Onlara her yer Trabzon

Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Cuma günü haftanın karşılaşmalarını incelediğimiz köşemizde "Haftanın Maçı" olarak İ.B. Belediyespor - Trabzonspor mücadelesini seçmiş ve "Sıkı maç olur" başlığını atmıştık. Geneli itibariyle maçı değerlendirince gerçekten de sıkı bir maç izlediğimizi rahatlıkla söyleyebiliriz. Binlerce Trabzonspor taraftarının "Bize her yer Trabzon" dercesine doldurduğu tribünler önünde ligin kalburüstü iki takımı gözlerimizin pasını sildiler ve aniden bastıran soğuklarda içimizi ısıttılar. Maça fırtına gibi başlayan Trabzonspor'da Şenol Güneş bir kez daha doğru taktik yapılanma ile sahaya çıktığını ilan eder gibiydi. Sahanın her alanında baskı uygulayan bordo-mavililer böylece top dolaştırarak oyunu rölantiye almayı seven ve rakibi uyuttuktan sonra ani kontrataklarla kâbus gördüren İ.B. Belediyespor'u şaşırttılar. Henüz ilk dakika içinde bu baskı meyvesini verince, 3 puan için ibre Trabzonspor'a döndü. İlk yarım saatte bu baskıyı ısrarla sürdüren bordo-mavili futbolcular rakiplerinin pas bağlantılarını sekteye uğratınca sahanın neredeyse tek hâkimi oldular. Bu dönemde fark ikiye çıkmayınca yüksek temponun da etkisiyle ilk yarının son üçte birlik dilimi Trabzonspor'un daha kontrollü oynadığı, İ.B. Belediyespor'un ise topa daha çok sahip olduğu bir atmosferde oynandı. Açıkçası Abdullah Avcı ve talebelerinin tek şansı, skoru yeniden dengeleyerek karakteristik oyun anlayışlarına geri dönmenin bir yolunu bulmaktı çünkü sakatlıklar ve eksikler dolayısıyla bozulan takım savunması S.O.S. veriyordu. Bu açıdan Herve Tum'un 40.dakikada kaydettiği gol maçın kırılma anlarından biri olarak değerlendirilebilir.

Trabzonspor ikinci devreye de baskılı başladı. Yattara Engin değişikliği ile kanat organizasyonunu güçlendirmeyi hedefleyen Şenol Güneş, ilerleyen dakikalarda Jaja'nın yerine Alanzinho'yu sahaya sürerek kalabalık defansı karıştırmayı denedi. Buna mukabil, geride kapanan Belediyespor'da da Abdullah Avcı İbrahim Akın'ı oyuna alarak adeta Trabzonspor yarı alanına bubi tuzağı kurdu. Bu değişiklikler maçın 1-1 bitmesi ihtimalini de oldukça azalttı çünkü her iki ekip de mantaliteleri itibariyle gözlerini 3 puana diktiklerini gösterdiler. 71'de Serhat kafaya çıkan Umut'a gayri nizami sayılabilecek bir şarj uyguladı, Umut şarjı gösterdi Bülent Yıldırım da penaltıyı üfledi. Skor üstünlüğü Trabzonspor'a geçince maç bir kez daha ilk yarının son bölümündeki görüntüsüne büründü ama bu kez verimsiz Yattara ve Jaja'nın yerlerine topla becerili Alanzinho ile Engin sahadaydı. 76.dakikada Alanzinho'nun ortasında kafayla köşeyi bulan Umut galibiyeti perçinledi. Bu noktada penaltı pozisyonunda ayakta kalarak ortayı yapan Engin ile kişisel becerisiyle farkın ikiye çıkmasında rol oynayan Alanzinho'nun altını çizmek, dolayısıyla Şenol Güneş'e de vurgu yapmak gerekiyor. Tecrübeli çalıştırıcının Trabzonspor'a neler kattığından geçmiş yazılarımızda çokça bahsetmiştik. Güneş, İ.B. Belediyespor maçında takımını muzaffer bir kumandan gibi yöneterek alkışın büyüğünü hak etti. Maçı 10 kişi tamamlayan Belediyespor için büyük çapta eleştiri getirmek haksızlık olur. Zaten kadrosu kısıtlı olan turuncu-mavili takım eksikleri de fazla olmasına rağmen bilindik oyun karakterini zaman zaman sahaya yansıtabilmeyi başardı. Devre arası takviye yapabilirlerse ligin ikinci devresinde hedefledikleri noktanın da ötesine geçebilirler. Netice itibariyle ligde puanını 39'a yükselten Trabzonspor, ilk devreyi lider kapatmayı da garantileyerek şampiyonluk hedefine bir adım daha yaklaştı. Elbette 17. haftadaki Karabükspor maçı da önemli ancak ligin ikinci yarısında ilk 3 hafta Trabzonspor için çok önemli. Ankaragücü, Fenerbahçe ve Antalyaspor kayıpsız geçilirse sanıyorum lig sonuna kadar fırtına bir daha dinmez. İ.B. Belediyespor ise 23 puanda kalmasına rağmen oyun anlayışıyla futbolseverlere bir kez daha zevk verdi.

TEKNİK ANALİZ

(Eskişehirspor - Beşiktaş)

Guti bu kez üzdü

Beşiktaş, zirve yarışında büyük önem taşıyan Eskişehirspor deplasmanından puansız döndü. Rakibine 2-0'lık skorla boyun eğen siyah-beyazlılarda gördüğü ucuz kırmızı kartla kadro sıkıntısı içinde kıvranan Schuster'in tüm planlarını bozan Guti, bir numaralı faktör oldu. Ayrıca Schuster motivasyonu nispeten daha düşük olan bu tip maçlarda 4-3-1-2 gibi zafiyet doğuran dizilişleri bence yeniden değerlendirmeli. Her ne kadar göbekte Necip, Ernst ve Aurelio gibi üç mücadeleci oyuncu bulunuyorsa da Guti'nin çıkışıyla net şekilde görüldüğü üzere Beşiktaş "çok düz" bir takım halini alıyor. 4-2-3-1 sisteminde sağlam takım savunmasıyla dikkat çeken Eskişehirspor'da ise gecenin yıldızlarından biri eski Beşiktaşlı Tello olması ilginç.

Karabükspor fırtınası

16. hafta karşılaşmasında Medical Park Antalyaspor'u konuk eden Kardemir Karabükspor sahadan 2-0'lık galibiyetle ayrıldı. Kardemir Karabükspor'a zorlu rakibi karşısında 3 puanı getiren golleri 65. dakikada Armand Deumi ve 86. dakikada golcü oyuncusu Emmanuel Emenike attı. Ayrıca Emenike bu maçtaki performansıyla bir kez daha alkışı hak etti. Bu galibiyetin ardından Kardemir Karabükspor puanını 24'e yükseltirken; Medical Park Antalyaspor 22 puanda kaldı. Spor Toto Süper Lig'de önümüdeki hafta oynanacak olan ilk yarının son maçlarında Kardemir Karabükspor, Trabzonspor deplasmanına konuk olurken; Medical Park Antalyaspor evinde Ankaragücü'nü ağırlayacak.

Yenişemediler

Spor Toto Süper Lig'in 16. haftasında İzmir ekibi Bucaspor, kendi evinde Manisaspor'u ağırladı. İzmir Alsancak Stadı'nda oynanan karşılaşmada gülen taraf olmadı ve mücadele 1-1'lik eşitlikle sona erdi. İlk yarısı golsüz biten karşılaşmanın ikinci yarısında Manisaspor adına Simpson 61. dakikada takımını 1-0 öne geçiren golü kaydetti. Bu golden üç dakika sonra Kahe topu kendi ağlarına göndererek Bucaspor'un eşitliği yakalamasını sağladı. Bu dakikadan sonra iki takımın da gol bulma çabaları sonuçsuz kaldı ve mücadele 1-1'lik eşitlikle sona erdi. Bu sonucun ardından Bucaspor 16 haftası geride kalan Spor Toto Süper Lig'de 12 puana yükseldi. Manisaspor ise bu beraberliğin ardından puanını 19'a çıkarttı.

Hüzünlü veda

Spor Toto Süper Lig'de Galatasaray, Ali Sami Yen Stadyumu'nda oynadığı son karşılaşmada Gençlerbirliği'ne 2-0 mağlup olarak taraftarını bir kez daha hayal kırıklığına uğrattı. Gençlerbirliği'ne galibiyeti getiren golleri 1. dakikada Hurşut Meriç ve 26. dakikada Orhan Şam kaydetti. Bu sonucun ardından Galatasaray 20 puanda kalırken; Gençlerbirliği ise puanını 17'ye yükseltti. Önümüzdeki hafta Galatasaray deplasmanda Konyaspor ile Gençlerbirliği ise sahasında Bursaspor ile karşı karşıya gelecek. Bu karşılaşmada Arda Turan 55. dakikada Sabri'nin yerine oyuna girerek uzun aradan sonra takımındaki yerini aldı. Kaburgası kırılan Sabri'nin ise son hafta forma giyemeyeceği açıklandı.

Sivasspor üçlük attı

Ligde düşme hattından kurtulma mücadelesi veren Sivasspor, düşme potasından uzaklaşmak isteyen Konyaspor'u Sivas 4 Eylül Stadı'nda konuk etti. İlk yarısı golsüz sona eren maçı Sivasspor 1-0 kazandı. Kırmızı-beyazlı ekibe galibiyeti getiren gol 66. dakikada Erman Kılıç'tan geldi. Sivasspor'da Sedat Bayrak 14. dakikada gördüğü kırmızı kart ile takımını 10 kişi bırakırken; ev sahibi ekip Konyaspor önünde 76 dakika bir kişi eksik mücadele etti. Bu sonucun ardından Sivasspor puanını 15'e yükseltti. Konyaspor ise 14 puanda kaldı. Sezonun ilk yarısının son haftasında Sivasspor deplasmanda Fenerbahçe ile Konyaspor ise sahasında Galatasaray ile karşılaşacak.

Gaziantepspor sürprizi

Spor Toto Süper Lig'de 16. hafta mücadelesinde Gaziantepspor evinde, Kayserispor'u 2-0 mağlup etti. Gaziantep Kamil Ocak Stadı'nda oynanan ve ilk yarısı golsüz eşitlikle sona eren mücadelenin golleri 57. dakikada Julio Cesar ve 78. dakikada Ahmet Arı'dan geldi. İki maçlık mağlubiyet serisine bu sonuçla son veren Gaziantepspor puanını 23'e yükseltirken, galibiyet özlemi 4 haftaya yükselen Kayserispor ise 29 puanda kaldı. Gaziantepspor Teknik Direktörü Tolunay Kafkas geçtiğimiz sezon başında bulunduğu Kayserispor'a mağlubiyeti tattırırken, yerine göreve getirilen Şota'yı da üzmüş oldu.

Fenerbahçe'ye şok

Spor Toto Süper Lig'in 16. haftasında Ankaragücü'ne konuk olan Fenerbahçe, sahadan 2-1'lik mağlubiyetle ayrıldı. Ankaragücü'ne galibiyeti getiren golleri 62. ve 74. dakikalarda Sestak atarken, Fenerbahçe'nin tek sayısı Niang'dan geldi. Karşılaşmada Ankaragücü adına Jan Rajnoch ve Stanislav Sestak performanslarıyla dikkat çeken isimler oldular. Fenerbahçe'de ise Niang başta olmak üzere skoru değiştirmesi beklenen futbolcular fazla etkili olamadılar. Bu galibiyetle Ankaragücü 16 maç sonunda puanını 20 yaptı. Şampiyonluk yolunda ciddi bir yara alan Fenerbahçe 30 puanda kalarak taraftarını hayal kırıklığına uğrattı. İlk yarının son haftasında Fenerbahçe sahasında Sivasspor'u ağırlarken, Ankaragücü'nün rakibi Antalyaspor olacak.

HAFTANIN TAKIMI: Trabzonspor

HAFTANIN İNCİSİ: "Mehmet Yıldız bizim defansı döverek yıprattı." Ziya DOĞAN

KARE AS:   Rodrigo Tello (Eskişehirspor)

    Umut Bulut (Trabzonspor)

    Emanuel Emenike (Karabükspor)

    Stanislav Sestak (Ankaragücü)

GOL KRALLIĞI:  12 Gol - Emanuel Emenike (Karabükspor)

    11 Gol - Alex De Souza (Fenerbahçe)

        9 Gol - Mamadou Niang (Fenerbahçe)

        8 Gol - Burak Yılmaz (Trabzonspor)

        8 Gol - Joshua Simpson (Manisaspor)

Spor Toto Süper Lig 2010/2011 Puan Durumu

  O G B M A Y P

1. Trabzon 16 12 3 1 37 10 39

2. Bursa 15 9 4 2 25 10 31

3. Fenerbahçe 16 9 3 4 39 21 30

4. Kayseri 16 8 5 3 20 12 29

5. Beşiktaş 16 8 3 5 24 17 27

6. Karabük 16 7 3 6 28 24 24

7. Büyükşehir Bld. 16 7 2 7 20 17 23

8. Gaziantep 16 6 5 5 14 14 23

9. Antalya 16 6 4 6 17 20 22

10. Galatasaray 16 6 2 8 18 21 20

11. Ankaragücü 16 5 5 6 22 27 20

12. Eskişehir 16 4 7 5 15 17 19

13. Manisa 16 6 1 9 21 25 19

14. Gençlerbirliği 16 4 5 7 15 23 17

15. Sivas 16 3 6 7 17 31 15

16. Konya 16 3 5 8 17 26 14

17. Buca 16 2 6 8 9 21 12

18. Kasımpaşa 15 1 5 9 13 35 8

NOT: Bursaspor - Kasımpaşa maçı değerlendirmede yer almıyor.

HAFTANIN MAÇI

(İ.B. Belediyespor - Trabzonspor)

Kadro Değeri       Yaş Ortalaması

İ.B. Belediyespor:  24.250.000 Euro (30 Futbolcu)  İ.B. Belediyespor: 26,1

Trabzonspor:          60.450.000 Euro (28 Futbolcu)  Trabzonspor:         25,1

Tüm yazılarını göster