ONE Derneği kültürel mirasımızı marka yapmayı hedefliyor

DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

Türkiye’nin kültürel mirasına, tarihi ve doğal zenginliklerine sahip çıkarak uluslararası platformlara bir marka olarak taşımayı amaçlayan ONE (Ortak Nesiller Entegrasyonu) Derneği, 1. yılını geride bıraktı.   

Dernek, ilk projesi 'Dünyanın en eski tapınağı' olarak adlandırılan Göbekli Tepe'nin UNESCO'nun Dünya Mirası listesine girmesi için ulusal ve uluslararası birçok çalışmaya imza attı. Bu sene ise farklı projeler gündemde.
2014 yılının Nisan ayında kurulan ONE Derneği'nin amacı, Türkiye'nin üzerinde bulunduğu büyük kültürel ve tarihi mirası hem sonraki kuşaklara taşımak, hem de tarihin ve medeniyetin ilk adımlarını temsil eden bu değerleri dünya ile paylaşmak.

ONE Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Demet Sabancı Çetindoğan, "Bir ayağımız bu topraklara basarken diğer ayağımız dünyanın farklı bölgelerinden geçen geniş daireler çizecek demiştik. Buna 'Dünyanın en eski tapınaklar kompleksi' olarak bilinen ilk projemiz Göbekli Tepe için yaptığımız çalışmalarla başladık. Dünyanın en büyülü yerlerinden biri olan Göbekli Tepe'ye düzenlenen geziler, Dışişleri ve Kültür Bakanlığı'nın desteği ve UNESCO Nezdinde Türkiye Daimi Temsilcimiz Sayın Hüseyin Avni Botsalı’nın katılımıyla Paris'teki UNESCO Genel Merkezi'nde düzenlediğimiz konferans, basın toplantısı ve Paris Büyükelçimiz Sayın Hakkı Akil ev sahipliğinde gerçekleşen büyükelçilik daveti ile Göbekli Tepe hakkında farkındalık yarattık" diyor.

Placido Domingo, Orhan Pamuk, John Malkovich, Wolgang Puck, Anjelika Akbar, Ayşe-Ece Ege, Sein Chew gibi birçok önemli isim de Göbekli Tepe projesine destek verenler arasında. 

Göbekli Tepe tarih anlayışını değiştiriyor

Göbekli Tepe, neolitik döneme ait bir yerleşim birimi. Hz. İbrahim'in yaşadığı ve dinlerin ortaya çıktığı bir coğrafyada bulunuyor. Göbekli Tepe'de yapılan incelemeler, yerleşik toplum ve tarımdan önce dinlerin var olduğunu ortaya koyarak, tarih anlayışını değiştiriyor. Bu açıdan tüm dünya için önem taşıyor.

10 -19 Haziran tarihleri arasında yurtiçi ve yurtdışından öğrencilerin katılımıyla Göbekli Tepe’de UNESCO Dünya Mirası Gönüllüleri projesi gerçekleşecek. Bu kapsamda dünyanın farklı ülkelerinden sanata vakıf 18-25 yaşları arasında 10-15 genç Türkiye'ye gelecek. Türkiye'den de 10 genç seçilecek. Bu gençler Göbekli Tepe'de bir araya gelecekler ve Göbekli Tepe'nin nasıl korunacağı, nasıl tanıtılacağına dair fikir paylaşımında bulunacaklar. Çözüm önerileri ise UNESCO'da duyurulacak.

ONE Derneği, mayıs ayında ise Expo Milan'a katılarak, Türkiye'yi tanıtmaya devam edecek.  Dernek geçtiğimiz bir sene içinde Avrupa’nın kültürel ve doğal mirasının korunması için çalışan bir sivil toplum kuruluşu olan Placido Domingo’nun Başkanı olduğu Europa Nostra, küresel mirası korumayı amaçlayan Global Heritage Fund  (GHF) ve Almanya’nın en önde gelen kuruluşlarından Alman Arkeoloji Enstitüsü ile de stratejik ortaklıklar kurmuş.

Sanat, gastronomi komiteleri

ONE Derneği, 2. yılına girerken, daha aktif olabilmek için çeşitli komiteler oluşturmuş. 

Bunlar Sevda Elgiz'in başında olduğu Güzel Sanatlar, Tilda Tezman’ın başkanlığındaki Görsel Sanatlar ve Mustafa Remzi Seçkin’in önderliğindeki Gastronomi Komitesi. Bu komiteler kapsamında Türk sanat eserleri ve Türk mutfağının yurtdışında daha iyi tanıtılması adına çalışmalar gerçekleştirilecek. Hatta bir de Oscar'a aday olabilecek nitelikte bir film projesi var. Tilda Tezman, filmin senaryosunun hazır olduğunu da söylüyor.  

Demet Sabancı Çetindoğan’ın Yönetim Kurulu Başkanlığı’nda kurulan ONE Derneği'nin Onursal Başkanı Çiğdem Simavi. Derneğin Kurucu Üyeleri arasında Ahmet Kocabıyık, Dr. Serpil Ayaslı, Sevda Elgiz, Tilda Tezman, Alinur Velidedeoğlu, Prof. Dr. İlber Ortaylı, Prof. Dr. Savaş Arslan ve Sedef Korkmaz bulunuyor. Türkiye’nin kültürel mirasına, tarihi ve doğal zenginliklerine sahip çıkmayı ve uluslararası platformlara bir marka olarak taşımayı amaçlayan derneğin şu anda 40 üyesi var. 
 

Tüm yazılarını göster