Önümüzdeki dönem için portföy alternatifleri

Yurt içi ve yurt dışı piyasalarda kâbus haftasını geride bırakmak üzereyiz. Tüm negatiflerin tek güne yansıdığı ve ka­ra pazartesi olarak nitelendirilen pazarte­si gününden sonra piyasalarda tepki alım­larını görmekteyiz.

E. Onur DUYGU FON DÜNYASI info@dunya.com

Yurt içi ve yurt dışı piyasalarda kâbus haftasını geride bırakmak üzereyiz. Tüm negatiflerin tek güne yansıdığı ve ka­ra pazartesi olarak nitelendirilen pazarte­si gününden sonra piyasalarda tepki alım­larını görmekteyiz.

ABD iş gücü piyasa­sı ve İmalat PMI rakamlarının tetiklediği resesyon kaygıları, Japon Merkez Banka­sı’ndan (BOJ) gelen ve sermaye akımları­nı etkileyen faiz artırım hamlesi, Ortado­ğu’da artan gerilim ve beklenti altı açıkla­nan muhteşem 7 ve teknoloji bilançoları piyasalarda geri çekilmeye yol açtı. Ser­maye akımlarının son dönemde yöneldiği bir ülke olarak bizim piyasamızın da etki­lenmesi gayet olağan.

FED ve BOJ yetkililerinden gelen gü­vercin tonda açıklamalar ile birlikte piya­salarda toparlanma görüyoruz ama vola­tilitenin devam edeceği aşikâr. Bu tabloda riskli varlıklardan kaçış eğilimi belirgin ve yatırım fonları üzerinden de bunu okuya­biliyoruz.

Ağustos ayının başlangıcı ile son bir haftada yerli hisse senedi fonları baş­ta olmak üzere riskli varlıkları içeren fon sepeti/değişken fonlarda çıkış görüyoruz. Özellikle bankacılık endeksinin son dö­nemde negatif seyri endeks hisse senedi fonlarından çıkışı hızlandırmış görünüyor.

Öte yanda yatırımcının TL ve dövizde sabit getiriyi düşük riskle alabileceği Para Piya­sası, Kısa Vadeli Borçlanma/Kira Sertifi­kaları/Serbest Fonlar ve mevduat, ters-re­po içerikli Serbest Döviz (USD-EUR ola­rak alınabilen) Fonlar’a para girişinin son dönemde olmadığı kadar arttığını söyleye­biliriz. 1-8 Ağustos haftasında para piyasa­sı fonlarına toplam giriş 42 milyar TL üze­rinde gerçekleşti. Kısa vadeli fonları da ek­lediğimizde 50 milyar TL’nin üzerinde bir net para girişi gözlemliyoruz.

Dalgalı piyasalarda en zor iş, birikimle­ri korumak ve özellikle enflasyon üzerinde getiriyi sağlamak olarak karşımıza çıkıyor. Risksiz enstrümanlar (mevduat, para pi­yasası fonu vb.) %50 civarında yıllık geti­ri sağlayabiliyor ama enflasyon üzeri getiri için riskli varlıklarda da pozisyon almanın gereği ortada. Bu kapsamda portföy oluş­turma ve çeşitlendirme her zamankinden daha fazla önem kazanıyor.

Fonlar üzerinden portföy oluşturma ta­rafında portföy yönetim şirketlerinin haf­talık/aylık olarak yayınladıkları içerikler­den faydalanmak mümkün olabilir. Son dönemde kurumların yatırımcılarla ileti­şim ve bilgilendirme tarafında çok fayda­lı işler yaptıklarını görüyoruz. Haftalık ve aylık bültenler ile yatırımcılar hem fon­lar hem de portföy alternatifleri tarafında destek alabiliyor.

Riskten kaçış portföylerde para piyasası fon payını arttırdı

Ağustos ayı içinde portföy dağılımı öne­rilerini oluşturan Aktif, Deniz, İş, Kuveyt Türk ve Yapı Kredi Portföy’ün dağılımlarını bu kapsamda incelediğimizde düşük risk­li ve likit varlıkların yüksek oranda tercih edildiğini görüyoruz. Bunu anlamak müm­kün çünkü volatilite önümüzdeki dönem de devam edecek gibi görünüyor. Bu noktada getiriyi belli bir oranda sabitlemek ve üze­rine ek getiriyi sağlayacak varlıkları port­föyde bulundurmak mantıklı bir tercih.

Ge­nel olarak bakıldığında tüm portföylerde para piyasası ve temkinli değişken fonları­nın payı %30-60 arasında değişiyor. Faizler seviyesindeki yüksek seyir ve para piyasası fonlarının %50 üzeri mevduata denk getiri sağlıyor olması, portföylerin ağırlığının bu enstrümanlardan oluşmasını sağlıyor. En yüksek pay %60 ile Kuveyt Türk Portföy’ün öneri portföyünde belirtiliyor.

Hisse senedi fonları portföy ağırlığı düşüşte

Gri liste, Moody’s not artışı sonrasında yeni hikâye arayan ve düşük likidite/yeni giriş ile birlikte daha yatay-negatif bir se­yir izleyen Borsa İstanbul’da, banka 2. çey­rek bilançolarına ilişkin negatif beklenti ve yabancı banka raporları sonrasında banka­cılık endeksi önderliğinde geri çekilme gö­rüyoruz. Artan volatilite ile birlikte portföy yönetim şirketlerinin yerli hisse fonu ağır­lıklarını da düşürdüklerini görüyoruz. Ge­çen aya göre bakıldığında Yapı Kredi Port­föy %50 olarak yerli hisse senedi fonlarını korumuş ama diğer kurum portföylerinde hisse senedi fonlarının ağırlığı %15-30 (or­talama %20) aralığına çekilmiş görünüyor.

Tüm yazılarını göster