Orduspor maçında

Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Fenerbahçe'nin sahasında ligin flaş ekiplerinden Orduspor'u ağırladığı mücadele henüz başlama düdüğü çalmadan iki teknik adamın kapışmasına sahne oldu. Sarı-lacivertli takımda Aykut Kocaman zaman zaman orta saha üstünlüğünü ele geçirmeyi hedeflediği karşılaşmalarda sahaya sürdüğü Mehmet Topal, Raul Meireles, Cristian Baroni üçlüsüne ilk on birde yer vererek adeta "Topun hâkimi biz olacağız" mesajını verdi. Buna karşılık başarılı teknik adam Hector Cuper de geri adım atmadı ve Şükrü Saracoğlu gibi bir deplasmanda cesur kelimesinin tam karşılığı sayabileceğimiz bir kadro ile sahaya çıktı. Mor-beyazlılarda Stancu ve Hasan Kabze gibi iki santrforun dışında, kanatlarda ofansif meziyetleriyle öne çıkan Umbides ve Monje kendilerine yer bulmuşlardı. Hatta göbekteki Nizamettin'in de gol bölgelerine yaklaşarak oynamayı seven bir orta saha oyuncusu olduğunu düşünürsek, Cuper'in Fenerbahçe'yi iyiden iyiye gözüne kestirdiği anlaşılıyordu. Bizim maç öncesi ortaya koyduğumuz analiz, Fenerbahçe'nin maç içinde aktif dinlenme ile geçireceği bölümler olacağını öngörüyordu çünkü Avrupa Ligi maçının olası etkileri sarı-lacivertli takımda fiziksel bir erozyona yol açabilirdi. Halis Özkahya'nın başlama düdüğüyle birlikte gördük ki, sarı-lacivertli takımın stratejisi bir an önce skor avantajını ele geçirmek üzerine kurulmuştu. Açıkçası ilk 30 dakikadan sonra şiddeti azalmakla birlikte Fenerbahçe'nin ilk devredeki etkili presi ve tempolu oyunu beklentilerimin de ötesinde parlak bir performanstı. Öyle ki, ilk 45 dakika boyunca Orduspor ne ileride top tutabildi ne de dişe dokunur bir kontratak geliştirebildi. Stancu ve Hasan Kabze bile bu bölümdeki mesailerinin çoğunu adam kovalamaya harcadılar. 1-0 biten ilk yarı avantajı Fenerbahçe'ye taşıdı.

İkinci yarıda Orduspor'dan bir silkiniş bekleyenler mor-beyazlıların ikinci golü yediği 85'inci dakikaya kadar Fenerbahçe'nin egemen futbolunu izlemek zorunda kaldılar. Yoğun fikstür içinde sarı-lacivertli takımın ardışık maçları böylesine tempolu biçimde oynaması, sezon başından bu yana fizik açıdan önemli mesafe kat edildiğini gösteriyor. Karşılaşmayı izlemeyenler için skor aldatıcı olabilir. Eğer Orduspor Kadıköy'den ağır bir yenilgiyle dönmediyse, bunu kaleci veya defans oyuncularından önce kale direklerine borçlu. Fenerbahçe her ne kadar yılların alışkanlığı içinde Alex'in yerine Cristian'ı koyarak 4-2-3-1'e devam ediyor gözükse de Aykut Kocaman'ın gerek transfer dönemindeki hamleleri gerekse de takımına aşılamaya çalıştığı oyun felsefesi modern bir 4-3-3 uygulamasına işaret ediyor. Sanıyorum Kocaman, defans bloğunun önünde Mehmet Topal'ı, göbekte Cristian - Meireles ikilisini kullanıp ileri uçtaki Sow'u da sağ ve sol kanat forvetleriyle desteklemeyi planlıyor. Bu plana uygun Kuyt sağ kanattaki problemi çözerken, Stoch'un bu yapılanmaya uygun bir oyuncu olmaması önümüzdeki "kış ve yaz transfer dönemleri için" ince ipuçları barındırıyor. Elbette Krasic tercihinin giderek anlamsızlaşması da masaya yatırılmaya muhtaç bir konu. "Günümüz futbolu" klişesini kullanmaktan pek de hazzetmeyen biri olarak, Aykut Kocaman'ın günümüz futboluna uygun bir sistemsel devrim yapmanın eşiğinde olduğunu söyleyebilirim. Meseleyi en basit şu soru ve cevabıyla anlatabilirim sanıyorum. Salt yetenek bahse konu olduğunda terazinin her iki kefesine koyacağımız sağ kanat forvetleri; Ricardo Quaresma - Dirk Kuyt ikilisinden hangisi ağır basar? Elbette Ricardo Quaresma. O halde 32 yaşındaki Dirk Kuyt'ın halen Avrupa piyasasında adı geçerken 29 yaşındaki Quaresma'ya Katar'dan bile talip çıkmaması nasıl açıklanabilir? Aslında açıklama basit ve en duru haliyle Aykut Kocaman'ın kafasındaki felsefede gizli.
 

[11. HAFTANIN SEYRİ]


İnönü'de gol sağanağı
Spor Toto Süper Lig'de 11. hafta mücadelesinde Beşiktaş ile Bursaspor kozlarını paylaştı. İnönü Stadı'nda oynanan mücadele 3-3'lük eşitlikle tamamlandı. Karşılaşmanın ilk yarısında tek gol atılırken, ikinci devrede tam bir gol sağanağı vardı. Beşiktaş'ın gollerini 52. dakikada Olcay Şahan, 55. dakikada Filip Holosko ve 67. dakikada penaltıdan Hugo Almeida attı. Bursaspor'un gollerini ise 28. dakikada Sestak, 59'da İbrahim Öztürk, dakikalar 76'yı gösterdiğinde de Pablo Martin Batalla kaydetti. Bu sonucun ardından Beşiktaş 16 puana yükselirken, Bursaspor puanını 14 yaptı. Süper Lig'in 12. haftasında Beşiktaş deplasmanda Antalyaspor ile mücadele edecek. Bursaspor ise sahasında Mersin İdman Yurdu ile karşılaşacak.

Zor maçta 3 puan Sivasspor'un
Spor Toto Süper Lig'in 11. hafta mücadelesinde Sivasspor, sahasında ligin flaş ekiplerinden Eskişehirspor'u konuk etti. 4 Eylül Stadı'nda oynanan karşılaşmayı Sivasspor 1-0 kazanarak üç puanı alan taraf oldu. Karşılaşmada Sivasspor'a galibiyeti getiren tek golü 15. dakikada Jan Rajnoch kaydetti. Öte yandan Rajnoch'un 10. dakikadaki pozisyonda kaleye gönderdiği kafa vuruşu direkten oyun alanına döndü. Eskişehirspor ise karşılaşmanın büyük bölümünde rakip kaleye yüklenmesine rağmen gol bulamadı ve birçok gol pozisyonundan yararlanamadı. 12.haftada Eskişehirspor sahasında Fenerbahçe'yi ağırlayacak. Sivasspor ise Gençlerbirliği deplasmanında üç puan arayacak.

Mesut Bakkal dopingi
Michael Skibbe'nin görevine son verilmesinden sonra yola Mesut Bakkal ile devam etme kararı alan Karabükspor, Bakkal yönetiminde çıktığı ilk maçta İ.B. Belediyespor'u 3-1 mağlup etti. İstanbul Büyükşehir Belediyespor karşısında 3. dakikada Webo'nun golüyle 1-0 mağlup duruma düşen Karabükspor, 33. dakikada Cernat'ın penaltıdan, 62. dakikada da İlhan'ın attığı müthiş gol ve LuaLua'nın 90. dakikada golüyle tabeladaki skoru lehine çevirmeyi bildi. İstanbul Büyükşehir Belediyespor'da transferin gözde ismi Webo'nun ortaya koyduğu üstün performans mağlubiyeti engelleyemedi. Son 6 haftada 5 mağlubiyet alan İstanbul Büyükşehir Belediyespor'da ise Portekizli teknik adam Carlos Carvalhal'in koltuğu sallanmaya başladı.

Adrian şov
Spor Toto Süper Lig'in 11. haftasında Trabzonspor sahasında Akhisar Belediyespor'u ağırladı. Bordo-mavili ekibin bariz üstünlüğü ile geçen karşılaşma 3-1 Trabzonspor'un galibiyeti ile sona erdi. Trabzonspor'un golleri 3. ve 75. dakikalarda Adrian, 6. dakikada ise Emerson'dan geldi. Akhisar'ın tek golü ise 52. dakikada Bruno'dan geldi. Trabzonspor'da, sakatlığı düzelen Gustavo Colman, bu sezon ilk lig maçına çıktı. Volkan Şen ve Olcan Adın ise 18 kişilik kadroya alınmadılar. Bu sonuçla bordo-mavililer puanını 16'ya çıkarırken, Akhisar Belediyespor ise 10 puanda kaldı. Trabzonspor, gelecek hafta Orduspor deplasmanına giderken, Akhisar sahasında Kasımpaşa'yı ağırlayacak.

Düellonun galibi Gençlerbirliği
Süper Lig 11. hafta mücadelesinde Gaziantepspor ile Gençlerbirliği kozlarını paylaştı. Şanlıurfa GAP Arena'da oynanan karşılaşma konuk ekibin 3-2'lik üstünlüğü ile sona erdi. Henüz ikinci dakikada Radosav Petrovic'in kaydettiği golle öne geçen Fuat Çapa'nın talebeleri, 44'te Azofeifa ve 58'de Dusko Tosic ile iki gol daha buldu. Gaziantepspor'un sayıları ise 26. dakikada Serdar Özbayraktar ve 90+1'de Muhammet Demir'den geldi. Bu sonucun ardından Hikmet Karaman'ın ekibi 11 puanda kalırken, Gençlerbirliği puanını 17 yaptı. Ligin gelecek haftasında Gaziantepspor deplasmanda Kayserispor ile karşılaşacak. Gençlerbirliği sahasında Sivasspor'u konuk edecek.

Galatasaray tekledi
Spor Toto Süper Lig'in 11. haftasında Mersin İdman Yurdu ile Galatasaray kozlarını paylaştı. Tevfik Sırrı Gür Stadı'nda oynanan maç 1-1'lik skorla sona erdi. Galatasaray'ın golünü 48. dakikada Umut Bulut kaydetti. Mersin İdman Yurdu'nun golü ise 63. dakikada Mert Nobre'den geldi. Sarı-kırmızılılar Şampiyonlar Ligi'nde Cluj galibiyeti sonrasında moralli gittiği Mersin'de beklemediği bir puan kaybı yaşarken; Fenerbahçe formasıyla 3, Beşiktaş formasıyla 4 kez sarı-kırmızılılara gol atan Nobre, Galatasaray filelerini sarsmayı yine başardı. Spor Toto Süper Lig 12. hafta maçlarında Mersin İdman Yurdu, Bursaspor deplasmanına konuk olacak. Galatasaray ise Kardemir Karabükspor'u ağırlayacak.

"Bobo" coştu bir kere
Spor Toto Süper Lig'de 11. hafta mücadelesinde Sanica Boru Elazığspor, Kayserispor'u Atatürk Stadı'nda konuk etti. Karşılaşma 4-0 Kayserispor üstünlüğü ile tamamlandı. Konuk ekibe galibiyeti getiren golleri 53'te Sefa, 70 ve 77.dakikalarda Bobo ve 87'de Cleyton kaydetti. Elazığspor maçın ikinci yarısında ilk yarıya oranla daha silik bir futbol sergilerken, Kayserispor maçın bu bölümünde daha istekli davranınca 3 puana uzanan takım oldu. Elazığspor'da maçın 91.dakikasında Aydın Karabulut gördüğü kırmızı kartla takımını 10 kişi bıraktı. Bu sonuçla Kayserispor puanını 13 yaparak ligde rahat bir nefes alırken, ligin son sırasındaki Sanica Boru Elazığspor 8 puanda kaldı.

Tüm yazılarını göster