Nüfus projeksiyonları

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com
 
TÜİK geçen hafta sonu "2013-2075 Dönemi Nüfus Projeksiyonları" çalışmasını yayınladı.
 
Projeksiyonun özeti şu: Bugünkü doğurganlık oranı ile nüfusumuzun beklenen hızda artması imkansız. Buna ek olarak bugünkü doğurganlık oranı ile nüfusumuz giderek yaşlanacak. 65 Yaş üstü nüfusun toplam nüfustaki oranı artacak.
 
TÜİK'in çalışması Sayın R.T.Erdoğan'ın önce 2 çocuk derken sonra 3 çocuk demeye neden başladığını açık olarak ortaya koyuyor.
 
TÜİK çalışması 3  senaryoya dayanıyor.
 
1) Birinci senaryoya  göre toplam doğurganlık hızının doğal akışı içinde azalıp, 2050 yılında 1.65'e düşecek  ve 2050 yılından sonra artışa geçerek 2075 yılında 1.85  olacak.
 
2) İkinci senaryoya göre toplam doğurganlık hızının kademeli olarak 2020 yılında 2.11'e, 2050 yılında ise  2.50'ye çıkacak, 2050 yılından sonra da 2075 yılına kadar sabit kalacak.
 
3) Üçüncü senaryoya göre  toplam doğurganlık hızı artarak 2050 yılında 3'e ulaşacak  ve 2075 yılına kadar sabit kalacak.
 
 
 
Doğurganlık oranı düştükçe nüfus artışı yavaşlıyor, yaşlı nüfusun toplam nüfus içindeki ağırlığı artıyor.
 
TÜİK'in açıklamalarına göre 2013 yılında toplam doğurganlık oranı kadın başına 1.99 dur. Nüfus artış hızı yüzde 1.12 dir.  Mevcut doğurganlık alışkanlığı devam ederse doğurganlık oranı 2023'de 1.83 çocuğa, yıllık nüfus artış hızı yüzde 0.84'e düşecektir.
TÜİK'in çalışmasında önümüzdeki yıllarda hangi illerin nüfusunun artacağı veya eksileceği konusunda da tahminler yer alıyor.
 
Nüfus projeksiyonları ekonomik ve sosyal bakımdan önemli.
 
Günümüzde ülkeler nüfuslarının azalmasını ve yaşlanmasını istemiyor. Bizim de istemememiz normal.
 
Fakat nüfus artışı demek, doğacak çocuklara sağlıklı yaşam ortamı sağlamak demek. O da yetmiyor. Besleyeceksiniz. Okutacaksınız. İş bulacaksınız. İnsanca yaşam şartı sağlayacaksınız.
 
Nüfus projeksiyonu çalışması iş çevreleri için de önemli. Bu projeksiyonlara bakan işadamları pozisyon alacak. Üretimini nüfusun yapısına göre ayarlayacak.
Okuyucularıma TÜİK'in internet sitesinden çalışmanın tamamını incelemelerini tavsiye ederim. Çünkü çalışmada çok yararlı bilgiler var.
 
Tüm yazılarını göster