Organize perakendecilerde ciro 7 ayda yüzde 21 arttı

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Alışveriş Merkezleri ve Perakendecileri Derneği (AMPD) Başkanı Mehmet Nane, derneğin her ay yayınladığı Perakende Endeksi’nin 2013 Temmuz sonuçlarını açıkladı.

Başkanın açıklamalarına göre, organize perakende sektörü ciroları, 2013 Temmuz ayında 2012 Temmuz ayına göre aylık bazda yüzde 33 oranında arttı.

İlk 7 aydaki büyüme yüzde 21 oranında. Temmuz ayı itibariyle cirolardaki 12 aylık büyüme de yüzde 17 oldu. 2012 yılında Temmuz ayı yıllık ciro gelişimi ise yüzde 7 seviyesindeydi.

Bu oranlar beklenenden  farklı bir tabloyu ortaya koyuyor. Uzun süredir piyasalardaki durgunluktan bahsediliyor. Tüketimdeki ve özellikle alt gelir grubundaki tüketim harcamalarındaki gerilemeden bahsediliyor. Evet, organize perakende kesimi tüm perakende sektörünün durumunu yansıtmaz ama genelde işlerin hiç de kötü gitmediği anlaşılıyor.

Temmuz ayı perakende endeksi sonuçlarına göre, organize gıda perakende cirosu aylık olarak artışını sürdürüyor ve sektörün tüm alt kesimlerinde yıllık büyüme devam ediyor.

Organize gıda perakendesi cirolarında Temmuz 2013’te geçen aya göre yüzde 13, yıllık ise yüzde 4 artış var. İlk 7 aylık büyüme yüzde 6 oranında. Gıda dışında ise aylık yüzde 11 düşüş ve yıllık yüzde 28 artış  görülüyor.. İlk 7 aylık büyüme ise yüzde 33 oranında.

Hazır giyimde, cirolar aylık yüzde 13 gerileme var. Yıllık olarak yüzde 23 artış görülüyor. Yılın ilk 7 ayındaki büyüme de yüzde 29 olarak gerçekleşmiş.

2013 Mart ayı itibariyle faal AVM sayısı 340, AVM’lerdeki kiralanabilir metrekare de 8.79 milyon olmuş. Mağaza sayıları  yıllık olarak yüzde 6 oranında 7 ayda yüzde 5 oranında artmış.

Perakende sektörü  geleneksel perakendeciler ve organize perakendeciler ile bir bütün olarak ekonominin aynasını oluşturuyor.

Perakende sektöründeki talep 2 önemli etkene bağlı (1) Tüketicinin geliri (2) Tüketicinin morali. 2013 yılı moral olarak iyi başlamışken sonra moraller bozuldu. Gezi eylemleri bitti derken, Suriye kaygısı tüketiciyi etkiledi. Gelirde artış yok.Tüketici kredilerinin firenlenmesine çalışılıyor.

Bütün bunlara rağmen organize perakendecilerin cirolarındaki artış, işlerin ve piyasanın pek de kötü durumda olmadığını gösteriyor.

Tüm yazılarını göster