Sigorta sektörü tüm verilerini bilgi işlem alt yapısında toplamaya başladığında birçok sorununun üstesinden gelmeye başladı. İlk olarak TRAMER kurularak oto sigortalarındaki tüm bilgiler ile veri tabanı oluşturulmuştu. TRAMER uygulaması ile artık teknoloji kullanılarak tüm bilgiler depolandı ve internet üzerinden poliçe kesilmeye başlandı. Bu uygulama sektöre çok önemli açılımlar sağladı. Sigorta sektörünün yaşadığı en son krizde elle kesilen poliçeler nedeniyle tüketiciler ve sigorta şirketleri zor duruma düşmüştü. Sonrasında kurulan TRAMER uygulamaları ile birçok ülkede bile örnek proje olarak gösterilirken birçok da ödül aldı. Kuruluşundan sonra TRAMER'e Müdür olarak atanan Mehmet Üst ise sigorta sektörünün teknoloji tarafında yıllarca hizmet vermiş bir kişi. TRAMER'e, sonrasında SAGMER, HAYMER ve HATMER isimlerinde üç kardeş daha gelince Sigorta Bilgi Merkezi adı ile bir çatı altında toplanmış da oldu. SAGMER ile sağlık sigortaları, HAYMER ile hayat sigortaları ve HATMER ile de hasar takip merkezi kurulmuş oldu ve bilgiler depolanmaya başlandı. Bu kuruluşların birçok işlevi olacak yakında. Sigorta sektöründe ihtiyaç duyulan tüm verilere ulaşılacağı için başta sigorta sahtekarlıkları olmak üzere birçok soruna çare bulunmuş da olunacak. TRAMER'in başarısını diğerlerinin de göstermesi bekleniyor.
Geçtiğimiz günlerde Sigorta Bilgi Merkezi Müdürü Mehmet Üst'ü ziyaret ettim. Son yenilikler ve gelişmeler hakkında bilgi almak istedim. Daha doğrusu geçenlerde sunumu gerçekleştirilen Morbidite hakkında bilgi almak istedim. Konu çok ilginç Türkiye'nin yaşam ve sağlık haritasının çıkarıldığını öğrendim. Cumhuriyet Tarihinde ilk kez böyle bir araştırma yapılıyor. Sigortacıları direkt olarak ilgilendirmesinin yanı sıra birçok kişi ve kuruluşa hizmet edecek veriler çıkacak ortaya. Bu araştırma ile ülkemizin hangi bölgesinde kimler ne kadar yaşıyor ve ölümlerin sebepleri bir bir tespit edilecek. Sağlık haritası ile de hangi bölgede insanlarımızın hangi hastalığa daha çok yakalandığı ortaya çıkarılıyor bu araştırma ile. Bu araştırmanın Cumhuriyet tarihinde ilk kez yapılması düşündürücü. Bu görev sigortacılara verildi. Sosyal Güvenlik Kurumu'ndaki 500 milyona yakın veri analiz edildi. SGK'daki bilgi işleme geçildikten sonraki bu veriler hangi cinsiyette, kaç yaşında, hangi hastalıktan bir sağlık kuruluşuna müracaat edildiğini ortaya koyarak bu araştırmayı yapan bilim adamlarına ışık tutmuş. Bu gerçekten çok önemli bir girişim. Bugüne kadar karanlıkta kendimize yol bulmaya çalışıyorduk bence. Hatta öğrendiğim kadarıyla ABD'lerinin 1950 yılına ait verileri bize uyarlanmış ve biz bunun üzerinden bir şeyler yapmaya çalışmışız yıllarca. Amerika Birleşik Devletleri'ndeki yaşam süreleri ve hastalık riskleri ile Türkiye koşullarındaki yaşam ve sağlık verileri aynı görülmüş.
Bu araştırmalar tam olarak bittiğinde, bu verilerden kim, nasıl faydalanacak ? Öncelikle sigortacılar faydalanacak bugüne kadar el yordamıyla yapılan hesaplamalar artık bilimsel veriler ışığında yapılacak. Hayat sigortası yapanken sağlık sigortası yaparken bu veriler önemli olacak. Bunlardan tüketiciye ne diyebilirsiniz. Fakat bu veriler ışığında sağlık sigortalarındaki sağlık riskleri 32 maddeden oluşuyordu. Şimdi farklı hesaplanacak. Bu verileri doğru kullanan özellikle sağlık sigortacıları çok daha uygun fiyatla sağlık sigortası satma şansına erişmiş olacak. Zorunlu trafik sigortalarında bölgesel risklere göre farklı fiyatlar çıkarılıyordu şimdi de bu sağlık sigortaları için de yapılabilecek. Bu veriler belki de hastane yatırımlarına bile rehber olacak. Bu hastane araç gereçleri için yatırım yapacaklara da gereksiz yatırımlardan kaçınılmasını sağlamış da olacak. Türkiye'nin bir bölgesinde ağırlıklı kadın doğum hastalıkları fazla görülüyorsa o bölgeye belki sadece kadın doğum hastaneleri kurulabilecek. Yıllar sonrası da yapılmış olsa da bence gerçekten gelişmiş toplum olabilmemiz için bir adım olarak görüyorum bu araştırmayı.