

OSB’lerimiz de; üretmeye ve ürettikçe Türkiye’yi büyütmeye, devletimizin ekonomik hedeflerini gerçekleştirme yolunda katma değeri yüksek, Ar-Ge ve inovasyona dayalı üretimler yaparak, ülkemiz ekonomisine, istihdamına ve refahına olan katkımız artarak devam edeceklerdir.

Biz OSBÜK olarak OSB’lerimizin her zaman yanlarında olmaya, onların gözü, kulağı ve sesi olmaya, sorunlarını paylaşmaya ve çözümü yönünde azami çabayı göstermeye devam edeceğiz.” 

Tüm yazılarını göster