Olimpiyat Stadı’nda neler oldu?

Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Beşiktaş ile Galatasaray arasında oynanan derbi, karşılaşmanın uzatma dakikalarında taraftarların sahaya girmesi nedeniyle hakem Fırat Aydınus tarafından tatil edildi. Görünürde bu denli büyük bir öfke patlamasını gerektirecek bir sebep yokken, Beşiktaş taraftarının takımını yakması herkes gibi beni de şaşırttı. Şimdi sizlere hiç kendi yorumumu katmadan Beşiktaş taraftarlarının sosyal medya ve çeşitli internet kanalları (forum, blog, vs.) üzerinden sordukları soruları yazacağım. Bu soruların doğru cevapları kimdedir bilemiyorum. Ancak okuduğunuzda sizin de içinizin daralacağını tahmin ediyorum:

1- Siyah-beyazlı bir kısım taraftarın Gezi olayları sırasında verdikleri desteğe tepki olarak, ligin 3. haftası oynanırken “1453” adıyla muhafazakâr bir tribün grubu kuruldu. Galatasaray maçının ikinci devresinde tribünde çıkan kavgalarda ve Beşiktaş tribünlerinden duymaya hiç alışkın olmadığımız dini içerikli sloganlarda bu grubun rolü var mıydı?

2- Beşiktaş tribünlerinden bazı önemli isimlerin iddia ettiği gibi derbi öncesi 5 bin bilet dağıtıldı mı? Dağıtıldı ise ücreti mukabili mi verildi? Bu biletleri alanlar kimlerdir?

3- Beşiktaşlı taraftarların “Maça girerken üstümüzü arayan olmadı” şeklindeki beyanları gerçeği yansıtmakta mıdır? Maç sonunda tribünlerde yanan meşaleler bu durumun bir göstergesi sayılabilir mi?

4- Derbiden bir gün önce gazetelere ve internet portallarına yansıdığı kadarıyla karşılaşmada görevlendirilen “4 gizli savcı” olduğu yazıldı, çizildi. Bu sezon başlatılan uygulamada 4 savcının birden görevlendirilmesi seyirci sayısının çokluğu ile mi bağlantılıydı yoksa yetkili makamlara bir olay çıkabileceği istihbaratı mı gelmişti?

5- Beşiktaşlı olduğu kamuoyunca bilinen ve Beşiktaş’ın tarafı olduğu her derbide, vicdanen “tarafsız maç yönettim” diyebilmek için kantarın topuzunu kaçıran Fırat Aydınus, bu karşılaşmaya neden atandı? MHK neden “bile bile lades” dedi?

6- Maç içerisinde yapılan bariz hakem hataları, bilhassa Galatasaray’ın attığı ikinci golden önce Burak Yılmaz’ın topu koluyla önüne düşürmesi sahadaki altı hakemin hiçbirisi tarafından nasıl oldu da görülemedi? Bir hafta önce Bülent Uygun’un “Fırat Aydınus, daha maç oynanırken altıncı hakeme ‘Penaltı olmadığını neden söylemiyorsun?’ diyor. Görmediği pozisyona penaltı veriyor. Bir daha maçlarımıza gelmesin” dediği bir ismi ödüllendirircesine derbiye tayin eden MHK, tavrını devam ettirecek mi?

7- Hafta arası dilden dile dolaşan “Beşiktaş 4’te 4 yaptı ama yalnız bırakmazlar. Fenerbahçe ya da Galatasaray olmadan şampiyonluk yarışı kimsenin işine gelmez” şeklindeki açıklamalar kime aittir? Doğruluk payı var mıdır? Türk futbolunun âli menfaatleri, yeni bir Cem Papila olayını farklı bir versiyonla sahneye mi koydurdu?

Maçta böylesine ciddi olaylar çıkmışken, ülkede futbolun gündemi futbol dışındaki her konuya kanalize olmuşken, maç hakkındaki görüşlerimi aktarmam ne kadar doğru olur bilemiyorum. Yukarıdaki soruları sorarken “hiç kendi yorumumu katmadan” şeklinde bir ibare kullandım. O halde kendi yorumlarımı da maç hakkında sarf edeyim. Beşiktaş ligde 4 maçını kazanmasını, hiç geri adım atmayan oyun anlayışına borçlu idi. Galatasaray karşısında bulduğu golden sonra ve özellikle ikinci yarının genelinde iki pası üst üste yapamayan, sürekli geri adım atan bir takım izledim. Fırat Aydınus’un maçı çığırından çıkardığı görüşüne şiddetle katılıyorum ama zahmet olmazsa Beşiktaşlı futbolcular şu maçın kasetini alıp bir izlesinler. İkinci 45 dakikadaki oyunlarından memnun iseler, kalan 29 haftada “Biz şampiyon olacağız” cümlesini ağızlarına almamaları gerekir.

5. HAFTANIN SEYRİ

Manisa’da bileği bükülmüyor

Spor Toto Süper Lig’in 5. hafta mücadelesinde Akhisar Belediyespor evinde Gaziantepspor ile karşılaştı. Manisa 19 Mayıs Stadı’nda oynanan mücadeleyi ev sahibi ekip 2-0’lık skorla kazandı. Karşılaşma boyunca etkili bir görüntü çizen Akhisar’a galibiyeti getiren golleri 34. dakikada Oumar Niasse Baye ile 90. dakikada Kenan Özer attı. Bu skorun ardından Akhisar Belediye evinde oynadığı 3 maçtan da galibiyetle ayrıldı ve puanını 9 yaptı. Gaziantepspor ise 1 puanla ligin dibindeki yerini değiştiremedi. Spor Toto Süper Lig’in 6. haftasında Akhisar deplasmanda Bursaspor ile karşılaşacak, Gaziantepspor ise evinde Kardemir Karabükspor’u konuk edecek.

Gol sesi çıkmadı

Süper Lig’in 5. haftasının açılış maçında Kardemir Karabükspor ile Kayseri Erciyesspor karşı karşıya geldi. Dr. Necmettin Şeyhoğlu Stadı’nda oynanan karşılaşma 0-0 beraberlikle sona erdi. Mücadelede iki takım da yakaladığı pozisyonları gole çeviremezken, Karabükspor daha baskın olan taraftı. Öte yandan mücadelenin 79. dakikasında Karabükspor’dan Uğur Uçar, ikinci sarıdan kırmızı kart görerek oyun dışında kaldı. Bu sonucun ardından Karabükspor 8 puana yükselirken, Kayseri Erciyesspor ise puanını 5’e çıkardı. Bir sonraki hafta ise Karabükspor Gaziantepspor deplasmanına çıkarken, Kayseri Erciyesspor ise Kayserispor ile karşı karşıya gelecek.

Konyaspor “üçlük” attı

Spor Toto Süper Lig’in 5. haftasında Torku Konyaspor ile Gençlerbirliği karşı karşıya geldi. Atatürk Stadı’nda oynanan karşılaşmayı Torku Konyaspor 1-0 kazanarak üç puanı hanesine yazdırdı. Torku Konyaspor’a galibiyeti getiren tek golü 45. dakikada Erdal Kılıçarslan kaydetti. Yıldız golcü Gekas, geçtiğimiz haftanın ardından bu maçta da müsait pozisyonlardan yararlanamadı. Öte yandan mücadelede 71. dakikada Torku Konyaspor’dan Selim Ay, kırmızı kart görerek takımını maçın son 20 dakikasında 10 kişi bıraktı. Bu sonucun ardından Torku Konyaspor, sezonun ikinci galibiyetini alarak 6 puana yükseldi. Gençlerbirliği ise 4 puanda kalarak istikrarsız performansını sürdürdü.

Deplasman fatihi Kasımpaşa

Spor Toto Süper Lig’in 5’inci haftasında Sivasspor ile Kasımpaşa karşı karşıya geldi. Sivas 4 Eylül Stadı’nda oynanan maçı Kasımpaşa 2-1’lik skorla kazandı. Kasımpaşa’nın gollerini 18’inci dakikada Oscar Scarione, 43’üncü dakikada Tabare Viudez attı. Sivasspor’da Manuel da Costa 45’inci dakikada frikikten maçın sonucunu tayin etti. Ev sahibi ekip, ikinci yarıda Kasımpaşa kalesini ablukaya almasına rağmen beraberlik golünü bulamadı. Bu skorla Sivasspor 6 puanda kalırken, Kasımpaşa puanını 9’a yükseltti. Sivasspor gelecek hafta Sanica Boru Elazığspor’un konuğu olacak. Kasımpaşa ise Eskişehirspor’u konuk edecek.

10 kişilik zafer

Süper Lig 5. hafta maçında Eskişehirspor ile Medical Park Antalyaspor karşı karşıya geldi. Eskişehir Atatürk Stadı’nda oynanan zorlu mücadelede gülen taraf 2-1’lik skorla ev sahibi Eskişehirspor oldu. Maçın 11. dakikasında Eskişehirspor yeni transferlerinden Cristobal Jorquera’nın golüyle 1-0 öne geçti. Medical Park Antalyaspor, 51. dakikada Lamine Diarra’nın golüyle maçta durumu 1-1 yaptı. Karşılaşma eşitlikle devam ederken, Eskişehirspor’dan Hürriyet, 80. dakikada Diarra’ya yaptığı müdahale sonrasında kırmızı kartla oyun dışında kaldı. Antalyaspor karşısında bir kişi eksik mücadele eden Eskişehirspor, 86. dakikada genç oyuncu Aytaç’ın golüyle 3 puanı hanesine yazdıran taraf oldu.

Rizespor 5’te 4 yaptı

Spor Toto Süper Lig’in 5. haftasında Çaykur Rizespor’la Bursaspor karşı karşıya geldi. Ev sahibi Çaykur Rizespor, ilk yarıda bulduğu gollerle sahadan 2-1’lik galibiyetle ayrıldı ve 5. maçında 4. galibiyetini aldı. Mücadelede Çaykur Rizespor’a galibiyeti getiren golleri 9. dakikada Sercan Kaya ve 17. dakikada Florin Cernat kaydetti. Bursaspor’un ilk devrenin son dakikasında Pablo Batalla ile bulduğu tek gol ise teselliden öteye gidemedi. Bu sonucun ardından Çaykur Rizespor, 12 puana yükselerek 5. maçında 4. galibiyetini almayı başardı. Bursaspor ise 4 puanda kalarak bu sezonki 3 yenilgisini yaşadı. 6.haftada Rizespor Galatasaray ile deplasmanda karşılaşacak. Bursaspor sahasında Akhisar’ı ağırlayacak.

Fenerbahçe sürklase etti

Fenerbahçe, ligin beşinci haftasında sahasında ağırladığı Elazığspor’u 4-0’lık farklı skorla geçti. Sarı-lacivertlilerde, Cristian’ın dönüşüyle Mehmet Topal, Meireles ve C.Baroni’den oluşan üçlü, savunma anlamında çok daha “güven verici” gözüktü. Takıma dönen bir başka isim olan Moussa Sow ise attığı 3 gol ile maçın tartışmasız yıldızı oldu. Ersun Yanal bu maçta da 4-2-1-3 sistemini bozmazken, öğrencileri Elazığspor’un açık oyunundan faydalanarak çok sayıda pozisyona girdiler. Konuk takımda Trond Sollied’in cesur oyun planı takımı adına netice vermedi. 4-1-4-1 düzeninde sahaya yayılan bordo-beyazlılar, bilhassa iki kanattan Serdar Gürler ve Serdar Özkan ile etkili olmaya çalıştılarsa da etkisiz kaldılar. Formda golcü Deniz Yılmaz da fizikli Fenerbahçe defansı arasında kayboldu.

Tüm yazılarını göster