Önce Aykut sonra Schuster

Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Sonucu merakla beklenen derbi beraberlikle bitti. Maç öncesi yapılan yorumlarda öne çıkan taraf olan Beşiktaş, teknik direktör Bernd Schuster'in kadro seçiminde yaptığı hatalar nedeniyle üstün gözüktüğü maçı lehine çeviremedi. Fenerbahçe ise Aykut Kocaman'ın tempoyu düşürmeye ve uzun topla adam kaçırmaya yönelik planını tam anlamıyla sahaya yansıtsa da ikinci yarıda hem fiziksel hem mental anlamda oyundan düşmenin bedelini ödedi. "Maça gelirken hangi teknik adam daha hazırdı?" diye soracak olursanız cevabım hiç kuşkusuz "Aykut Kocaman" olur. Ancak soruyu 90 dakika ile sınırlandırarak sorarsanız, bu kez Beşiktaş teknik heyetini işaret etmem gerekir. Siyah-beyazlı takımda "sol bek" mevkiini kısa vadede doldurmasını mümkün görmediğim İsmail Köybaşı "rotasyon" adı altında Fenerbahçe'nin hızlı forvetleri karşısına çıkartılınca sanıyorum Bernd Schuster de gerçeği tüm çıplaklığıyla görmek zorunda kaldı. Bir sol bekten beklenen kulvarını hem hücumda hem savunmada verimli kullanmasıdır ama aynı zamanda taktik tahtasında savunmanın soluna yazılmak demek önce savunma yapabilmek demektir. Keza kalede rotasyon yapmanın elinizdeki tüm kalecileri hazır tutmak anlamına gelmeyebileceği de çok açık. Rüştü'nün yaşı kemale erdiğine göre Beşiktaş kalesi artık istikrarlı biçimde bir kişiye emanet edilmeli ve bugüne kadar şahit olduğumuz performansıyla o isim "Cenk Gönen" olmalı. Başlama düdüğü öncesi takım kurgusunda hataya düşen Schuster, gerek sakatlıklardan doğan değişikliklerde gerekse de Bobo hamlesinde doğruyu bularak Beşiktaş'ı maçın içinde tuttu. Aykut Kocaman cephesine dönecek olursak, ölçülmüş - biçilmiş bir oyun planı görüyoruz ancak özellikle son bölümde üstünlüğü korumaya dayalı "kontrol futbolu" fizik güç ile desteklenemeyince 3 puan "eldeki balık" misali kayıp gitti.

Maçın ilk 20 dakikasında sazı eline alan Beşiktaş orta sahası, biraz da Fenerbahçe'nin orta alanı çabuk geçmek amacıyla uzun topu tercih etmesi sebebiyle tüm dönen topları alıp ataklarını olgunlaştırdı. Yirmi dakikadan sonra Alex ve Emre'nin pas trafiğini başlatmaları, 26'da Hakan'ın büyük hatasında gelen golle desteklenince Fenerbahçe açısından her şey yoluna girdi. 26-45 arası Beşiktaş'ın oyunu domine etme isteğinden faydalanarak savunma arkasına sarkmayı başaran sarı-lacivertliler bulduğu pozisyonları değerlendiremedi. Bu esnada ilk yarının haklı olarak 7 dakika uzaması aslında geride olan ve skor bulmayı amaçlayan Beşiktaş'ın değil Fenerbahçe'nin lehine bir gelişmeydi. Nitekim ikinci yarıya başlayan Beşiktaş, sadece Quaresma - Guti ikilisinin sırtına bindiği oyun anlayışını terk edip top dolaştırmaya, Fenerbahçe'yi yormaya başladı. 70'te Schuster'in maça müdahalesi sonucu Bobo da oyuna girince, Lugano - Bilica ikilisinin rahatı epey bozuldu. Her ne kadar ülkemizde "ihtiyar" değerlendirmelerine maruz kalsa da Guti son bölümde -temposu düşmesine rağmen- maça ağırlığını koydu. Gerek korner atışında Quaresma'yı demarke vaziyette bulması, gerek Bobo'yu milimetrik bir pasla kaçırarak penaltıyı hazırlaması gerekse de kazanılan penaltıyı gole çevirmesiyle son periyotta maça damga vuran isim Guti idi. Buna mukabil Fenerbahçe'de Alex'in düşüşteki performansı ve Emre'nin sakatlanarak çıkması topa hakimiyet konusunda büyük bir handikap oldu. Neticede Fenerbahçe mutlak kazanması gereken maçta 2 puan kaybederek ciddi yara aldı. Hakem Cüneyt Çakır oyunu kesmeyeceğim fazla düdük çalmayacağım derken zaman zaman ipin ucunu kaçırdı. Sanıyorum iki takım da hakemden memnun değildir.

Makukula şov

Spor Toto Süper Lig 5. hafta karşılaşmasında Trabzonspor kendi evinde Manisaspor'u konuk etti. Hüseyin Avni Aker Stadı'nda oynanan ve geçtiğimiz sezonun gol kralı Ariza Makukula'nın yıldızlaştığı karşılaşma 3-1'lik Manisaspor galibiyeti ile sona erdi. Karşılaşmada Trabzonspor'un tek golü 9. dakikada Selçuk'tan geldi. Konuk ekip Manisaspor'un golleri ise 41 ve 69. dakikada Makulula ve 45. dakikada Simpson'dan geldi. Spor Toto Süper Lig'deki ilk puanlarını Trabzonspor galibiyeti ile alan Manisaspor, rakibine ligdeki ilk yenilgisini tattırmış oldu. Bu sonuçla Spor Toto Süper Lig'de Trabzonspor 10 puanda kalırken Manisaspor ise 3 puana yükseldi.

Kayserispor'a şok

Spor Toto Süper Lig'de 5. hafta mücadelesinde Antalyaspor ile Kayserispor karşı karşıya geldi. Mardan Antalyaspor Stadı'nda oynanan karşılaşmayı ev sahibi Antalyaspor 2-1 kazanarak 3 puanı alan taraf oldu. Antalyaspor'a galibiyeti getiren golleri 15. dakikada Serge Djiehoua ve 59. dakikada Sedat Ağçay kaydetti. Kayserispor'un golü ise 43. dakikada Marcelo Zalayeta'dan geldi. Bu gol ile birlikte Kayserispor'un yeni golcüsü Zalayeta ligde ilk golünü kaydetmiş oldu. Bu beraberliğin ardından Antalyaspor puanını 8'e yükseltirken; Kayserispor 10 puanda kaldı. Spor Toto Süper Lig'de bir sonraki hafta kırmızı-beyazlılar, Beşiktaş deplasmanına konuk olurken; Kayserispor evinde Trabzonspor'u ağırlayacak.

Kasımpaşa alarm veriyor

Spor Toto Süper Lig 5. hafta karşılaşmasında Ankaragücü kendi evinde Kasımpaşa'yı ağırladı. Ankara 19 Mayıs Stadı'nda oynanan karşılaşmayı ev sahibi Ankaragücü 3-0 kazandı. Başkent ekibine galibiyeti getiren golleri 45. dakikada Metin Akan, 58. dakikada penaltıdan Marek Sapara ve 67. dakikada Luis Santos kendi kalesine attı. Öte yandan Kasımpaşa'dan Bebbe karşılaşmanın 56. dakikasında, Sancak Kaplan ise maçın 81. dakikasında kırmızı kart görerek takımını 9 kişi bıraktı. Bu maçın ardından Spor Toto Süper Lig'de geride kalan beş haftada Ankaragücü puanını 7'ye çıkardı. Geçtiğimiz sezonun flaş ekiplerinden Kasımpaşa ise bu maçın ardından 2 puanda kaldı ve ligin alt sıralarından kurtulamadı.

Eskişehir son saniye dirildi

Spor Toto Süper Lig'de 5. hafta mücadelesinde Sivasspor ile Eskişehirspor karşı karşıya geldi. 4 Eylül Stadı'nda oynanan karşılaşma 1-1'lik beraberlike sona erdi. Sivasspor 25. dakikada Ceyhun Eriş'in golüyle maçta 1-0 öne geçti. Karşılaşmanın 93. dakikasına kadar bu skoru koruyan Sivasspor, Adem Sarı'nın golüne engel olmayınca mücadele 1-1'lik beraberlikle sona erdi. Bu beraberliğin ardından ardından Sivasspor puanını 5'e Eskişehirspor ise puanını 2'ye yükseltti. Spor Toto Süper Lig'de bir sonraki hafta Sivasspor, Manisaspor deplasmanına konuk olurken; Eskişehirspor evinde Gaziantepspor'u ağırlayacak. Sivasspor'da sakat olan Ferhat Bıkmaz ve Hayrettin Yerlikaya ile cezalı Sedat Bayrak, bu maçta forma giyemedi.

3 puanı Abdullah Avcı aldı

Abdullah Avcı yönetimindeki İstanbul Büyükşehir Belediyespor, galibiyet serisini Konyaspor karşısında da sürdürdü. Karşılaşmanın ilk yarısında gol sesi çıkmadı. 61.dakikada Abdullah Avcı, Tevfik ve Efe'yi sahaya sürerken beklediği gol yalnızca iki dakika sonra geldi. Herve Tum, 63'de Konya filelerini sarsarken maçın geri kalanında başka gol olmadı ve İstanbul ekibi Konyaspor'u da mağlup ederek Galatasaray deplasmanı öncesinde moral buldu. Karşılaşmanın Olimpiyat Stadı'nın zemininde yaşanan problem sebebiyle Ali Sami Yen'de oynanması ise ilginç bir tesadüf oldu. İstanbul temsilcisi bu galibiyetle puanını dokuza yükseltirken Konyaspor beş puanda kaldı.

TEKNİK ANALİZ

(Bucaspor - Galatasaray)

Gemisini kurtaran Ayhan

Ligin beşinci haftasında oynanan Bucaspor - Galatasaray maçına ne iki takımın futbolcuları ne hakemler ne de teknik heyetler etki etti. Sahada oynanan kötü futbolun bir numaralı müsebbibi içler acısı durumdaki Atatürk Stadı zeminiydi. Maç normal şartlar altında oynansa nasıl sonuçlanırdı bilinmez ama Galatasaray'ın hem defansta hem de ofansta ciddi organizasyon sıkıntıları yaşadığı bu maçta bir kez daha görüldü. Bucaspor 4-3-3 formasyonunu maç içinde akordeon misali açılarak kullandı. Galatasaray ise 4-2-3-1 sisteminde Misimoviç'ten beklediği verimi alamamasına rağmen kötü oynadığı bir maçı Ayhan'ın golüyle kazanarak umutlarını ileriki haftalara taşıdı. Ne olursa olsun, kötü oynarken kazanmak önemli.

HAFTANIN TAKIMI : Manisaspor

HAFTANIN İNCİSİ : "Makukula Manisaspor'a hayırlı olsun." Şenol GÜNEŞ

KARE AS   : Guti Hernandez (Beşiktaş)

    Emanuel Emenike (Karabükspor)

    Ariza Makukula (Manisaspor)

Necati Ateş (Antalyaspor)

GOL KRALLIĞI  :  4 Gol - Emmanuel Emenike (Karabükspor)

 4 Gol - Teofilo Gutierrez (Trabzonspor)

 3 Gol - Da Silva Bobo (Beşiktaş)

 3 Gol - Mert Nobre (Beşiktaş)

 3 Gol - İbrahima Yattara (Trabzonspor)

 3 Gol - Mamadou Niang (Fenerbahçe)

 3 Gol - Ariza Makukula (Manisaspor)

Spor Toto Süper Lig 2010/2011 Puan Durumu

  O G B M A Y P

Bursa 4 4 0 0 7 1 12

Trabzon 5 3 1 1 12 6 10

Beşiktaş 5 3 1 1 10 4 10

Kayseri 5 3 1 1 7 3 10

Büyükşehir Bld. 5 3 0 2 7 5 9

Karabük 5 3 0 2 8 7 9

Galatasaray 5 3 0 2 6 5 9

Antalya 5 2 2 1 5 7 8

Fenerbahçe 5 2 1 2 11 8 7

Ankaragücü 5 2 1 2 7 7 7

Buca 5 1 2 2 4 4 5

Konya 5 1 2 2 5 6 5

Gençlerbirliği 5 1 2 2 3 7 5

Sivas 5 1 2 2 5 11 5

Gaziantep 4 0 3 1 2 3 3

Manisa 5 1 0 4 7 12 3

Eskişehir 5 0 2 3 4 8 2

Kasımpaşa 5 0 2 3 2 8 2

NOT: Gaziantepspor - Bursaspor maçı 19.09.2010 Pazartesi günü oynanacağından değerlendirmede yer almıyor.

HAFTANIN MAÇI

(Fenerbahçe - Beşiktaş)

Kadro Değeri       Yaş Ortalaması

Fenerbahçe : 148.550.000 Euro (31 Futbolcu)  Fenerbahçe  : 25,5

Beşiktaş  :  95.900.000 Euro (28 Futbolcu)  Beşiktaş  : 28,1

Tüm yazılarını göster