Ocak ayında ihracat yüzde 8.6 arttı

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Ocak ayında ihracat yüzde 8.6 oranında arttı. İthalat artışı ise yüzde 2.6 oranında.

2013 yılının ocak ayında ihracat artışı yüzde 11.2 oranında, ithalat artışı yüzde 7.6 oranında idi. Ocak ayında ihracat artışımız da, ithalat artışımız da geçen yılın gerisinde. İthalat daha az arttı diye sevinelim, ihracat daha az arttı diye üzülelim.

Ne olur ise olsun ihracat gelirinin ocak ayında yüzde 8.6 oranında artması iyidir. İyidir ama, ocak ayı ihracatı genelde yılın tamamı için bir işaret veremiyor.

Örneğin gene yıl ocak ayında ihracat yüzde 11.2 oranında artınca sevinmiştik. Ama 12 ayın sonunda bir de baktık, yıllık ihracat yüzde 0.4 oranında azalmış.

2014 Ocak ayında ihracat geliri 12 milyar 472 bin dolar. Bir yıl önce aynı ayın ihracat gelirinin 991 milyon dolar üzerinde.

İhracatta önde gelen sektörler motorlu kara taşıtları, makine ve kazan üreten, örme giyim eşyası üreten, demir ve çelik üreten, elektrikli makine üreten sektörler.

2014 yılında bu toplam 991 milyon dolarlık ihracat artışına motorlu kara taşıtları sektöründeki ihracat artışının katkısı 134 milyon dolar, makine ve kazan üreten sektörün katkısı 132 milyon dolar, örme giyim eşyası sektörünün katkısı 115 milyon dolar, plastik ürünleri sektörünün katkısı 81 milyon dolar, demir çelik eşya üreticilerinin katkısı 80 milyon dolar, elektrik makine üreten sektörün katkısı 63 milyon dolar, yaş meyve ve sebze ihracatçılarının katkısı 40 milyon dolar dolayında. Katkının diğer kısmı başka sektörlerden geliyor.

Ekonomideki yavaşlamaya rağmen, ithalatın gerilememesi ocak ayında yüzde 2.6 oranında da olsa artış göstermesi dikkat çekiyor.

İthalatta önde gelen mal grupları, petrol, gaz, kömür gibi enerji ürünleri, makineler, kazanlar gibi yatırım malları, hurda demir çelik, elektrikli makineler ve plastik maddeler.

Bir yıl öncenin ithalatı ile karşılaştırıldığında, yatırım malları ithalatının değişmediği, ara malı- ham madde ithalatının az da olsa arttığı, tüketim malı ithalatında bile artış olduğu görülüyor.

Bu tabloda ocak ayı ithalat rakamları, ekonomide geçen ocak ayına göre bir daralma işareti vermiyor. Hatta ekonominin geçen ocak ayının az da olsa üzerinde bir çizgide olduğuna işaret ediyor.

İthalat rakamları tartışılırken son zamanlarda devamlı altın ve kıymetli taş ithalatı gündeme geliyor. 2012 Ocak ayında 772 milyon dolar olan altın ve kıymetli taş ithalatı 2013 Ocak ayında 453 milyon dolara geriledi. Buna karşılık ihracat da azaldı. İhracat geliri 689 milyon dolardan 507 milyon dolara indi.

İhracatta en büyük pazarımız Almanya. Almanya’ya yapılan ihracat ocak ayında yüzde 20 arttı. Almanya’dan sonra büyük pazar sıralamasında Irak, İngiltere ve İtalya var. İhracatımızın yüzde 44’ünü Avrupa Birliği ülkelerine yapıyoruz. Ocak ayında AB pazarına yapılan ihracat yüzde 23.7 büyüdü. Pazar payı yüzde 44 oldu.

İthalatta enerji bağımlılığı nedeniyle Rusya’dan yapılan ihracat ilk sırada ama ondan sonra Çin geliyor. Çin’in ucuz malları giderek ithalat faturamızı büyütüyor. 2012 Ocak ayına göre Çin’den yapılan ihracatta yüzde 5.0 artış var.

Son bir bilgi: Toplam ihracat gelirimizin sadece yüzde 3.7’sini yüksek teknolojisi ürünler oluşturuyor. İhracat gelirimizin yüzde 60’ı ortanın altı ve düşük teknolojili ürünler. İşte bunun için gelişmekte olan ülkelerden gelen ucuz ürünlerle rekabette zorlanıyoruz.

Tüm yazılarını göster