Nonda'ya rağmen 3 puan

Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Ali Sami Yen Stadında oynanan Galatasaray - Gaziantepspor karşılaşması, ilk 45 dakikası itibariyle beklentilerimizi karşılamadı. Karşılaşma öncesi düşüncemiz, Galatasaray'ın oyunu rakip ceza alanı çevresine yıkarak, kırmızı-siyahlıların ise etkili kontrataklar geliştirerek gol bulabileceği yönünde idi. Her ne kadar takımlar ilk 20 dakika içinde karşılıklı olarak ikişer net pozisyonu harcadılarsa da ilk yarıdaki "ofansif zenginlik" bu akınlarla sınırlı kaldı. Gaziantepspor cephesinde Julio Cesar'ın merkezi santrfor olarak görevlendirildiği hücum hattı kanatlarda Olcan ve Ahmet Arı ile destekleniyor ve bu hattın gerisindeki Zurita, Serdar, Erman üçlüsü orta alanın yükünü çekiyordu. Buna mukabil Galatasaray'da Rijkaard, kupa maçlarında etkili bir futbol ortaya koyan kadroyu bozmak istememiş, sadece Servet'in yanında Neill'e görev vererek takımını sahaya sürmüştü. Sarı-kırmızılı takımda Elano'nun bir kez daha Mustafa Sarp'a yakın oynaması sarı-kırmızılı taraftarlar üzerinde defansif kaygılar yarattıysa da Ahmet Arı'nın 34. dakikada gördüğü kırmızı karttan sonra bu endişeler boşa çıktı. Kırmızı-siyahlı genç futbolcu, bir anlık öfkesinin bedelini oyun dışı kalarak ödediği gibi kalan dakikaları baskı yiyerek geçiren takımına da faturanın bir kısmını ödetti. Kırmızı kart sonrası Julio Cesar De Sousa'yı ileri uçta tek bırakmak zorunda kalan Gaziantepspor, 4-3-3'ten 4-4-1 sistemine yumuşak bir geçiş yaptı.

İkinci 45 dakikaya da baskılı şekilde başlayan Galatasaray'da bu maç için Arda'nın yıldız apoletlerini ödünç alan Caner'in etkili futboluna tanık olduk. Sol bekte adeta harcandığı maçların aksine, kendine güveni üst düzeyde olan bu futbolcu çabukluğu ve adam eksiltme özelliği sayesinde önce sol kanattan daha sonra ise göbekten geliştirdiği ataklarla rakip defansı karıştırdı. Günün "facia" isimlerinden Nonda'nın 59'da kaçırdığı penaltıyı da Caner Erkin yaptırdı. Bu karşılaşma öncesi görüşümüz; Galatasaray'ın eksik kadrosuna rağmen dripling yetenekleriyle öne çıkan futbolcuları sayesinde Gaziantepspor defans yerleşimini bozacağı ve çok pozisyon bulacağı şeklindeydi. 90 dakika geneline bakınca sarı-kırmızılıların hatırı sayılır gol pozisyonlarından Nonda'nın formsuzluğu sebebiyle yararlanamadığını görüyoruz. Futbol kamuoyunun geneli Jo'nun gelişini "Nonda'yı hırslandıracak bir faktör" olarak görürken bu futbolcunun her geçen gün geriye gitmesi kafalarda soru işaretleri yaratıyor. Galatasaray yönetiminin olası bir Giovanni Dos Santos hamlesi, Nonda'nın Gaziantepspor maçındaki performansından sonra taraftar nezdinde de iyice haklı temellere dayanacak. Anlayacağınız, bu maçtaki kötü performansı nedeniyle bir ara taraftarlardan da tepki gören Nonda bir anda "en zayıf halka" halini almış durumda.

Defansın yeni ismi Lucas Neill'e gelirsek, ilk maçı itibariyle etliye sütlüye karışma işini daha çok Servet Çetin'e bıraktığını ve bizce doğru yaptığını söyleyelim. Galatasaray'lı yöneticilerin bu transferin yapılmasına önemli bir gerekçe olarak gösterdiği "geriden oyun kurma" konusu ise hala değerlendirilmeye muhtaç. Gaziantepspor'un 10 kişi kaldıktan sonra zorunlu olarak kendi yarı alanında savunmaya çekilmesi Lucas Neill'i tüm yönleriyle izlememize mani oldu. Haftalar ilerledikçe bu futbolcu hakkındaki yorumlarımız da genişlik kazanacak. Bu noktada, Avustralya milli takım formasını 50 kez giymiş, neredeyse futbol hayatının tamamını Ada'da geçirmiş Lucas Neill'i değil, Galatasaray forması altındaki Lucas Neill'i değerlendireceğimizi belirtmeliyiz. Yoksa Galatasaray son dönemde öyle isimlerle anlaşmaya başladı ki, bu isimleri "sarı çizmeli Mehmet Ağa" nitelemesiyle masaya yatırmak bile abesle iştigal.

Madalyonun Gaziantepspor yüzünü çevirdiğimizde, ara transfer döneminin sonuna yaklaşılmasına rağmen Jose Couceiro ve yönetimin takımı henüz organize bir görüntüye kavuşturacak hamleleri yapamadığını görüyoruz. Tabata'nın astronomik bir bedelle Beşiktaş'a satılmasının ardından doğan oyun kurucu boşluğu, her geçen gün büyüyor ve bu esnada puanları da yutuyor. Format gereği Julio Cesar'ı desteklemekle görevli isimlerin de bekleneni verebildiği söylenemez. Julio Cesar yakınlarında duvar olacak kimseyi bulamayınca Gaziantepspor akınları da başlamadan bitiyor. Galatasaray karşısında 92 top kaybıyla oynayan takım, yatıp kalkıp maçı 1-0 kaybettiğine dua etmeli. Belki ilk dakikalarda Caner'in getirip Nonda'nın kafasına teslim ettiği top gol olsa ya da Nonda penaltıyı gole çevirebilse kaybedilen 3 puanın karşılığı skor tabelasında çok farklı biçimde yazılacaktı. Gol bölgesinde Beto gibi bir alternatif varken, birbiri ardına forvet transferi yapılması da bizce hata. Gaziantepspor bir an evvel Julio Cesar - Beto ikilisiyle 4-4-2 dizilişine geçmeyi denemeli ve ara transfer bitmeden yerli ya da yabancı bir "playmaker" ile kadrosunu takviye etmeli.

TEKNİK ANALİZ

(Trabzonspor - Sivasspor) Kanat akınları

Açıkçası ikinci yarının ilk maçında çok daha dirençli bir Sivasspor izleyeceğimizi tahmin ediyorduk. Yaptığı takviyelerle güçlenen kırmızı-beyazlı takım, ligin ilk yarısındaki ideal on birine yakın bir tertiple sahaya çıkan Trabzonspor karşısında çok zorlandı. Rakibine her alanda baskı uygulayan bordo-mavili takım kanatları da çok etkili biçimde kullanarak, neredeyse geliştirdiği her akında Sivasspor savunma yerleşimini bozmayı başardı. Prese dayalı temposunu uzun bir periyoda yaymayı başaran Trabzonspor, biraz da Sivasspor'un organize olma konusundaki sıkıntılarından faydalanarak maç boyunca üstünlüğünü devam ettirdi ve karşılaşmayı 3-1 kazandı. Etkili presin en büyük kanıtı olarak Trabzonspor'un 34 net top kaybına karşılık, Sivasspor'un 66 net top kaybı ile oynaması gösterilebilir.

Fenerbahçe kabustan uyandı

Turkcell Süper Lig'de ilk yarıyı lider bitiren Fenerbahçe, ikinci yarının açılış karşılaşmasında Denizlispor'u 3-1 yendi. Oldukça ağır bir zeminde oynanan karşılaşmaya iki takımda tutuk başlarken futbolcuların top sürmekte oldukça zorlandığı gözlendi. İlk 45 dakikada Fenerbahçe oyun olarak rakibine göre daha üstün olsa da bir türlü golü bulamadı ve takımlar soyunma odasına 0-0'lık beraberlikle gitti. 77'de sahneye çıkan Andre Santos attığı frikik golüyle takımını 1-0 öne geçirdi. 82. dakikada gelişen Denizlispor atağında Youla kişisel becerisiyle durumu 1-1 yaptı. Herkes maç bu skorla bitecek derken 86'da Guiza'nın içeriye çevirdiği topa ayak koyan Özer Hurmacı Fenerbahçe'yi yeniden üstünlüğe taşıdı. 90. dakikada Guiza ile bir gol daha bulan Fenerbahçe, karşılaşmayı da 3-1 kazanarak ikinci yarıya galibiyetle başladı.

Eskişehirspor üçlük attı

Turkcell Süper Lig 18. hafta karşılaşmasında Eskişehirspor kendi sahasında Manisaspor'u 1-0 mağlup etti. Eskişehirspor'a galibiyeti getiren gol, karşılaşmanın 69. dakikasında Adem Sarı'dan geldi. Eskişehirspor bu karşılaşmanın ardından ligdeki puanını 28'e yükseltti, Manisaspor ise 18 puanda kaldı. Eskişehirspor, ligde gelecek hafta Bursaspor ile deplasmanda karşı karşıya gelecek. Manisaspor ise kendi sahasında Ankaragücü'nü konuk edecek. Ege temsilcisinin teknik direktörü Mesut Bakkal maç sonrası yaptığı açıklamada; maçın iki takım için de ortada geçtiğini belirterek, golü bulan takımın kazanacağı bir maç oynandığını kaydetti. Rıza Çalımbay ise, "Yeni transferlerimiz ve sakat oyuncularımız takımdaki yerlerini aldığında daha iyi bir Eskişehirspor izleyeceksiniz." şeklinde konuştu.

Kurtarıcı Makukula

Turkcell Süper Lig'de 18. hafta maçında Kayserispor evinde Gençlerbirliği'in ağırladı. Kayseri Kadir Has Stadı'nda oynanan karşılaşma 1-1 berabere sona erdi. Konuk Ankara ekibi 68. dakikada Burhan Eşer ile maçta öne geçerken Kayserispor 90. dakikada, ligin en golcü ismi Makukula ile beraberliği yakaladı ve karşılaşma karşılıklı birer golle sona erdi. Ligin ilk yarısının flaş ekiplerinden olan Kayserispor bu sonuçla puanını 35'e yükseltirken Gençlerbirliği'nin puanı 27 oldu. Kayserispor'da kadro dışı bırakılan Ali Turan'ın olmadığı karşılaşmada, sarı kırmızılı ekip bir de kaleci sorunu yaşadı. Kaleci Souleymanou'nun Afrika Kupası'nda milli takıma gitmesi, yedek kaleci Yusuf'un sakatlanması ve Manisaspor'dan kiralanan Orkun'un sözleşmesinde sorun çıkması nedeniyle 3. kaleci Gökhan Değirmenci karşılaşmada forma giydi. PAF takımdan çağrılan kaleci Çağrı da yedek kaleci olarak görev aldı.

Gol sesi çıkmadı

100. yılında Avrupa kupalarına katılma hedefiyle yola çıkan fakat ilk yarıyı 15. sırada bitiren Ankaragücü, yeni teknik direktörü yönetimindeki ilk maçında da farklı bir görüntü çizemedi. İkinci yarıda birçok pozisyon bulan Diyarbakırspor, galibiyeti kaçıran taraf oldu. Özellikle ikinci yarının genelinde rakiplerine oranla üstün olan Ziya Doğan'ın öğrencileri girdikleri pozisyonlardan gol sesi çıkaramayınca, karşılaşma golsüz sona erdi. Bu sonucun ardından iki takım da sahadan birer puanla ayrılırken; Ankaragücü 14, Diyarbakırspor ise 13. sıraya yükseldi. Turkcell Süper Lig'in 19.haftasında Diyarbakırspor, evinde Trabzonspor'u ağırlayacak. Ankaragücü ise Manisaspor deplasmanında üç puan arayacak. Öte yandan Ankaragücü'nün Portekizli savunma oyuncusu Ricardo Costa ve Fransız orta saha oyuncusu Jerome Rothen ile yaptığı görüşmelerde önemli mesafe kaydettiği kaydedildi.

HAFTANIN TAKIMI : Trabzonspor

HAFTANIN İNCİSİ : "Kendimi dışardan izleseydim başarılı bulurdum." Yıldırım DEMİRÖREN

KARE AS   : Umut Bulut (Trabzonspor)

     Caner Erkin (Galatasaray)

     Daniel Güiza (Fenerbahçe)

Serkan Kırıntılı (Ankaragücü)

GOL KRALLIĞI  : 14 Gol - Ariza Makukula (Kayserispor)

 9 Gol - Harry Kewell (Galatasaray)

 9 Gol - Julio Cesar Sousa (Gaziantepspor)

 8 Gol - Gustavo Colman (Trabzonspor)

 8 Gol - Daniel Güiza (Fenerbahçe)

 7 Gol - Shabani Nonda (Galatasaray)

 7 Gol - Alex De Souza (Fenerbahçe)

 7 Gol - Andre Moritz (Kasımpaşa)

 6 Gol - Carlos Kahe (Gençlerbirliği)

 6 Gol - Mustafa Pektemek (Gençlerbirliği)

 6 Gol - Da Silva Bobo (Beşiktaş)

 5 Gol - Milan Baros (Galatasaray)

      5 Gol - Andres Mendoza (Diyarbakırspor)

      5 Gol - Franco Cangele (Kayserispor)

PUAN DURUMU

Takım  O   G   B   M    A     Y     P 

Fenerbahçe 18 13 1 4 34 18 40

Galatasaray 18 12 3 3 37 21 39

Bursaspor 17 11 2 4 34 17 35

Kayserispor 18 10 5 3 29 14 35

Beşiktaş 17 9 5 3 20 10 32

Trabzonspor 18 9 3 6 33 22 30

Eskişehirspor 18 7 7 4 22 16 28

Antalyaspor 18 8 3 7 27 21 27

Gençlerbirliği 18 7 6 5 24 18 27

İ.B.B.Spor 17 7 5 5 21 25 26

Gaziantepspor 18 6 6 6 22 21 24

Kasımpaşa 17 5 5 7 26 28 20

Diyarbakırspor 18 4 7 7 17 25 19

Ankaragücü 18 4 6 8 22 25 18

Manisaspor 18 4 6 8 16 20 18

Sivasspor 18 5 2 11 22 32 17

Denizlispor 18 1 4 13 12 31 7

Ankaraspor 18 0 0 18 0 54 0

HAFTANIN MAÇI

(Galatasaray - Gaziantepspor)

Kadro Değeri       Yaş Ortalaması

Galatasaray  : 130.300.000 Euro (28 Futbolcu)  Galatasaray  : 26,2

Gaziantepspor :  25.550.000 Euro (25 Futbolcu)  Gaziantepspor : 26,5

Tüm yazılarını göster