New York'ta 20 çeşit sütlaç

Edip Emil ÖYMEN YENİLEŞİM edip.oymen@outlook.com

Önce, şu cümlelere bakınız:
> Yiyebildiğimizi yiyoruz. Yiyemediğimizi satıyoruz.
> Eğer sütlaç sevmek hataysa, ben hata yapmak istiyorum.
> Yemeğe değer her şey, fazla yenilmeye değer.
> Midenle düşün. Aklınla değil.
> Eğer cennette sütlaç yoksa, ben oraya gitmem.
> Yesen de, egzersiz yapsan da, sonuçta öleceksin.
> Diyet, yapmamak içindir.
> Diyeti, dünyada gıda kalmadığı zaman yapacağım.
> Şimdi ye. Sonra düşün.
> Yasalara uygun günah işle.
> Erkekler tarımı keşfetti, gıdayı icat etti. Kadınlar gıdayı keşfetti, diyeti icat etti.
Diyet-karşıtı bu esprili cümleler, New York'ta "Pirinçten Zenginliğe" (Rice to Riches) sütlaç "cafe"nin duvarlarında yazılı. Dükkanın adı aslında, İngilizce "rag to riches" deyiminden bozma: Yoksulluktan zenginliğe demek oluyor.
***
Ortalık, diyet kitabından geçilmezken... Her yerde her an diyet guruları ahkam keserken... Bütün popüler yayın mecralarında diyet, temel konuyken... Sütlaçı, diyet-karşıtı sloganlarla satan bir girişim nasıl ünlü olmasın? New York'un bohem ve salaş semti SoHo'nun ana sokağı Spring Street'te 2004'te açıldığından beri bu tek şubeyle gidiyor sütlaççı. İçersi her an müşteri dolu. 20 çeşit sütlaç satıyor. Bunlara, farklı tat ve dokularda "üstlük" de ekliyor.
Sütlaç isimleri kışkırtıcı: Kahve Yıkan. Yasak Elma. Fıstıklı Protesto. İnatçı Muz. Komalık Hindistancevizi. Karamela Yoğurtlu. Mangoya Teslim. Vanilyayı Anlamak. Çukulatayla Flört. Beni Tiramisuya Götür...
Sütlaça eklenecek üstlüklere de ayrı isimler: Mangoyu İki Kişi Yapar. Yaban Mersini Valsi. Don Kapuçino. Balkabağının Gizli Yaşamı... Türkiye'de muhallebicilerde, evlerde yapılan "bildiğimiz" sütlaç, yeni bir konsept olarak New York'ta işte böyle yeniden tanımlanmış. Hem tadı-dokusu yenilikçi. Hem ürün vaadi yenilikçi: Diyet suçluluğu çekmeden, diyet düşünmeden, göz ve tad zevkinizi tatmin edin.
***
Bu fütüristik tasarımlı cafe'de sütlaçı self-servis ayak üstü yiyebilirsiniz. Bizimkilere kıyasla daha yağlı ve ağır. Amerikan porsiyonları hep büyük olduğu için, en ufak porsiyon bile "büyük." Sütlaçı paket yapıp yakın mahalleye servis ediyorlar. Şehirlerarası paket servisiyle komşu eyaletlere gönderiyorlar.
Bir yılda ne kadar üretim yaptıklarının listesi dükkanda asılı:
> 500 bin porsiyon sütlaç.
> 40 bin galon süt (152 bin litre)
> 25 bin pound pirinç (12 bin kilo)
> 20 bin pound şeker (9 bin kilo)
> 15 ton meyva
> 10 ton çukulata
Bunların hepsi, sağlığa "zararlı." Süt, bebeklik ve çocukluk dönemi dışında metabolizmaya külfet. Pirinç, şeker, meyve, çukulatayla kan şekeri hızla artar, azalır: Hızlı acık, çok ye formülü. Diabete giden yol. Mönünün sağlıksızlığını dünyaya ilan edip, bundan bir de para ve ün kazanıyorlar. Tek bir adresle yetinmeleri şaşırtıcı. Çünkü, yoğurdu dondurma sürecinden geçirip, üzerine meyve "inşaatı" yaparak mimari tasarım gibi yeniden tanımlayan Pinkberry, ilk adresi Los Angeles'tan dünyaya yayıldı. İstanbul'da bile 7 satış noktası açtı.

Tüm yazılarını göster