Olumlu ortam, büyüme ve Japonya

UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

Murat Berk-Yapı Kredi Yatırım

Önceki hafta ABD 2. çeyrek büyüme, ISM ve haftalık işsizlik maaşı başvuruları gibi büyümeye yönelik güçlü sinyaller veren verilerle birlikte, dolar endeksindeki güçlenme ve faizlerdeki yükseliş Cuma günü beklenenin altında kalan ABD tarım dışı istihdam rakamları ile bir miktar dengelenmişti. ABD Temmuz ayı tarım dışı istihdam rakamının beklenenin altında gerçekleşmesi ile veri öncesinde yüzde 2,75’lere yaklaşan ABD 10 yıllık faizlerinin 2,60’lara gerilediğini görmüştük.

ABD’de 162.000 kişi olarak açıklanan tarım dışı istihdam rakamı, 185.000 olan ortalama beklentinin altında kaldı ve Mayıs ile Haziran ayı rakamları da aşağı yönde revize edildi. Buna rağmen işsizlik oranının yüzde 7,5’den yüzde 7,4’e gerilediğini ve ayrıca son üç aylık ortalamanın 175.000, altı aylık ortalamanın ise 200.000 seviyesinde bulunduğunu not ediyoruz.

Beklenenden daha iyi gelen ABD ISM üretim endeksinden sonra, önceki gün açıklanan ISM Hizmet endeksi de beklentileri aşarak büyümeye yönelik olumlu sinyal verdi.

Geçen hafta açıklanan ABD Haziran ayı dış ticaret açığı ise beklentilerin altında gelerek Ağustos sonunda açıklanması beklenen ABD 2. çeyrek GSYH’da yukarı yönlü bir revizyon olasılığını artırmış olabilir.  

Daha önce de ifade ettiğimiz gibi büyük resme bakacak olursak küresel piyasalarda FED’in daha "güvercince" olarak nitelendirebileceğimiz açıklamaları sonrası genel itibarıyla borsaların ve global bono faizlerinin olumlu etkilendiğini gördük. Bu anlamda bazı ekonomik endekslerin artışı, önümüzdeki dönemde gelişmekte olan ülkelerin büyüme performansının daha iyi olabileceği şeklinde sinyaller veriyor olabilir. Bu ortam gelişmiş ülke borsaları ve aralarında Türkiye'nin de bulunduğu gelişmekte olan piyasalar açısından daha olumlu bir ortam anlamına geliyor. Bu bağlamda Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) tarafından açıklanan Haziran sanayi üretimi verisinin piyasa beklentilerinin ötesinde bir büyümeye işaret ettiğini de dikkat çekmek istiyoruz.

Çok fazla dikkat çekmese de Japonya’daki gelişmelerin de yakından takip edilmesinde yarar olduğunu düşünüyoruz. Dün sabah açıklanan 2. çeyrek GSYH büyümesi beklentilerin biraz altında kaldı. Daha önemli bir konu ise Japonya’da satış vergisi oranı ile ilgili yaşanan tartışmalar. Bu tartışmaların özellikle Japonya Yeni üzerindeki etkisini yakından izlemenin faydalı olabileceğini düşünüyoruz.

Tüm yazılarını göster