Ortadoğu'nun piyasalara etkisi ne olacak

UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

Şevket Keresteci / Finansinvest

Haftalar önce Tunus da başlayan iktidar karşıtı eylemlerin yarattığı rüzgar, Kuzey Afrika ve Ortadoğu'da uzun yıllardır baskı rejimleriyle yönetilen diğer ülkelerde fırtınaya dönüşüyor. Mısır ile iki hafta boyunca yürek çarpıntısı geçiren piyasalar, eylemlerin Libya'ya sıçraması ile daha da endişelendiriyor. Bu yazı yazılırken Libya'da bazı şehirler muhaliflerin eline geçmiş durumdaydı. Bahreyn, Yemen, İran gibi Ortadoğu ülkelerinde de benzer manzaraların gözlenmesi petrol ve altın başta olmak üzere emtia fiyatlarını yukarı çekiyor. Emtia fiyatlarındaki artış, zaten uzun süredir tartışılan enflasyon endişelerini daha da artırırken, risk iştahını ise olumsuz etkiliyor Küresel çapta derin bir krizi geride bırakan ve hala gevşek para politikalarını sürdüren ülkeler için, enflasyonist endişelerin artması beraberinde stagflasyon (durgunluk ortamında yüksek enflasyon) kaygılarını da getiriyor böyle bir riski fiyatlamak için erken, ancak hem jeopolitik riskler ve buna bağlı endişelerin artması, hem de finansal piyasalarda devam eden huzursuzluk bu hafta da yatırımcıları rahatsız etmeye devam etti etmeyede devam edecek.

Avrupa'da da hala huzursuz günler yaşanıyor .Çarşamba günü Yunanistan da yaşana grev yine Avrupayı takip edenleri canını sıktı.Mali açıdan sıkıntılı ülkelere ilişkin gündeme, geçtiğimiz haftalarda Trichet'den sonraki Avrupa Merkez Bankası başkanının belirsizliği eklenmişti. Bu konu henüz çözüme kavuşmamışken, şimdi de bölgenin en güçlü ve istikrarlı ekonomisi olarak görülen Almanya'da da iktidarın sallandığını görüyoruz. Avrupa'da güçlü bir irade ve otorite ihtiyacı duyulurken görülen o ki,  belirsizlik ve huzurusuzluk ortamı bir süre daha devam edecek.

Yurtiçinde iç nedenlerden kaynaklanan bir risk unsuru olmaması bir teselli.Fakat  yakın coğrafyamızda cereyan eden gelişmeler TL varlıklar üzerinde de etkili oluyor. Bu çerçevede, önümüzdeki dönemde  yurtiçinde  baskı altında bir piyasa göreceğimizi düşünüyorum. Ancak, kısa vade için her ne kadar tedirginliğimi dile getirsem de orta-uzun vade için TL'nin ve İMKB'nin cazip olduğu görüşümü değiştirmiyorum.

IMKB  özellikle yurt dışında yaşanan krizlerle ciddi kayıplar yaşadı.Özellikle Çarşamba günü yaşanan düşün bir gün sonrada devam etti.Ama özellikle 60,000 seviyelerinin altını görmesi  Libya da devam eden olayların devamına bağlı gibi.Ayrıca Libya dan sonra domino etkisinin devam edip etmemesi  IMKB önümüzdeki dönem performansı için çok önemli.Gerçekten domino etkisinin ne kadar devam edeceği bunun ekonomik yansımaları  ilk çeyreğin ana gündemi olabilir.Buda öncelikle oyuncuların ve daha sonrada yatırımcıların kısa vadeli pozisyonlarında hareketlilik yaratabilir.

Hafta boyunca Ortadoğu'ya bakan biz herhalde önümüzdeki haftada başka yerlere bakma fırsatı bulamayacağız.Petrol,Altın yani kısaca emtiaların hareketleri takip edilecek.

Tüm yazılarını göster