Önde zeytin ağaçları, arkada…

Faruk ŞÜYÜN ODAK kitap@dunya.com

Farklı şehirlerin, yeni mekânların, değişik tatların, son teknolojilerin peşinde koşmaktan mutluluk duyan, bunların insan ömrünü güzelleştirenin ayrıntılar olduğunu düşünenlerle yani hayatta her anlamda lezzet arayanlarla yine beraberiz. İşte bu haftanın konuları… Ayrintilar, www.dunya.com/ehlikeyf'te

✔ Bir sevda öyküsüdür, bir tutkudur zeytin

“Önde zeytin ağaçları, arkasında yâr / Sene 1946 / Mevsim / Sonbahar / Önde zeytin ağaçları neyleyim neyleyim / Dalları neyleyim / Yâr yoluna dökülmedik dilleri neyeyim” der “Sitem” şiirinde Bedri Rahmi Eyüboğlu. Çünkü, zeytin bir sevda öyküsü, bir tutkudur Nâzım Hikmet’in dizelerindeki gibi: “Yani, öylesine ciddiye alacaksın ki yaşamayı, / yetmişinde bile, meselâ, zeytin dikeceksin.”

Düşünün, dikildikten sonra ilk meyvesini uygun koşullarda 5-6 yıl sonra veren bir ağaç, zeytin; ama dikiyor ve ilk hasadı görmek için hayata tutunmaya çalışıyorsunuz en ileri yaşlarda bile! Çünkü, zeytin ağacı yetiştirmek, kaç yaşına gelirse gelsin sizin için hiç büyümeyen çocuklarınızı sevmek gibi…

Onlar da zaten binlerce yıldır hayatta, zeytin denizlerinde salınıp duruyorlar. Budandıkça gençleşiyor, büyüyorlar. Kökleri, mitolojik öykülere, kutsal kitapların sayfalarına kadar uzanıyor. Ona bu nedenle ölümsüz ağaç da deniliyor. Üreticiler için doğumla başlayıp ölüme kadar giden, hayatlarının her safh asında olan; bizim gibi tüketiciler için ise yaşamımızdan hiç eksilmeyen bir şey zeytin… Her şeyin başı, desek yalan olmaz; çünkü zeytin, sağlık demektir. Bu nedenle bugün, ehlikeyf’te zeytini konuşuyoruz. Lütfen, internet sitemizde okumaya devam edin…

✔ Zeytin ağacının koruyucu, bilge gölgesinde, Ayvalık’ta…

Zeytin hasadı için bulunduğum Ayvalık, anıt zeytin ağaçları, leziz zeytinleri, yemyeşil ilk hasat zeytinyağları, çeşit çeşit peynirleri, zengin mutfağı, taş evleri, daracık sokakları, ekmeğini zeytinden çıkaran insanları ile kalbimi bir kez daha Ege’de bıraktırdı.

Bu satırları kaleme alırken yaşadıklarım, hayallerimde taptaze duruyor. Belediye Başkanı Rahmi Gençer’in düşlerini, Taş Kahve’deki adaçaylarını, Cumartesi pazarını, balıktan dönen tekneleri, denizin lacivertini, evlerin pencerelerindeki çiçekleri; hepsini, hepsini sizlerle paylaşmaya çalışacağım…

✔ Anadolu lezzet envanteri büyüyor

Mutfak Dostları Derneği’nin (MDD) Türkiye’nin eşsiz lezzetlerini kayıt altına alarak gelecek nesillere bırakılacak kültür mirasımızı oluşturmak üzere yürüttüğü Anadolu Lezzet Envanteri projesi, üçüncü yılında… Metro Toptancı Market ve MDD’nin ortaklaşa düzenledikleri basın toplantısında projeye ilişkin gelişmeler paylaşıldı… Metro ve MDD, lezzet envanterindeki ürünleri, aşçılık olimpiyatları olarak bilinen dünyanın en prestijli yemek yarışması Bocuse d’Or Türkiye yarışmasına dahil ederek bir ilke de imza attı.

✔Ege yemekleri, Japonya yolcusu

Türk Gıda Ürünlerinin Japonya ve Güney Kore pazarlarında tanıtılması amacıyla Ege İhracatçı Birlikleri tarafından hayata geçirilen Turquality Projesi’nin ikinci “Basın Lansmanı ve Tadım Ekinliği” 24 Kasım’da Tokyo Conrad Otel’de gerçekleştirilecek.

Etkinlikte öncelikle Japonya’nın ünlü şeflerinden Toru Okuda tarafından geliştirilen Japon damak zevkine uygun 5 tarif, davetlilere sunulacak, ardından Chef Yoroizuka ve Tsujiguchi’nin tarifiyle kuru meyveli dondurma ve aromalarla zenginleştirilmiş Türk kahvesi ikram edilecek.

✔ İstanbul’un zengin mutfak kültürü, Kiva’da buluştu

Kiva Bomonti, 17 Kasım Komşular Günü’nde, bomontiada çevresinde yaşayan beş komşusunun yöresel reçetelerini “Komşular Mutfakta” projesi kapsamında mönüsüne dahil etti. Mönüye eklenen farklı kültürlerin lezzetleri arasında; Ermeni mutfağından topik, Bulgar mutfağından bomba fasulye, Süryani mutfağından Diyarbakır usulü haşlama içli köfte, Rum mutfağından zeytinyağlı dolma ve Musevi mutfağından pırasa köftesi bulunuyor.

✔ Füzyon lezzetler, Nat Geo ekranlarında

Şef Viet Pham’ın Malezya’da kendi kökenini incelerken yürüttüğü yerel mutfak kültür araştırmaları, Füzyon Lezzetler ile her Pazar, 20.00’da Nat Geo People ekranlarına geliyor.

✔ Gıdaları buzdolabında uzun süre taze tutmanın 5 ipucu

Samsung, kullanıcılar için buzdolabındaki gıdaları taze muhafaza etme ve raf ömrünü uzatmak için dikkat edilmesi gereken ipuçlarını tüketicilerle paylaştı.

✔ Swissôtel Bodrum, “En İyi Lüks Sahil Oteli”

Swissôtel Resort Bodrum Beach, 2016 World Luxury Hotel Awards kapsamında “Luxury Beach Resort - En İyi Lüks Sahil Oteli” kategorisinde ödüle layık görüldü.

Tüm yazılarını göster