Federal Almanya Cumhuriyeti’nin son dönemlerde aldığı kararlar, akıllara, bu ülke 1970'li yıllara mı dönüyor sorusunu getiriyor. Hatırlanabileceği gibi, 1960'lı yıllardan 1970'li yılların ortalarına kadar Almanya, kapılarını yabancı işçilere açmıştı. Bu dönemde, başta Türkler olmak üzere, Yunanlı, Yugoslav, İtalyan, Portekiz ve İspanya'dan milyonlarca insan, çalışmak üzere Almanya'ya gitmişti. Yabancı işgücüne daha sonra kapılarını kapatan Almanlar, içinde bulunduğumuz günlerde kabul ettikleri yasa ile kapılarını çalışmak üzere gelen, ama nitelikli olma özelliği taşıması istenen insanlara yeniden açıyor.
Almanya'nın Sesi, Deutsche Welle'nin aktardığı bilgilere göre, Almanya’ya nitelikli işgücü göçünü kolaylaştırmayı hedefleyen yasa tasarısı Federal Meclis’te kabul edildi.
Angela Merkel başbakanlığındaki koalisyon hükümetinin hazırladığı göç yasa paketini görüşen meclis, yapılan oylamada, Almanya’ya nitelikli işgücünün gelmesini kolaylaştıran yasa tasarısını oy çokluğu ile kabul etti.
Yeni yasal düzenleme ile Alman ve Avrupa Birliği (AB) vatandaşlarının öncelikli olarak istihdam edilmesi şartı kaldırıldı.
Bugüne kadar işverenler, yurtdışından bir işe başvuran kişiyi istihdam edebilmek için, resmi makamlara bu işin bir Alman ya da AB vatandaşı tarafından yapılamayacağını nedenleriyle açıklaması gerekiyordu.
Yeni yasa, yeterli deneyime sahip olamayanların, deneyim ve beceri kazanabilmeleri için Almanya'da çalışmak isteyenlere 6 aylık staj olanakları da sağlıyor.
Bu yasa kabul edilemeden de uygulanan benzeri çalışmalarla, geride bıraktığımız yıl 27 bin insan, sahibi olduğu nitelikli işgücünü uygulayabilmek için Almanya’ya gelmişti.
Bu insanların arasında ise Türkler 4. sırada yer alıyor. Söz konusu insanlara Amerika'da uygulanan green card, benzeri bir oturma ve çalışma hakkı veren mavi kart verilerek, onların mesleklerini icra etmeleri sağlanıyor.
Ayrıca yeni yasa, Almanca bilen, öğretimlerini tamamlamış, mesleki yeterlilik belgesine sahip kişilerin, altı ay süreyle Almanya’ya gelerek iş ya da meslek eğitimi imkanı arama fırsatı da sunuyor.
Bu fırsattan yararlanabilmek için getirilen iki kriter, kişilerin altı ay boyunca kendi imkanlarıyla geçinebilmeleri için gerekli finansmana sahip olmaları ve öğretim ya da mesleki yeterlilik belgelerini ibraz edebilmeleri.
Bu uygulama ile dünyanın her yerinden gelenlere kapılarını açan Almanya, yılda ortalama 25 bin nitelikli iş gücü bekliyor.