Kuzey Afrika ve Ortadoğu'yu saran isyan ateşi sonunda sınırımıza dayandı. Suriye'de çatışmalar başladı. (12 Haziran'da yapılacak seçimde, ülkemizi dört yıl boyunca idare edecek siyasi partiyi seçecek olan milli iradeye sormuşlar, Suriye neresi, diye. Milli irade şu yanıtları vermiş: Ege'de, Trakya'da. Milli iradeye sormuşlar, Suriye ile Türkiye komşu mu ,diye. Milli irade yanıt vermiş, hayır, diye).
Ateşin içindeki komşu yetmedi. Türkiye, NATO'nun Libya'ya müdahalesine karşı çıkarak NATO'nun Libya'da ne işi var, diye haykırsa da, sonuçta çarşamba günü itibari ile gemilerimiz Libya kıyılarına da ulaştı. Demek ki bizim haykırışımız iç piyasa içinmiş, dış pazarlar bunu pek umursamadı.
Milli iradenin genel eğilimine uymayan, hâlâ soru sorma yeteneği olanlar, bu gelişmeler karşısında bazı soruları sormaktan kendilerini alamıyorlar. (Üstelik milli iradenin aksine cevap da veriyorlar.)
- NATO'nun öncü ülkeleri neden Libya'ya bu kadar hızlı müdahale ettiler?
Yanıt: Diktatör Muammer Kaddafi sivil halkı öldürüyor.
- Libya, konserve kutusu bile üretemediğine göre, sivilleri öldüren bu silahları nereden aldı?
Yanıt: NATO üyesi olan, İngiltere, Fransa, İtalya'dan ve NATO dışından Çin ve Rusya'dan.
Sorularla, yanıtları toparlarsak, Batılı ülkeler sattıkları silahlarla sivilleri öldüren Libya ordusu ile mücadele ediyor. Sizce bu oldukça kârlı bir alışveriş değil mi? Önce sat, sonra yok et.
Esasında bu alışveriş sadece Libya ve saydığımız ülkeler için geçerli değil. Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkeleri tam bir silah deposu. Size küçük bir tablo sunuyorum. Tablo'da 2009 yılı itibari ile askeri harcamaların, GSYH oranı veriliyor.
Ülke Askeri harcamaların GSYİH'ye oranı (%)
Ortadoğu ve K. Afrika ülkeleri
Cezayir 3.8
Bahreyn 3.0
İran 2.8
Irak 6.3
Ürdün 6.1
İsrail 6.9
Kuveyt 3.1
Lübnan 4.1
Fas 3.4
Umman 7.7
Suriye 4.2
S. Arabistan 11.2
Mısır 2.2
TÜRKİYE 2.8
Silah Satıcısı Ülkeler
Rusya 4.3
ABD 4.6
İngiltere 2.7
Fransa 2.4
Almanya 1.4
İtalya 1.7
(Kaynak: <http://data.worldbank.org/indicator/MS.MIL.XPND.GD.ZS>)
Gördüğüz gibi Ortadoğu ve Kuzey Afrika tam bir silah deposu ve bu ülkeler, silah satıcısı ülkelerin bir çoğundan daha fazla askeri harcama yapıyorlar. Üstelik bu ülkelerin bir çoğunda halk yoksullukla mücadele ediyor. Verdiğim rakamlardan ben şu sonuçları çıkarıyorum:
- Bu veriler bir anlamda kayıtsız, koşulsuz başka ülkelere bağlı hâlâ gelmenin bir ibret tablosunu göstermekte.
- Cetvelle çizilen ve bağımsız ülke görünümündeki ülkeler, yine cetvelle bölünür ve bağımsızlıklarını yitirir.
- Bağımsızlığın ne olduğunu görmek için Türkiye'nin yaptığı Kurtuluş Savaşı'nın öyküsünü bu ülkelerin halkları okumalı.
- Türkiye bu hali ile Ortadoğu ve Kuzey Afrika'ya zor örnek olur. Çünkü bir hafta içinde dış politikamızdaki yalpalanma ortada.
Eğer illa size nasıl örnek oluruz, diye soru soruluyorsa, ben arkamda asılı olan Mustafa Kemal'in portresine bakıyorum. Anlayana çok şey söylüyor.