Okumayan kız çocukları için çözüm: Tarımcılık

DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

Doğu Bengal, Hindistan’ın en fakir bölgelerinden birisi. 

Tabi ki bu durumdan en fazla etkilenen, dünyanın bir çok ülkesinde olduğu gibi, genç kızlar. Doğu Bengal’de her beş kız çocuğundan birisi, 15 yaşına gelmeden evlendiriliyor.

Landesa, Seattle merkezli kar amacı gütmeyen bir kuruluş. 

Dünya genelinde fakir ailelerin toprak haklarını korumaya odaklanan Landesa, Doğu Bengal’deki kız çocukları için bir çözüm üretmiş: Tarımcılık.

Son üç yılda Landesa’nın “Security For Girls Through Land Project- Toprak Projesi Yoluyla Kızlar İçin Güvenlik” (SGTLP) girişimine katılanların sayısı 48 bine ulaşmış. Projenin amacı Doğu Bengal’de yaşayan genç kızları sahip oldukları toprak hakları konusunda eğitmek ve kızların bu topraklarda çalışıp, ailelerini besleyebilmelerini sağlamak.

Bangladeş ile Butan’a sınırları olan Doğu Bengal’de tarımcılık aslında bir yaşam biçimi; fakat pirinç, buğday ve hardal bitkisi üretiminin yapıldığı alanlar, genellikle açık ve büyük tarım alanlarından oluşuyor. Evlerin arka bahçelerinde ise pek fazla tarım yapılmıyor. 

Landesa işe bu alışkanlığı değiştirmekle başlamış. Genç kızlara ve ailelerine tohum ekmeyi öğretmiş.

Bugün genç kızlar, kendi evlerinin bahçelerinde yetiştirdikleri ürünleri yerel pazarlarda satıyor ve kendi paralarını kazanıyorlar. Bu sayede aileleri için finansal yük olmuyorlar ve erken yaşta evlendirilmek zorunda da kalmıyorlar.

Toprak hakları
Landesa’nın etkin olduğu önemli bir konu da, genç kızları sahip oldukları toprak hakları konusunda bilgilendirmek. 
Doğu Bengal’de, eğer tapunun üzerine kadının adı yazmıyorsa, kocalar eşlerine haber vermeden toprak satışı gerçekleştirebiliyor. Oysa araştırmalar, hakları güvence altında olan kadınların, çocuklarını daha iyi beslediğini; çocukların eğitimine daha fazla para ayırdığını ortaya koyuyor. Bu da fakirliğin azalmasına neden oluyor.

Landesa’nın projesine katılan genç kızlara bakıldığında; daha fazla sayıda genç kızın eğitimine devam ettiği; evliliği ertelediği ve haklarına sahip çıktığı görülüyor.

Proje sorumlularının dediği gibi; “Genç kız bahçede çalıştığında, toprağa bağlanır; böylece toprak sahibi olmayı daha fazla hakeder.” 

1.4 milyon genç kız hedefleniyor
Genç kızlar SGTLP’nin grup toplantılarına katılıp mülkiyet hakları ve insan hakları konusunda eğitim alıyorlar. Landesa’nın bu başarılı girişimi Doğu Bengal hükümeti tarafından da destekleniyor. Landesa ile birlikte çalışan hükümetin hedefi önümüzdeki üç sene içinde 1.4 milyon genç kızın projeye katılmasını sağlamak. Landesa aynı zamanda bu projeyi tüm Hindistan geneline yaymayı planlıyor. Proje ekonomik kazancın yanı sıra, genç kızların kendilerine olan güveninin artması ve ailelerin kız çocuklarına farklı bakmayı öğrenebilmesi açısından çok önemli.

Çünkü,13 yaşında evlendirilen Chandana’nın ailesi, çok büyük bir yanlış yaptığını kabul etse de, bugün iki çocuk annesi olan Chandana, kızlarını çok sevmesine rağmen, “Okula gidebilirdim ve daha iyi bir hayatım olabilirdi” diyor.
 

Tüm yazılarını göster