Ortak yayınların önemi üzerine...

Faruk ŞÜYÜN ODAK kitap@dunya.com

Günlerdir tek bir CD dinliyorum... Çoğunu ezbere bildiğim şiirleri bir kez daha, bir kez daha şairinin sesinden duymak, o muhteşem dizeleri yeniden yeniden düşünmekle geçiyor saatler... Arabada, iphone'da, ipad'te... Geceleri evde o CD'nin kitabını karıştırıyorum...

Hemen ön kapağın içerisinde annesi Celile Hanım tarafından yapılan ve daha önce ortaya çıkmamış portresi var... Güzel bir kâğıt, özenli bir baskı ve CD'de yer alan 58 şiir... Kitap, ses kaydındaki sıralamaya göre kurgulanmış, şairin basılı kitaplarındakilere göre okuyuşundaki farklılıklar, şiirlerin üzerinde dipnotlarla belirtilmiş...

Şair, tahmin edeceğiniz gibi Nâzım Hikmet... Sözünü ettiğim CD ve kitap ise, Yapı Kredi Yayınları ve Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları'nın birlikte çıkardığı Nâzım Hikmet'in kendi şiirlerini seslendirdiği "Büyük İnsanlık-Kendi Sesinden Şiirler."

Ancak, benim bu haftaki yazımın konusu, büyük şair ve muhteşem şiirleri değil, iki yayınevinin yaptığı muhteşem işbirliği.

Ama önce kitabın öyküsü:

Nâzım Hikmet ve Bedri Rahmi Eyüboğlu elli yıl önce Paris'te bir araya geliyorlar. Nâzım, tam elli sekiz şiirini makaralı bir teybe okuyor. Bedri Rahmi ülkeye dönerken o yıllarda yasaklı olan şair Nâzım Hikmet'in kayıtlarına el konulmaması için özel önlemler alıyor. Bantı, oğlu Mehmet ve gelini Hughette Eyüboğlu'na emanet ediyor. Hughette Eyüboğlu, Paris'teki kayıtların üzerinden elli yıl geçtikten sonra saklanan şiirlerin "gün ışığına çıkmasının zamanı gelmiştir" diyerek harekete geçiyor... Ve kayıtları, kayınpederinin yayıncısı olan Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları'na teslim ediyor.

Daha sonraki gelişmeler, bakın kitabın "Sunuş" sayfalarında nasıl anlatılıyor:

"Makara bantla birlikte Bedri Rahmi'nin bizzat gerçekleştirdiği ve ömrü boyunca korumaya çalıştığı ses kaydının haklarıyla, kayıttaki sesin sahibi Nâzım Hikmet'in telif hakları konusu ortaya çıktı... Gerek vârislerin gerek yayınevlerinin önkoşulsuz ve pazarlıksız bu eserin ortaya çıkmasından başka düşünceleri yoktu."

Böyle olunca da "Büyük İnsanlık-Kendi Sesinden Şiirler" Nâzım Hikmet'in bütün eserlerini yayımlayan Yapı Kredi Yayınları ve Bedri Rahmi'nin bütün eserlerini yayımlayan Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları'nın birlikte hazırladıkları, ses ile şiirin buluştuğu bir kitap olarak ortaya çıkıyor. İki şairin, elli yıl sonra da olsa gerçekleşen mürüvvetlerine tanık oluyoruz...

Kitapta, Türkçe ilk kez yayınlanan iki şiir de okurlarla buluşuyor:

"Bütün yolculuk boyunca hasret ayrılmadı benden" dizesiyle başlayan şiir, Türkçe ya da Rusça hiçbir kaynakta yer almazken; "Bir ucu bir kuyuda kaybolan rüzgârlı bir şosede" dizesiyle başlayan şiir ise yalnızca Rusça yayımlanan Seçme Eserleri'nde bulunuyor. 

Görmeye pek alışık olmadığımız çift logolu kitaplara Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları aslında yabancı değil... İstanbul Tüyap Kitap Fuarı sırasında İş Bankası Kültür Yayınları, Türk edebiyatının bir başka dev ismi Rıfat Ilgaz'ın 100. doğum yılını tüm eserlerini çatısı altında toplayarak kutlayacağını açıkladı. Usta yazarın sağlığında oğlu Aydın Ilgaz ile kurduğu Çınar Yayınları'yla birlikte hazırlanan kitaplar, Tüyap Kitap Fuarı'yla birlikte okurlarla buluşmaya başladı.

Yayın dünyamızın güçlü yayınevlerinin yaptıkları işbirliklerini, sektörün çeşitliliğini, renkliliğini artıracak önemli çabalar olarak görüyorum... Bu nedenle, bu işbirliğinin başka ortak yayınlara da örnek olmasını umut ederek önde gelen bu iki yayınevinin yani Yapı Kredi Yayınları'nın ve Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları'nın yöneticilerini  bu köşeden kutlamak istiyorum... 

Ne diyor CD'nin başında Nâzım Hikmet:

"- Başlayayım mi Üstad?

Bedri Rahmi Eyüboğlu yanıtlıyor:

- Başla Reis!"

Bu kitaplar da yeni başlangıçlara vesile olsun...

- Başlayalım sevgili yayıncı dostlarım...

Tüm yazılarını göster