Öğrencilerimizin sigorta güvenceleri

Can KANTAR SEKTÖRÜN İÇİNDEN cankantar@gmail.com

Çocuklarımız hayatımızın en değerli varlıkları. Bütün çalışmalarımız onlar için. Kendimiz yemeyiz onlara yediririz, kendimiz içmeyiz onlara içiririz. Onlar her şeyin en iyisine layıklar. En iyi giysileri alırız, en iyi okullarda okuturuz. Varımızı yoğumuzu onlar için harcarız. Buraya kadar tamam. Harcarız harcamasına ama, biz anne baba olarak onlara bu harcamaları yapabilmek için düzenli bir gelire ihtiyacımız var. Dünyanın bin türlü hali var. Başımıza bir kaza gelir hayatımızı kaybedebiliriz, ya da çalışamaz hale gelebiliriz. O zaman çocuklarımızın halini düşünebiliyor musunuz ? Okul paraları nasıl ödenecek, harçlıklarını nasıl vereceksiniz ? Bunlar tabii ki kötü senaryolar, Allah Korusun ama hiç kimse bu durumu düşünmüyor, hatta kendine yakıştırmıyordur bile. Ama ne yazık ki her gün onlarca, yüzlerce binlerce, insan ölüyor veya sakat kalıyor. Ve unutmayalım ki onların da birçoğunun çocukları var.

2011-2012 Eğitim ve Öğrenim yılı Eylül'de başlıyor. Çocuklarımız okula gidecekler, hem biz, hem de onlar hergün birçok riskle karşıkarşıya geliyoruz. Biz anne-baba olarak çocuklarımızın sigorta güvencesinde olması için birkaç enstürüman var. Ben öncelikle çocuklarınıza bir sağlık sigortası yaptırmanızı öneririm. Bunu yaptırırken anne veya babanın da sağlık sigortası yaptırması gerekiyor. Sadece yatarak teminatını satın alırsanız çok uygun fiyata sağlık sigortası yaptırabileceğinizi söyleyebilirim. Şayet bunu yaptıracak gücünüz yoksa en azından bir Ferdi Kaza Sigortası yaptırmalısınız çocuklarınıza. Okula giderken gelirken, okuldaki küçük riskleri içeren bu sigorta poliçesi çok uygun fiyatlara alabilirsiniz. Teminat kapsamına göre yıllık 50 TL veya 100 TL'ye Ferdi kaza sigortası yaptırabilirsiniz. Bu paraları nerelere vermiyoruz ki, üstelik bir sefer vereceğiz. Bunu yaptıran özel okullar olduğunu biliyorum. Fakat bunların yaygınlaşması gerekir, toplu yapıldığında çok daha uygun fiyatlara Ferdi Kaza Sigortası yaptırabilirsiniz. Günlük küçük ve beklenmedik kazaları ambulans dahil, tıbbi müdahale teminatı içeren  sigortalardır bunlar.

Eğitim Güvence Sigortası

Özellikle okuyan çocuklarımız için yaptırabileceğimiz bir diğer sigorta ürünü ise " Eğitim Güvence Sigortası". Siz anne-baba olarak çocuğunuzun eğitim süreci boyunca yıllık gerekli parayı  hesaplıyorsunuz.  Diyelim ki okul, kitap, servis ve harçlıkları hesaplıyorsunuz. 8 yıllık bir dönem ise bu seçiminiz ile birlikte bir sigorta acentesine gidiyorsunuz. Diyelim ki yıllık 30 bin TL'lik bir risk var, bu 8 veya 4 yılı kapsıyor. Buna göre bir prim hesaplıyorlar. Ya azalan primlerle 8 yıla yayarak, ya da bir seferde bu primi ödeyebiliorsunuz. Sonrasında Allah Korusun sizin başınıza bir şey geldiğinde vefat veya sakat kalınması durumunda sigorta şirketiniz her yıl bu ödemeleri size düzenli yapıyor. Böylece çocuğunuzun eğitimi kesintisiz devam etmiş oluyor. Kimse vefat etmeyi, sakat kalmayı kendine yakıştıramaz ama, dünyanın bin türlü hali var. Ve bu konuda çok örnek var yaşanmış.

Hayat sigortaları çocuklarınız için

Ya da çocuğunuza bir birikim yapmak isteyebilirsiniz. Bilindiği gibi Bireysel Emeklilik Sistemin de 56 yaş zorunluluğu var. Fakat Hayat Sigortalarında böyle bir zorunluluk yok.Çocuğunuz ilköğretime başladığında en az 11 yıl sistemde olmak koşulu ile yüksek öğrenimi için gerekli birikimi şimdiden başlayarak yapabilirsiniz. Diyelim ki her ay belirli bir ödeme yaptınız. Hayat sigortalarındaki biriken para ile çocuğunuz yurtdışında master yapmaya gidebilir. Bu arada Hayat Sigortalarında anne-babanın başına bir risk gelmesi durumunda toplu bir tazminat ödenmesi de söz konusu. Çocuğunu düşünen ve yaşamın gerçeklerini bilen kişinin bu saydıklarımı göz ardı etmesi imkansız. Siz yaptırmasanız da bir sigorta danışmanına gidip bu sigorta ürünleri ile ilgili detaylı bilgi almanızı öneririm. Şimdiden tüm okurlarıma güvenli sağlıklı sigortasız kalmadan, sigortaya ihtiyaç duymayacağı nice bayramlar dilerim. Bayramınız kutlu olsun…

Tüm yazılarını göster